Kies op maat

Inloggen Menu

Je hersenen binnenstebuiten

Overtuigen en beïnvloeden als professional

Je hersenen zijn een bijzonder ding. Je kunt ermee overtuigen, beïnvloeden, manipuleren en keuzes maken. 

In deze minor die bestaat uit de modules ‘Manipulatie en overtuigingskracht’ en ‘Breinwijs’ ga je dat aan den lijve ervaren én leer je ermee werken als professional. 

Overtuigingskracht is een goede eigenschap, maar met kwade bedoelingen kan het manipulatief worden. Hoe herken je manipulatie? Waar ligt voor jou de grens om een ander te overtuigen? Hoe doe je dat in je werk, als je met je met een collega, cliënt, klant of patiënt overlegt? Manipulatie en overtuigingskracht is een module die je moet volgen als je – van een topverkoper of via onderzoek – wilt leren om op een integere manier anderen te overtuigen.

Wist jij dat je met regelmaat word beïnvloed in de keuzes die je maakt? En wist je ook dat jij jouw eigen hersenen kunt beïnvloeden met wat je eet, drinkt, leert, denkt en doet? En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle mogelijkheden op de markt om het brein te beïnvloeden, bijvoorbeeld met apps, drones en hersenimplantaten. In de module ‘Breinwijs’ bereiden we je voor op alle hersenvraagstukken van nu en de toekomst.

Deze minor gaat door bij voldoende aanmeldingen.  

Leerdoelen

In de module ‘Manipulatie en Overtuigingskracht’ leer je op je hoede te zijn voor trucjes. Maar ook hoe je ze zelf in kunt zetten. Thema's als redevoeringen, reclamefolders, statistiek, pr-filmpjes, misleiding en verkooptrucs komen aan bod. Natuurlijk leg je daarbij de verbinding met jouw werkveld via een praktijkopdracht.

De module ‘Breinwijs’ legt de focus op de mogelijkheden van het brein en vraagstukken van de toekomst. Na het volgen van deze module weet je veel over de werking van de hersenen in relatie tot het menselijk gedrag en heb je zicht op de nieuwe kansen die dit biedt voor onder meer jouw vak.  In de vrije ruimte verdiep je jezelf in deelonderwerpen door middel van praktijkonderzoek. Zo deden studenten die je voorgingen onderzoek naar de beïnvloeding van supermarkten en wachtkamers, apps voor studenten met slaapproblemen en uitstelgedrag of de macht van psychopaten. 

Aanvullende informatie

Procedure na inschrijving:

 1. Na het downloaden van je leerovereenkomst(en) krijg je zo spoedig mogelijk een mail met daarin of er bij jouw minor(s) nog ruimte is;
 2. Daarna stuur je een verzoek naar je eigen examencommissie met in de bijlage de door jou ondertekende leerovereenkomst(en);
 3. In afwachting van het besluit van je examencommissie reserveren wij de minorplaats(en);
 4. Je eigen examencommissie geeft akkoord door de leerovereenkomst(en) te ondertekenen en te voorzien van een stempel van je hogeschool;
 5. Deze ondertekende en gestempelde leerovereenkomst(en) stuur je naar kiesopmaatminors@che.nl;
 6. Nadat de leerovereenkomst(en) bij kiesopmaatminors@che.nl binnen is/zijn, ontvang je een mail met daarin de stappen die je moet ondernemen om je aanmelding voor de minor(s) definitief te maken.

Ingangseisen

Deze minor is relevant elke professional die in zijn beroep te maken heeft met gedrag van anderen, dus hulpverleners, leraren, verpleegkundigen, journalisten, marketing- en communicatiedeskundigen, etc.

Verdere inganseisen:

 1. De propedeutische fase moet succesvol zijn afgerond.
 2. Verder verwachten we van je dat je competentie niveau 2 (post propedeuse) bezit. Dat betekent onderstaand:
 • We gaan er van uit dat je complexiteit kunt analyseren, leertaken kunt ontwerpen en zowel zelfstandig als interdisciplinair kunt samenwerken.
 • We prikkelen je om verschillende invalshoeken te hanteren en in dialoog te gaan met andere disciplines en culturen.
 • Gedurende de hele minor vragen we je ook om kritisch te reflecteren op inhoud, context, proces, eigen persoon, eigen beroep en levensbeschouwing.

Toetsing

De module ‘Manipulatie en overtuigingskracht’ kent zes hoor- en werkcolleges over manipulatie (militaire geschiedenis, de bijbel, enkele filosofen, psychologie, statistiek) via woorden, getallen en beelden. In de vrije ruimte heb je de keus: óf je gaat leren van en met een topverkoper of je onderzoekt je eigen leervraag. Dit verwerk je in je portfolio. Ter afsluiting maak je een schriftelijk tentamen.

In de module ‘Breinwijs’ volg je wekelijks hoorcolleges over de werking van de hersenen op het gebied van aandacht, emoties, leren, geheugen, plannen, muziek, etc. In werkcolleges ga je aan de slag met games, tests en debating. Daarnaast ben je vrij om op onderzoek te gaan in jouw beroepspraktijk en je breinkennis daar toe te passen.

Rooster

November - februari

Het exacte rooster wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.