Kies op maat

Inloggen Menu

Journalistieke (mini-)documentaire maken

Word jij geboeid door mooie journalistieke documentaires die gaan over passies van mensen, of over onrecht dat hen is aangedaan? Word jij geraakt door audiovisuele verhalen uit de haarvaten van de samenleving? Leer om zo’n documentaire te maken!

Studenten geven hun mening over deze minor

“Echt een aanrader als je houdt van films maken en verhalen vertellen!”

“Interessant, leerzaam en een mooie mogelijkheid om eens iets anders te doen.”

“Veel diepte in de colleges.”

Voel jij je aangesproken?

Dan behoor jij tot de doelgroep van deze minor. Juist met dit soort verhalen raak je je publiek en zet je hen aan het denken. Je leert deze verhalen te maken voor televisie en online media.  

Leerdoelen

Je doorloopt in deze minor het gehele proces van documentaire maken van idee tot eindproduct. Dat betekent dat je je journalistieke beroepsvaardigheden leert toepassen op allerlei gebieden. Je houdt je bezig met audiovisuele opname- en montagetechnieken, onderwerp- en personenresearch en redactionele vaardigheden voor verdiepende audiovisuele journalistieke verhalen. Ook storytellingstechnieken, scenarioschrijven voor documentaires en productie, regie en montage van de documentaire komen aan bod.

Na het volgen van deze minor ben je in staat gelaagde, complexe maatschappelijke problemen in een documentaire-format te gieten. Vervolgens leer je hoe je een verhaal daadwerkelijk kunt realiseren (produceren).

Ingangseisen

De minor is toegankelijk voor studenten uit alle studierichtingen. Affiniteit met het maken van video is een vereiste: je beschikt over de basisvaardigheden met betrekking tot audiovisuele media. Er is een maximumaantal van 24 plaatsen beschikbaar en je neemt deel aan het toelatingsgesprek. 

Verdere ingangseisen:

1. De propedeutische fase moet succesvol zijn afgerond.

2. Verder verwachten we van je dat je competentie niveau 2 (post propedeuse) bezit. Dat betekent onderstaand:

- We gaan er van uit dat je complexiteit kunt analyseren, leertaken kunt ontwerpen en zowel zelfstandig als interdisciplinair kunt samenwerken.

- We prikkelen je om verschillende invalshoeken te hanteren en in dialoog te gaan met andere disciplines en culturen.

- Gedurende de hele minor vragen we je ook om kritisch te reflecteren op inhoud, context, proces, eigen persoon, eigen beroep en levensbeschouwing.

Rooster

September – november

Het exacte rooster wordt t.z.t. bekend gemaakt

Toetsing

Vanaf dag één vormen de studio’s voor jou de natuurlijke onderwijsleeromgeving. Je start met een stevige introductie audiovisuele technieken. Je volgt colleges over redactie, storytelling, scenarioschrijven en regie. En je krijgt coaching bij het produceren en regisseren van je documentaire. Naast deze colleges zijn er consultancy’s en viewings met externe documentairemakers.

Je volgt colleges in de vorm van practica, viewings en consults. De opbouw van de minor bestaat uit twee fasen: de ontwerpfase en de realisatiefase. In de ontwerpfase gaat het om het proces van idee tot scenario. In de realisatiefase gaat het om het proces van scenario tot presentatie van de volledige documentaire op een filmavond. Beide fasen worden afgesloten met een assessment. 

Aanvullende informatie

Procedure na inschrijving:

  1. Download je leerovereenkomst(en) stuur daarna een verzoek naar je eigen examencommissie met in de bijlage de door jou ondertekende leerovereenkomst(en).
  2. In afwachting van het besluit van je examencommissie reserveren wij de minorplaats(en);
  3. Je eigen examencommissie geeft akkoord door de leerovereenkomst(en) te ondertekenen en te voorzien van een stempel van je hogeschool;
  4. Deze ondertekende en gestempelde leerovereenkomst(en) mail je naar kiesopmaatminors@che.nl;
  5. Nadat de leerovereenkomst(en) bij kiesopmaatminors@che.nl binnen is/zijn, ontvang je een mail met daarin de stappen die je moet ondernemen om je aanmelding voor de minor(s) definitief te maken.