Kies op maat

Inloggen Menu

De kracht van het klooster

Deze minor is vol. Je kunt wel op de wachtlijst geplaatst worden. Neem daarvoor contact op met kiesopmaatminors@che.nl

Zoek jij naar bronnen van inspiratie om je eigen leven en je professionaliteit vorm te geven? We gaan op reis naar verschillende kloosters om de wereld van kloosterspiritualiteit te verkennen. Leer hoe je leeft en werkt vanuit rust. Studenten waarderen deze minor met een 8,4!

Studenten geven hun mening over deze minor

“Veel méér dan alleen een kloosterbezoek. Ik heb er veel waardevols uitgehaald voor mijn leven!”

“Heel waardevol voor jezelf en voor je werk.”

“Tijdens de minor ben ik echt nog veel enthousiaster geworden.”

Leven en werken vanuit rust 

In de ontmoeting met zusters en broeders van verschillende kloostertradities oriënteer je jezelf op wat voor jou echt belangrijk is. Hun levenswijze inspireert om waarden als stilte, eenvoud, regelmaat en verwondering een plek te geven in je (beroeps)leven. Ook ontdek je hun diepe betrokkenheid op de samenleving en hun radicale inzet voor wat kwetsbaar is en zorg nodig heeft. In reflectie op hun levenswijze oriënteer je jezelf op wat voor jou van waarde is en waar je echt voor wilt gaan in je leven en werk. 

Deze minor heeft mij enorm verrast en opgebouwd. Het programma zit heel goed in elkaar, waardoor je op veel verschillende manieren kennis kunt maken met kloosterspiritualiteit en goede gesprekken hebt met je medestudenten. Het wordt laagdrempelig en tegelijkertijd met fijne diepgang aangeboden door topdocenten. Het onderdompelen in rust en verbinding met God, anderen en jezelf is wat deze minor als geen ander te bieden heeft.’ 

Eirène Kapteijns, Social Work 

“Deze minor was een reis langs verschillende kloosters en tradities. Ik heb veel mogen leren van de nonnen, monniken, docenten en klasgenoten die ik deze minor ontmoette. Het persoonlijke contact met deze mensen maakte het extra waardevol!”

Annelies Hoste, Educatie

Leerdoelen

De minor start met een kloosterdriedaagse in de Willibrordsabdij te Doetinchem waarin je kennismaakt met hun levenswijze. We bezoeken vervolgens wekelijks een klooster, waar je colleges krijgt van gastdocenten vanuit verschillende kloostertradities die hun kennis en ervaring met je delen. Je leert over de eeuwenoude traditie van woestijnvaders en -moeders die aan de bakermat stonden van de huidige kloosterorden.  

Verder: je werkt samen in een studiegroepje met studenten uit verschillende opleidingen. Je maakt kennis met christelijke meditatievormen en verdiept je in literatuur en andere bronnen. Je gaat in gesprek met professionals uit je eigen werkgebied en onderzoekt wat hun bronnen van inspiratie zijn en hoe zij daar in hun praktijk vorm aan geven. 

De minor mondt uit in een soort retraiteweek waarin je meeleeft met een klooster of christelijke leefgemeenschap. Je ervaart en onderzoekt hoe zij vanuit hun spiritualiteit betrokken zijn op de samenleving. Daarmee biedt deze minor je een unieke kans om een geheel andere levenswijze te ervaren! 

Dit programma kun je volgen onder het genot van een Trappistenbiertje. 

Ingangseisen

Een minor voor gelovigen, twijfelaars en zoekers: ieder die wil onderzoeken en zich wil verdiepen in de betekenis van Christelijke geloofstradities en dat wil verbinden aan de eigen levensrichting en beroepspraktijk.

Verdere ingangseisen:

  1. De propedeutische fase moet succesvol zijn afgerond.
  2. Verder verwachten we van je dat je competentie niveau 2 (post propedeuse) bezit. Dat betekent onderstaand:
  • We gaan er van uit dat je complexiteit kunt analyseren, leertaken kunt ontwerpen en zowel zelfstandig als interdisciplinair kunt samenwerken.
  • We prikkelen je om verschillende invalshoeken te hanteren en in dialoog te gaan met andere disciplines en culturen.
  • Gedurende de hele minor vragen we je ook om kritisch te reflecteren op inhoud, context, proces, eigen persoon, eigen beroep en levensbeschouwing. 

Literatuur

Bijkomende kosten: verblijfskosten klooster

Rooster

September-november (blok 1)

Het rooster wordt t.z.t. bekendgemaakt. 

Let op! De kloosterdriedaagse waarmee de minor start is van 27 t/m 29 augustus 2024.

Toetsing

Je schrijft een verslag waarin je jouw nieuwe ervaringen beschrijft en uitwerkt. Je verdiept je in de verschillende tradities en je destilleert daaruit wat voor jou van waarde is met oog op je leven en je werk. Dit alles onderbouw je met relevante bronnen. Je rondt de minor af met een heel persoonlijke leefregel die jou helpt om geïnspireerd te blijven in je leven en in je beroepspraktijk. Deze leefregel presenteer je in de studiegroep. 

Aanvullende informatie

Procedure na inschrijving:

 1. Download je leerovereenkomst(en) stuur daarna een verzoek naar je eigen examencommissie met in de bijlage de door jou ondertekende leerovereenkomst(en).
 2. In afwachting van het besluit van je examencommissie reserveren wij de minorplaats(en);
 3. Je eigen examencommissie geeft akkoord door de leerovereenkomst(en) te ondertekenen en te voorzien van een stempel van je hogeschool;
 4. Deze ondertekende en gestempelde leerovereenkomst(en) mail je naar kiesopmaatminors@che.nl;
 5. Nadat de leerovereenkomst(en) bij kiesopmaatminors@che.nl binnen is/zijn, ontvang je een mail met daarin de stappen die je moet ondernemen om je aanmelding voor de minor(s) definitief te maken.