Kies op maat

Inloggen Menu

Levenskunst

Leer en creëer in een christelijke leefgemeenschap

Stel je voor... Je gaat er een half jaar even helemaal tussenuit. Je woont in een prachtig oud pand aan de rand van het bos en neemt tijd voor bezinning. Je duikt in grote thema’s aan de hand van theologie, filosofie, kunst en cultuur. Je gaat zelf expressief aan de slag en je ontdekt wezenlijke kanten van jezelf. Oh ja, én je dompelt je onder in een christelijke leefgemeenschap.

De minor
Je gaat aan de slag met existentiële thema’s, die we belichten vanuit verschillende perspectieven. Elk thema en elke invalshoek heeft haar eigen benaderingswijze. Denk bijvoorbeeld aan het thema ‘tijd’, waarin je colleges krijgt over het monastieke leven. Ook de ‘ziel’ verkennen we, maar niet alleen in de collegebanken. Je verwerkt dit thema middels actieve kunstbeleving. Uiteindelijk ga je je eigen roeping in dit leven creatief vormgeven.

De leefgemeenschap
Je leert niet alleen samen, je leeft ook samen. Welkom bij De Wittenberg! Je ziet elkaar als je fris en fruitig bij de open haard zit, maar ook als je met een chagrijnig hoofd aan het ontbijt zit. Dat zal in het begin even wennen zijn, maar je zult merken dat je snel een band opbouwt met de anderen. Je doet actief mee in de leefgemeenschap, bijvoorbeeld in de getijdengebeden, maar ook bij de maaltijden. Bevalt het je zo goed en wil je blijven? Onder voorbehoud kun je er nog een half jaar aan vastplakken! Word jij hier enthousiast van? Dan heb je je minor gevonden!

 

Leerdoelen

De professionele vormingsminor ‘Levenskunst’ heeft tot doel een bijdrage te leveren aan de vorming van studenten binnen het HBO met het oog op de beroepspraktijk. Daarbij wordt geput uit de christelijke bronnen en is het onderwijs ingebed binnen een protestants-christelijke communiteit en leefgemeenschap.

Ingangseisen

  • Alle studenten met een open houding – belangstelling voor de medemens – zijn van harte welkom.
  • Studenten moeten bereid zijn om in een leefgemeenschap te wonen voor minimaal een half jaar
  • Studenten hebben een christelijke achtergrond of staan open voor verdieping in de christelijke bronnen.
  • Vanwege het beperkte (16-20) aantal plaatsen, zal er een selectiegesprek plaatsvinden op de Wittenberg in maart 2025

Verdere ingangseisen:

  • De propedeutische fase moet succesvol zijn afgerond.
  • Verder verwachten we van je dat je competentie niveau 2 (post propedeuse) bezit. Dat betekent onderstaand:
  • We gaan er van uit dat je complexiteit kunt analyseren, leertaken kunt ontwerpen en zowel zelfstandig als interdisciplinair kunt samenwerken.
  • We prikkelen je om verschillende invalshoeken te hanteren en in dialoog te gaan met andere disciplines en culturen.
  • Gedurende de hele minor vragen we je ook om kritisch te reflecteren op inhoud, context, proces, eigen persoon, eigen beroep en levensbeschouwing.

Literatuur

De meeste teksten worden in een reader opgenomen. Daarnaast zullen er één of meerdere boeken voorgeschreven worden. Dit wordt nader bekend gemaakt.

Rooster

September – eind januari

Toetsing

De toetsing bestaat uit een portfoliopaper en een mondeling tentamen.

Aanvullende informatie

De kosten voor deze minor bedragen circa €585.00 per maand (huur en kost en inwoning).

Voor toelating moet er een vragenlijst worden ingevuld, Deze ontvang je na aanmelding, en vindt er een gesprek plaats op de Wittenberg in Zeist.

Procedure na inschrijving:

  1. Download je leerovereenkomst(en) stuur daarna een verzoek naar je eigen examencommissie met in de bijlage de door jou ondertekende leerovereenkomst(en).
  2. In afwachting van het besluit van je examencommissie reserveren wij de minorplaats(en);
  3. Je eigen examencommissie geeft akkoord door de leerovereenkomst(en) te ondertekenen en te voorzien van een stempel van je hogeschool;
  4. Deze ondertekende en gestempelde leerovereenkomst(en) mail je naar kiesopmaatminors@che.nl;
  5. Nadat de leerovereenkomst(en) bij kiesopmaatminors@che.nl binnen is/zijn, ontvang je een mail met daarin de stappen die je moet ondernemen om je aanmelding voor de minor(s) definitief te maken.
  6. Een selectiegesprek is onderdeel van de aanmeldingsprocedure.