Kies op maat

Inloggen Menu

Het verhaal van jouw gezin

Wie ben jij? Wat zegt je familiegeschiedenis over jou? In deze minor word jij persoonlijk uitgedaagd keuzes te maken: wandel jij op dezelfde weg als je ouders, of neem jij toch een andere afslag? Ontdek hoe het gewerkt heeft in jouw gezin en wat dat voor jouw beroep betekent!

Studenten geven hun mening over deze minor

“Ontzettend gaaf hoe je aan het denken wordt gezet!”

“Fijn om in te zien waar bepaald gedrag vandaan komt en dat je dat meestal meekrijgt vanuit je gezin van herkomst.”

“Top dat er zoveel gericht is op het persoonlijk vlak.”

… aan het werk in jouw beroep

Het concept ‘gezin’ is aan enorme veranderingen onderhevig. Was het vroeger nog normaal dat beide ouders getrouwd waren en het gezin een stabiele en voorspelbare plek was, nu lijkt dat eerder een uitzondering. Maatschappelijke ontwikkelingen en verschuivingen in persoonlijke waarden en behoeften maken dat gezinnen een heel nieuwe dynamiek hebben. En dan is het een hele klus om zicht te krijgen op wie je nu eigenlijk bent en op welke plek jij in de maatschappij kunt innemen, als professional en/of in je eigen (nieuwe) gezin.

Jij bent kind van je ouders... hoe je die relatie ook ervaart; je kunt die band nooit verbreken. Jouw ouders zijn ook weer kind van de generatie vóór hen. Dat heeft sterke invloed gehad op hoe ze jou hebben opgevoed. Op eigen benen gaan staan en eigen keuzes maken doe je altijd tegen de achtergrond van die relatie met ‘waar je vandaan komt’. Dat gaat ook over de cultuur, de tijdgeest en de maatschappelijke ontwikkelingen. Door de generaties heen worden allerlei boodschappen doorgegeven over ‘hoe je goed moet leven’. Dat heb je in je rugzak, als je zelf een partnerrelatie aangaat, single blijft, een baan zoekt en met collega's samenwerkt. En iedereen die je dus tegenkomt in je persoonlijke en professionele leven heeft zo'n verhaal. Het verhaal van je gezin.  

In deze minor ga je dat verhaal ontdekken. Een persoonlijke ontdekkingstocht dus, naar de verhalen van jouw gezin en hoe die jou gevormd hebben. En wat dat betekent voor hoe je in je werk staat. Soms direct door met kinderen of ouders te werken, maar ook door hoe je omgaat met autoritaire managers, collega's (die soms een beetje lijken op de relatie die je met je broers of zussen had), en wie jij –door je beroep- wilt zijn voor de wereld en de gezinnen van morgen.  

Een student zegt over de minor“Ik vind het helemaal top dat je een logboek bij moet houden waarin je vragen behandeld en jezelf steeds meer reflecteert. Hierdoor word je uitgedaagd te leren, te ontdekken en steeds meer inzicht te krijgen in hoe jij werkt en hoe dat vanuit je gezin van herkomst mede is bepaald. Wat ik ook heel fijn vind is dat ik hierin geen druk voel om te presteren. Er zijn geen SMART leerdoelen waar je aan moet voldoen. Hierdoor voel ik de vrijheid om op mijn eigen manier en tijd te leren en te ontwikkelen en kon ik voor mijn gevoel ook niet 'falen' en het 'niet goed genoeg' doen."  

 

Leerdoelen

In deze minor gaan we in op onderwerpen als:

  • maatschappelijke, politieke en culturele invloeden op de plek van het gezin in de samenleving;
  • de manier waarop relationele balansen van ‘geven en ontvangen’ tussen mensen werken; een contextuele manier van kijken. Loyaliteit herkennen.
  • het ontdekken van de verantwoordelijkheid voor elkaar en de relatie(s) waarin we leven, en het onrecht dat het zicht op die verantwoordelijkheid kan vertroebelen;
  • verbanden en oorzaken van beïnvloeding ontdekken van waaruit het idee dat de wereld en jijzelf maakbaar zijn in een reëel perspectief komt te staan;
  • autonomie en verbondenheid, sekseverschillen, relatietypen en echtscheiding.

