Leiderschap en Discipelschap
Voorheen: Durf te leiden!
Hoogopgeleide christenen van de 21ste eeuw zijn eigenlijk altijd zowel leider als discipel. Christenen zijn immers mensen die voluit Jezus willen volgen en daarbij verantwoordelijkheid nemen voor deze wereld. Leiderschap dus. Alleen: leiderschap moet groeien. En daar gaan we 19 weken full time aan werken.
Groeien als leider en discipel vraagt uitdagende training, kennis, maatwerk en community. Onze studenten waarderen de persoonlijke benadering en ruimte om te groeien in dat wat zij willen leren. Samen (her)ontdekken we jouw plaats in het Koninkrijk; een plaats die alles te maken heeft met je dagelijks leven!
Of dat ‘wishful thinking’ is? Allerminst! De afgelopen jaren zagen we studenten de volgende successen tellen: sterker leiderschap als bestuur van een studentenvereniging, de stichting van nieuwe kerken, het samen ontwikkelen van een podcastserie over dilemma’s in christelijk leiderschap, het verzorgen van trainingen in Afrika, het oplossen van conflicten in teams door een student die de leiding nam, de start van een nieuw, ideëel bedrijf. Dus: wat twijfel je nog…?
Wil je alvast een voorproefje van de minor? Luister dan naar de podcast ‘De Leiderschapsreis’! In acht afleveringen bespreken studenten de uitdagingen die leiders tegenkomen en de rol die een christelijke identiteit hierin speelt. Hierbij delen zij inspirerende verhalen, verrassende inzichten en praktische tips. Ben je benieuwd? Luister naar de podcast of bekijk de trailer!
Studentervaringen
“Dat de Bijbel zo concreet is voor mijn leven, dat had ik niet verwacht.”
“Zo dankbaar dat ik mijn eigen project in Engeland kon doen!”
“Door deze minor weet ik waar mijn hart zit en heb ik nu de kennis en om leiding te nemen op plaatsen waar ik echt mensen wil en kan helpen.”
“Nooit geweten dat ik tegelijk Leider en Discipel ben.”
Vier leidende thema’s
Het doel van de minor is: Verschil Maken door Christelijk Leider- & Discipelschap. Ja, we gaan op treasure hunt. Hoe ziet dat er uit; hoe geef jij de combinatie van Leider & Discipel vorm? Welke Bijbelse voorbeelden inspireren je; welke christelijke principes pas je toe?
Dit is een route met een viervoudige uitdaging.
1. Wat zijn die christelijke principes? Die diepen we uit rond de drie belangrijke rollen voor een christen: leiderschap, discipelschap en we hebben ook oog voor stewardship (rentmeesterschap).
2. Hoe breng je die in (professionele) praktijk? Wekelijks ga je principes toepassen. De eerste weken zijn dat kleine klussen, maar na de herfstvakantie ga je leiderschapsproject(en) doen buiten de CHE, mogelijk in je eigen werkomgeving of bestuur van een studentenvereniging, of…
3. Wat vraagt dat aan zelfleiderschap? Je gaat investeren in de belangrijkste waarde, die je van God gekregen hebt: jezelf en hoe God naar jou kijkt.
4. Hoe doe je dat; leiding nemen en geven en tegelijk discipel blijven? We trainen je wekelijks in een deel van deze rollen. Die breng je vervolgens in praktijk en daar word je in begeleid.
Leerdoelen
In deze minor werk je aan de volgende leerdoelen:
- Je handelt vanuit getraind zelfleiderschap.
- Je geeft leiding aan mensen waarbij je experimenteert met leiderschapsstijlen.
- Je verdiept je in het belang van discipelschap als kernrol van een christen.
- Je ontdekt je eigen leider- & discipelschapsstijl door je te verdiepen in een reeks theoretische bronnen en praktische ervaringen.
- Je verantwoordt jouw unieke combinatie van vakvrouw, leider en discipel.
- Je bent als christen een 'influencer'.
- Je spiegelt jezelf aan alumni of andere professionals die je over hun ervaringen met vakman-, leider- en discipelschap geïnterviewd hebt.
- Je ontwikkelt verdiepte omgangsvormen met God door het oefenen van geestelijke disciplines.
Je gaat met bovenstaande leerdoelen aan de slag in zelfgekozen en verantwoorde leeromgevingen. Het programma heeft dus een persoonsgerichte benadering met veel maatwerk. Dat is juist wat studenten het meest waarderen in deze minor. Iedereen wordt uitgedaagd op haar eigen manier, met eigen thema’s. Zolang het maar over Leiderschap & Discipelschap gaat.
Ingangseisen
De minor is voor alle studenten toegankelijk. De thema’s zijn voor elke opleiding relevant.
Verdere ingangseisen:
De propedeutische fase moet succesvol zijn afgerond.
Verder verwachten we van je dat je competentie niveau 2 (post propedeuse) bezit. Dat betekent onderstaand:
- We gaan er van uit dat je complexiteit kunt analyseren, leertaken kunt ontwerpen en zowel zelfstandig als interdisciplinair kunt samenwerken.
- We prikkelen je om verschillende invalshoeken te hanteren en in dialoog te gaan met andere disciplines en culturen.
- Gedurende de hele minor vragen we je ook om kritisch te reflecteren op inhoud, context, proces, eigen persoon, eigen beroep en levensbeschouwing.
Literatuur
Literatuur is zeker belangrijk en we zullen veel bronnen aanreiken. We schrijven echter geen boeken voor. Het gaat ons immers om maatwerk!
Rooster
- September - januari
- In de periode tot aan de herfstvakantie zijn er twee dagen per week trainingen, leergroepbegeleiding en colleges. Waarschijnlijk gebeurt dit op maandag en dinsdag.
- In week 42 is er zeer waarschijnlijk een studieweek over intercultureel leiderschap op locatie in Nederland met studenten uit Litouwen en Hongarije.
- Na de herfstvakantie is er waarschijnlijk één schooldag per week, de maandag. De rest van de week werk je in projecten.
- Mogelijk gaan we begin november nog samen (zwaar gesubsidieerd) op studiereis naar Boedapest
- In januari ben je vier week intensief bezig met een gezamenlijke project
- De minor sluiten we af in januari 2026.
- Het exacte rooster wordt t.z.t. bekend gemaakt
Toetsing
We werken met drie toetsen van 10 EC
1. Assessment, vooraf aan herfstvakantie
2. Plan van Aanpak en Projectverantwoording (eind november)
3. Product (podcastserie, clips, film, docu, etc.) over de praktijk van Christelijk Leider- & Discipelschap (eind januari)
Aanvullende informatie
Procedure na inschrijving:
- Download je leerovereenkomst(en) stuur daarna een verzoek naar je eigen examencommissie met in de bijlage de door jou ondertekende leerovereenkomst(en).
- In afwachting van het besluit van je examencommissie reserveren wij de minorplaats(en);
- Je eigen examencommissie geeft akkoord door de leerovereenkomst(en) te ondertekenen en te voorzien van een stempel van je hogeschool;
- Deze ondertekende en gestempelde leerovereenkomst(en) mail je naar kiesopmaatminors@che.nl;
- Nadat de leerovereenkomst(en) bij kiesopmaatminors@che.nl binnen is/zijn, ontvang je een mail met daarin de stappen die je moet ondernemen om je aanmelding voor de minor(s) definitief te maken.