Kies op maat

Inloggen Menu

Musculoskeletaal sport

Voel jij de uitdaging om als toekomstig sportfysiotherapeut  en/of manueel therapeut verdieping te zoeken in de diagnostiek en behandeling van musculoskeletale klachten? Dan is deze minor iets voor jou!

In het kort

Musculoskeletale klachten vormen de basis voor de verschillende specialismen binnen de fysiotherapie.

In deze innovatieve minor leer je hier alles over, belicht vanuit de sportfysiotherapie én de manuele therapie. Je gaat namelijk elke week een dag optrekken met de studenten van de minor musculoskeletaal wervelkolom om de verdieping in kennis rondom musculoskeletale klachten samen te belichten. Het tweede deel van de week is specifiek; je zoekt dan de diepte op binnen de sportfysiotherapie.

Zie jij het als een mooie kans om samen te werken met manuele therapie maar ligt jouw hart bij de sportfysiotherapie? Dan is dit de minor voor jou!

Leerdoelen

Sportfysiotherapeutische en manueeltherapeutische diagnostiek en behandeling staan centraal in deze minor. Het klinisch redeneren rondom musculoskeletale problematiek vormt een belangrijk onderdeel.

Tijdens de vaardigheden maak je een vertaalslag van theorie naar praktijk en zullen o.a. sport specifieke bewegingsanalyses en opbouw in revalidatie, fysieke trainingen in vorm van looptrainingen, revalidatie en performance, blessurepreventie centraal staan.

Ingangseisen

Je volgt een voltijdopleiding voor fysiotherapie. De lessen zullen een praktische invulling hebben, welke plaatsvinden op sportvelden. Wij verwachten dan ook dat je fysiek in staat bent om te participeren.

Literatuur

Er hoeft geen literatuur worden aangeschaft voor deze minor.

Op de leeromgeving van de minor zijn artikelen geplaatst die relevant zijn aan de onderwerpen die besproken worden. Aanbevolen boeken en literatuur zijn beschikbaar in Xplora van Avans.

Rooster

Minor (30EC’s) bevat 20 weken; 2 periodes van 10 weken (7 lesweken en 3 toetsweken per periode).

Elke lesweek:

  • 1 theorie dag gezamenlijk met minor musculoskeletaal – WERVELKOLOM
  • 1 vaardigheden dag specifiek gericht op sportgerelateerde klachten
  • Testdagen
  • Snijzaalbezoek in 2e periode
  • Zelfstudie

Toetsing

  • Theorie zal worden getoetst door middel van opdrachten tijdens de studieochtenden die verwerkt zullen worden in een portfolio.
  • Within lesson testing; loopvormen, revalidatie en performance
  • Performance assessment zal het klinisch redeneren en de vaardigheden rondom sportgerelateerde klachten toetsen.
  • Critically Appraised Topic (CAT)
  • Stage van 80 uur.

Aanvullende informatie

Deze minor van 30 EC’s start elk semester en is interessant voor studenten die na de opleiding fysiotherapie verder willen studeren voor sportfysiotherapeut of manueeltherapeut.

Let op:

De Avans-opleiding gekoppeld aan de deze minormodule is:

Opleiding tot fysiotherapeut (FT-B)

Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.

De ingevulde leerovereenkomst mag per mail verzonden worden naar: minorenloket.FT.breda@avans.nl

Wil je weten of er nog plaatsingsmogelijkheden zijn na sluiting van de inschrijftermijn, neem dan contact met ons op via bovenstaande e-mail adres.

Ook voor andere vragen kun je daar terecht.