De minor heeft een algemeen deel waarin we ingaan op jouw eigen familiegeschiedenis aan de hand van deze thema’s. Je zult veel ontdekken over hoe het bij jou thuis werkt! Je krijgt woorden voor dingen die je misschien al wel wist. De confrontatie met medestudenten uit heel andere gezinnen geven je een frisse blik op jouw eigen vanzelfsprekendheden.
Daarnaast heeft de minor een beroepsspecifiek deel, waarin je verkent hoe je opgedane ontdekkingen over gezinnen kunt toepassen in jouw beroepsspecifieke context. Je werkt hier zoveel mogelijk samen met mensen uit andere beroepsachtergronden juist met andere 'beroepsogen' naar thema's in jouw werkveld te kijken.

Ingangseisen

  • Alle studenten die interesse hebben in het fenomeen ‘gezin’ en daar persoonlijk en professioneel over willen leren zijn welkom bij deze minor. Voor studenten Social Work (en andere studenten uit het sociale domein) is de minor niet toegankelijk; we verwijzen hen graag naar de opleiding-specifieke minor ‘Family en Context’.

Verdere ingangseisen:

  1. De propedeutische fase moet succesvol zijn afgerond.
  2. Verder verwachten we van je dat je competentie niveau 2 (post propedeuse) bezit. Dat betekent onderstaand:
  • We gaan er van uit dat je complexiteit kunt analyseren, leertaken kunt ontwerpen en zowel zelfstandig als interdisciplinair kunt samenwerken.
  • We prikkelen je om verschillende invalshoeken te hanteren en in dialoog te gaan met andere disciplines en culturen.
  • Gedurende de hele minor vragen we je ook om kritisch te reflecteren op inhoud, context, proces, eigen persoon, eigen beroep en levensbeschouwing.

Literatuur

Rooster

September-november

Het rooster wordt t.z.t. bekend gemaakt. 

Toetsing

Je volgt wekelijks vakken met betrekking tot sociologie en Contextueel Denken. Ook zijn er colleges over communicatie, veiligheid in gezinnen en sekse-specifieke socialisatie. LHBTIQ, genderneutraal opvoeden en het fenomeen samengestelde gezinnen komen voor het voetlicht. In alle colleges wordt kennis gemixt met opdrachten en is er gelegenheid tot verdieping. Als verwerkingsopdracht na de colleges pas je de behandelde inzichten toe op je eigen socialisatie en gezinsgeschiedenis. Je leert dus ‘uit ervaring’ de kennis over gezinnen toe te passen.

Wekelijks wissel je jouw ontdekkingen uit met een medestudent en leg je die vast in een logboek. In deze minor ga je dus actief aan de slag met jouw eigen context. Je ontdekt de bijzonder- en eigenaardigheden van jouw familie en ontdekt ook hoe jouw plek in die familie je heeft beïnvloed, persoonlijk en als professional. Ook word je uitgedaagd keuzes te maken: wandel jij op hetzelfde pad als je ouders, of neem jij een andere afslag?

In het beroep-specifieke deel wordt kennis aangeboden, krijg je uitdagende opdrachten en ga je op pad om in de praktijk uit te zoeken welke missie en mogelijkheden jij hebt in het ‘recht doen aan gezinnen’. Jouw eigen leervragen en antwoorden zijn leidend voor het eindproduct waarop je wordt getoetst. Je ontwikkelt jouw eigen visie op de plek van gezinnen in de maatschappij, ook in relatie tot je beroep. Het beroepsprodukt dat je maakt kan allerlei vormen hebben:

  • Een handleiding voor managers van supermarkten om jonge werknemers meer loyaal te maken
  • Een les voor het basisonderwijs over ‘rouw&verlies’ waarin kennis uit de vakgebieden Social Work en Onderwijs elkaar versterken
  • Een spel voor broers en zussen van chronisch zieke kinderen, om in gesprek te komen over hún zorgen 

Aanvullende informatie

Procedure na inschrijving:

  1. Download je leerovereenkomst(en) stuur daarna een verzoek naar je eigen examencommissie met in de bijlage de door jou ondertekende leerovereenkomst(en).
  2. In afwachting van het besluit van je examencommissie reserveren wij de minorplaats(en);
  3. Je eigen examencommissie geeft akkoord door de leerovereenkomst(en) te ondertekenen en te voorzien van een stempel van je hogeschool;
  4. Deze ondertekende en gestempelde leerovereenkomst(en) mail je naar kiesopmaatminors@che.nl;
  5. Nadat de leerovereenkomst(en) bij kiesopmaatminors@che.nl binnen is/zijn, ontvang je een mail met daarin de stappen die je moet ondernemen om je aanmelding voor de minor(s) definitief te maken.