Factory of the future
- Wil jij een Smart Industry / Industry 4.0 expert worden?
- Wil je leren over de nieuwste technologieën van de beste bedrijven?
- Wil je zelf kiezen in welke onderwerpen je je verdiept?
- Wil je met studenten van verschillende studies de krachten bundelen en een multidisciplinair project doen?
In de minor factory of the future leer je digitale transformatie realiseren binnen bedrijven. De ontwikkelingen rondom ‘smart industry’ of ‘industry 4.0’ gaan ontzettend hard. Je leert van de beste bedrijven wat de nieuwste technologieën zijn en hoe je ze kunt inzetten om organisaties een stap voorwaarts te helpen.
Leren van de ‘best in class’Deze unieke minor vindt plaats in Brainport Industries Campus (https://www.brainportindustriescampus.com/) in Eindhoven; hét ecosysteem met de nieuwste kennis op het gebied van Industry 4.0.
Je bevindt je met deze minor midden tussen de bedrijven die voorop lopen op het gebied van digitalisering in de maakindustrie. Je krijgt dan ook geen les van docenten, maar leert door middel van workshops van de experts van bijvoorbeeld Siemens, Van Doren Engineers, Emixa, ASML en vele anderen.
Naast de workshops van bedrijven krijg je in deze minor de kans om jezelf optimaal te ontwikkelen (6 EC). Je krijgt de ruimte om je te specialiseren in onderwerpen die je zelf mag kiezen! Hierbij word je begeleid door de docenten en heb je via de deelnemende bedrijven een grote schat aan informatie, software en spullen waar je gebruik van kunt maken.
Dit wordt door alle deelnemende studenten genoemd als het grootste pluspunt van de minor. Je leert op deze manier écht dingen waarvan je nooit had gedacht dat je ze zelf zou kunnen.
Welke technologieën leer je toepassen?Voorbeelden van onderwerpen die je leert kennen en toepassen:
- Internet Of Things (IoT)
- 3D Printen
- Simulatie van producten en productieprocessen
- Augmented en Virtual Reality
- Data Analyse en Visualisatie
- Robotisering
- Apps bouwen voor industriële toepassingen
- En nog veel meer
In al deze gevallen ga je vooral praktisch aan de slag. Dus geen saaie rapporten, maar met je handen écht iets maken. Dit is voor ons dé manier om dingen te leren.
Digitale transformatie-projecten bij bedrijvenIn een gemixt projectteam ga je het tweede deel van de minor werken aan een digitaliseringsvraagstuk van een bedrijf. Je onderzoekt wat de visie en ambities zijn van het bedrijf en bepaalt samen wat de beste eerstvolgende stap in hun digitale transformatie is.
Vervolgens werk je met de sprint-methodiek in 3 fases naar een tastbare demo of proof-of-concept, zodat jij je opdrachtgever kunt overtuigen met een werkende oplossing.
Een paar voorbeelden van projecten:
KMWE [Precisie Metaalbewerkerking]
Het mogelijk maken van volledig geautomatiseerde gereedschapswissel in de fabriek met AGV’s en robots.
Yaskawa [Robotproducent]
Het inzetten van nieuwe software bij een eindklant om lasrobots op afstand te monitoren en input voor optimalisatie te genereren.
Van Doren Engineers [Systeem integrator voor de industrie]
Een energie-monitoring tool ontwikkelen die direct ingezet kan worden bij klanten, om zo pieken in energieverbruik op te sporen.
NTS [Mechatronische componenten voor bijvoorbeeld ASML]
Clean room ‘digital twin’; het gebruiken van werkelijke productiedata om met simulatie een nieuwe cleanroom-layout te ontwerpen.
Additive Center [3D print-specialisten en adviseurs]
Met 3D print-technologie een mal ontwerpen waarmee de koeltijd en daarmee de productietijd van plastic flessen verkort wordt.
Bedrijven, bedrijven, bedrijvenIn de editie 2024-2025 hebben er maar liefst 30 bedrijven meegewerkt aan de minor. Je krijgt workshops van bedrijven, doet heel veel excursies en voert opdrachten uit voor bedrijven. Een geweldige kans om je netwerk flink te vergroten.
Het hoogtepunt is een overnachting in Aken, waar we naast alle gezelligheid ook het European 4.0 Transformation Center en andere bedrijven bezoeken.
Veel studenten weten met behulp van deze contacten hele mooie afstudeeropdrachten te regelen.
Je krijgt de kans om je eigen leerdoelen te kiezen en je gaat in multidisciplinaire projectteams werken. Daarom is deze minor geschikt voor studenten van verschillende technische opleidingen, zolang je een interesse hebt in Industry 4.0 en graag met het bedrijfsleven in contact komt.
Dus volg je bijvoorbeeld de opleiding Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde, Informatica, Electrotechniek, Technische Informatica, Mechatronica, Toegepaste wiskunde, Logistics Engineering of een andere opleiding en wil je je verbreden en leren om bedrijven een stap voorwaarts te brengen in hun digitale transformatie? Meld je aan!
Leerdoelen
Je leert over de nieuwste technologie rondom Industry 4.0 zodat je een bedrijf kunt adviseren in hun digitale transformatie en neemt al meteen een eerste stap door een proof-of-concept van een werkelijke digitaliseringsoplossing te maken.
Ingangseisen
Basiskennis van één van de opleidingen Technische bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde, Industriële Automatisering, Elektrotechniek, Mechatronica en (Technische) Informatica is gewenst.
Maar volg je een andere technische of bedrijfskundige opleiding en heb je interesse in het onderwerp, meld je aan!
- Vanwege de grootte van de ruimte in het BIC is het aantal inschrijvingen gelimiteerd.
- Vanwege het multidisciplinaire karakter worden niet meer dan 50% van de studenten van dezelfde opleiding toegelaten.
- Er vindt een selectie plaats op basis van je motivatie. Graag per e-mail en binnen 3 dagen na inschrijving je motivatie voor deelname opsturen naar d.okkema@avans.nl
Rooster
De minor vindt hoofdzakelijk plaats op Brainport Industries Campus, BIC 1, 5657 BX Eindhoven.
In het eerste deel van de minor volg je hier 2-3 dagen per week gastlessen/ workshops.
In het tweede deel van de minor zul je minder op BIC aanwezig zijn, maar 3 dagen per week bij je projectbedrijf.
Toetsing
De toetsing bestaat uit de volgende onderdelen:
- Assessment in week 10 over workshops volgens de 3 pijlers ‘Product Design’, ‘Smart Factory’ en ‘Big Data’.
- Afronding van het project in week 18
- Uitvoeren van individuele leerdoelen en challenges.
Aanvullende informatie
De Avans-opleiding gekoppeld aan de deze minormodule is: Technische Bedrijfskunde Den Bosch (TBK-H). Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.
Email: minoren.atd@avans.nl
Inhoudelijke vragen: voor TBK Doede Okkema (d.okkema@avans.nl) en voor WTB Martèn Driesser (mhb.driesser@avans.nl)
klik op Magazine minoren voor meer informatie over deze en andere minors van de Academie voor Technologie en Design Industrie en Informatica, Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch.