Kies op maat

Inloggen Menu

De ontwikkeling van pasgeborene tot puber! (interdisciplinair)

Deze minor zit op dit moment vol. We kunnen je wel op de wachtlijst plaatsen. Mail daarvoor met kiesopmaatminors@che.nl

Wil jij interdisciplinair aan het werk rondom de zorg voor een kind en zijn gezin? Van pasgeborene tot puber? In de media is dit onderwerp actueler dan ooit. Dagelijks zijn er berichten over opvoedingsvragen, morele vraagstukken, ontspoorde gezinnen of complete gezinsdrama’s.

Studenten geven hun mening over deze minor

“Leuke docenten, altijd bereid om vragen te beantwoorden.”

“Een uitbreiding op je kennis als pabo-student.”

(Toekomstige) professionals opgelet

Wat betekent dit alles voor leerkrachten op basisscholen, schoolmaatschappelijk werkers, pedagogen, verloskundigen, verpleegkundigen in de jeugdgezondheidszorg of de intensief klinische zorg aan (premature) kinderen? 

Niet alleen als het gaat om kinderen van Nederlandse komaf, maar ook als er een cultuurkloof gaapt. Welke kennis en vaardigheden vraagt dit van een professional die werkt met kinderen? En wat kan je samendoen om een sterk netwerk te vormen rondom deze kwetsbare groep?

Leerdoelen

Thema's

In deze minor komen verschillende lessen aan bod, waaronder:  

  • Ontwikkelingspsychologie 
  • Contextuele benadering 
  • Studieloopbaan begeleiding 
  • ​​​​​​​Werkcolleges praktijk handelen bij kinderen in verschillende fases, zoals: pasgeborene, peuter/kleuter, schoolgaand kind en puber. 

Daarnaast zijn er externe activiteiten zoals:   

Pediatric Basic Life Support (PBLS) en Scenariotraining 
Tijdens de minor word je getraind in PBLS. Je volgt hiervoor een e-learning (via de online bibliotheek die je aanschaft) en twee momenten van praktijktraining, door erkende PBLS instructeurs van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Je krijgt hiervoor een officieel Pediatric Basic Life Support Certificaat. Dit is ook onderdeel van de toetsing van deze minor.  

Gezondheidsvoorlichting aan migranten tieners 
Samen met drie of vier medestudenten geef je een gezondheidsvoorlichting (GVO) aan migrantentieners van de schakelklas van een Taalcentrum, over bijvoorbeeld: gezonde voeding, persoonlijke hygiene, dag- en nachtritme, hoofdpijn, schermgebruik, gamen, weerbaarheid. Voorafgaand aan de GVO krijg je verschillende lessen aangeboden om dit voor te kunnen bereiden.  

Kennismakingsstage 
Tijdens de kennismakingsstage is er gelegenheid om jezelf te oriënteren op de professie en de doelgroep waarmee jij (wellicht) te maken krijgt tijdens de uitoefening van jouw beroep. Je zoekt hiervoor zelf een stageplek voor 5 dagen. Het is belangrijk dat de stageplek je helpt ervaring op te doen met de doelgroep, namelijk het kind (0-18 jaar) en eventueel diens gezin. 

Rondleiding Kinderhospice Binnenveld  
Je krijgt de kans om een kijkje te nemen bij het kinderhospice in Barneveld, waar uitleg gegeven wordt over de zorg die daar aan kinderen gegeven wordt.  

Ingangseisen

Deze minor wordt interdisciplinair aangeboden en is relevant voor studenten die werken in het sociale domein. Hoewel de minor een verpleegkundig karakter heeft, is elke hbo-student welkom om de minor te volgen. Juist omdat binnen de kind en jeugdzorg interdisciplinair samenwerken zo belangrijk is kunnen we veel van elkaars beroepsgroep leren. Enige voorkennis over en affiniteit met kinderziekten, anatomie en fysiologie is helpend (maar niet noodzakelijk). Studenten Verloskunde, Pedagogiek, MWD, SPH en Educatie kunnen de minor volgen en dit kan een aanvulling zijn op hun professionele ontwikkeling.  

Verdere ingangseisen:

    1. De propedeutische fase moet succesvol zijn afgerond.
    2. Verder verwachten we van je dat je competentie niveau 2 (post propedeuse) bezit. Dat betekent onderstaand:
    • We gaan er van uit dat je complexiteit kunt analyseren, leertaken kunt ontwerpen en zowel zelfstandig als interdisciplinair kunt samenwerken.
    • We prikkelen je om verschillende invalshoeken te hanteren en in dialoog te gaan met andere disciplines en culturen.
    • Gedurende de hele minor vragen we je ook om kritisch te reflecteren op inhoud, context, proces, eigen persoon, eigen beroep en levensbeschouwing.

Rooster

September - november (MIN-OPP1)

Er zijn gemiddeld 2 á 3 lesdagen op de CHE per week. Het exacte rooster wordt t.z.t. bekend gemaakt. 

Iedere studiepunt staat voor 28 uur studietijd. Deze minor levert 15 EC op en vraagt gemiddeld 420 uur studietijd.

De minor duurt 10 weken en we vragen van jou:
- 90 uur fysieke aanwezigheid bij geplande activiteiten (colleges/studieloopbaanbegeleiding/externe activiteiten/toetsing);

- gemiddeld 2 a 3 lesdagen per week;

- 60 uur voorbereiding/zelfstudie voor colleges, studieloopbaanbegeleiding en externe activiteiten.

- 50 uur stage-activiteiten (week 7 van de minor is gereserveerd voor 40 uur stage, voor het zoeken van een stage en de reflectie is 10 uur berekend).

De overige tijd is te besteden aan

  • (samen)werken aan een gezondheidsvoorlichting voor migrantentieners
  • (samen)werken aan een beroepsproduct
  • individueel werken aan het portfolio assessment

Toetsing

De toetsing bestaat uit: 

  • Pediatric Basic Life Support (2,5 EC= 70 uur): het certificaat van de e-learning geeft toegang tot de praktijktraining in het WKZ. Na de tweede praktijktraining ontvang je een officieel Pediatric Basic Life Support Certificaat. 
  • Beroepsproduct voor de praktijk (7,5 EC= 266 uur): Samen met drie of vier mede-studenten maak je een beroepsproduct voor een opdrachtgever. Via jouw netwerk of het netwerk van groepsgenoten kan je contact leggen met een opdrachtgever. Deze opdrachtgever werkt met kinderen en/of ouders en heeft een concrete hulpvraag. 
  • Portfolio assessment (2,5 EC= 70 uur): Gedurende de minor stel je individueel een portfolio assessment samen waarin het leerrendement naar voren komt.

Aanvullende informatie

Let op: Voor deze minor staat elk jaar een wachtlijst, tijdig inschrijven is dus noodzakelijk.

Procedure na inschrijving:

  1. Download je leerovereenkomst(en) stuur daarna een verzoek naar je eigen examencommissie met in de bijlage de door jou ondertekende leerovereenkomst(en).
  2. In afwachting van het besluit van je examencommissie reserveren wij de minorplaats(en);
  3. Je eigen examencommissie geeft akkoord door de leerovereenkomst(en) te ondertekenen en te voorzien van een stempel van je hogeschool;
  4. Deze ondertekende en gestempelde leerovereenkomst(en) mail je naar kiesopmaatminors@che.nl;
  5. Nadat de leerovereenkomst(en) bij kiesopmaatminors@che.nl binnen is/zijn, ontvang je een mail met daarin de stappen die je moet ondernemen om je aanmelding voor de minor(s) definitief te maken.