Zakendoen in Duitsland en Oost-Europa
Leer alles over ondernemen, zaken doen, exporteren en importeren uit Duitsland en/of Oost-Europese landen. Snuif de buitenlandse (business) culturen en gewoontes op door de interessante maar evenzeer heel gezellige en leerzame studiereizen naar Duitsland en een Oost-Europees land.
Leer je te verplaatsen in wat bedrijven allemaal moeten inregelen om buitenlandse avonturen tot een succes te maken. Dit door voor een echt bedrijf grondig doordachte en goed onderbouwde adviezen op te leveren hoe ze hun ambities het beste kunnen waarmaken.
De diverse vakken en lessen zijn daarbij ondersteunend. Denk aan thema’s als internationalisering-how-to, ondernemerschap, kennis van de Duitse taal, cultuur, politiek en de verschillen tussen Bundesländer. En idem in meer generieke zin die van het Oost-blok. Wat moeten we weten om niet in 7 sloten tegelijk te stappen?! Denk maar eens na over de volgende uitspraak van een buitenlandse expat in Nederland.
The Dutch are very outspoken and to some brutally direct (“One of the scariest things to do is to ask a Dutchy for their opinion/feedback. Because you’ll get it and you’ll probably lose all confidence in yourself.”), whereas most other nationals rather choose to leave some things unsaid.
Hoe bedreven en intercultureel sensitief ben jij al om zakelijk te weten hoe te handelen en hoe niet?!
Kortom, naast een inhoudelijk geweldig leerzame module zal deze je ook verrijken met kennis en inzichten over Nederlands’ belangrijkst handelspartner; onze oosterburen, maar je dit ook laten ervaren! En als ‘icing on the cake’ – misschien maak je wel vrienden voor het leven! Want een studiereis zegt vaak 10x meer dan woorden. Laat staan 2 studiereizen!
Benieuwd naar de ervaringen van je voorgangers, kijk dan eens naar deze korte videoclips.
https://youtu.be/K2KQ1nVTvd8 of https://youtu.be/yDOswIWv-OE
Mocht je meer willen zien, horen en ervaren. Neem dan contact op met contactpersonen
Vakken: het semester bevat 2 periodes met elk 3 vakken van elk 5 EC’s. In de 2e periode borduren we verder op de vakken uit de eerste periode.
Leerdoelen
Na de minor…
Spreek én lees jij (een beetje) de Duitse taal, is de basis voor import en export binnen Europa jou niet vreemd, weet jij welke impact de Europese Unie op het bedrijfsleven heeft, heb jij zelf ervaring opgedaan door zelfgeorganiseerde fieldtrips te doen naar Duitsland en andere Oost-Europese landen en heb je de mogelijkheden verkend om zelf internationaal een bedrijf op te zetten! Een hoop ervaring en expertise die je op doet dus!
Over de minor
De minor start twee keer per jaar, afhankelijk van het aantal studenten die zich aanmelden, in september en februari.
Onderdeel van de minor is een aantal werkbezoeken aan Duitsland en een handelsreis naar een (Oost-) Europees land. De totale kosten van deze excursies zijn geraamd op ca. 650 euro. (vervoer & verblijf) Tijdens de reizen worden er onder andere bedrijfsbezoeken georganiseerd en is er ook ruimte voor culturele activiteiten.
In het verleden zijn we in verschillende steden in Duitsland geweest zoals Frankfurt am Main, Berlijn maar ook in kleinere steden in de Euregio zoals Nordhorn en Gronau. Landen die al reeds bezocht zijn, zijn Polen, Roemenië & Kroatië. De bestemming van de reizen wordt deels bepaalt door de interesses van de studenten.
De minor bestaat uit 3 modules die deels met elkaar verbonden zijn. Elke module beslaat een semester, maar is wel in 2 blokken van 5 EC’s verdeeld. Hieronder lees je meer over de inhoud van de drie verschillende vakken.
Binnen het Project kom je meer te weten over de economie en de relatie met de politiek van Duitsland en andere (Oost-) Europese landen. Hiermee gepaard ga je een ‘exportplan’ opstellen voor een Nederlands bedrijf wat zich wil vestigen in oftewel te expanderen naar Duitsland of elders in (Oost-) Europa.
In de eerste periode sluit je af met een voorverkennend onderzoek (een eerste screening of het überhaupt lucratief lijkt) en in de tweede periode schrijf je het feitelijke business plan/advies voor het bedrijf.
Binnen het vak Duits & Landeskunde ga je 1) de Duitse taal op B1 niveau leren, 2) meer leren over het politieke landschap van Duitsland 3) de Duitse cultuur met zijn normen en waarden leren kennen en tenslotte 4) meer leren over de verschillende Bundeslaender (dit zijn de deelgebieden de ‘’provincies’’ van Duitsland, jij gaat je in 1 provincie verdiepen!). Ook hier gebruik je kennis van de andere vakken.
En nu wat de meeste studenten het boeiendste vinden! Bij het vak International Entrepeneurship & Import ga je zelf aan de slag om een reis te organiseren met boeiende opdrachten voor studenten. De kennis die je hebt opgedaan binnen het Project en Duits & Landeskunde worden hier toegepast. Ook ga je naar bedrijven in Duitsland. De handelsreis, het tweede deel van dit vak, wordt ook door jou georganiseerd en de keuze waar deze handelsreis naartoe moet gaan wordt door de groep van studenten zelf deels bepaald! In beide periodes sluit je af met een portfolio met als inhoud de kennis en kunde die jullie op hebben gedaan tijdens de handelsreizen. Dit vak werkt veel samen met sprekers uit de praktijk, veel internationale gastsprekers die hun ervaringen met je gaan delen dus! Daarnaast maak je hier ook een businessplan om artikelen of services uit Europa te importeren. Wie weet is deze minor wel de kick off voor je eigen bedrijf!
Grijp je kans
In het verleden hebben een aantal bedrijven (bijvoorbeeld Brimos, Maple, Optibrut en Wecovi) al resultaten geboekt, mede door inzet van de studenten uit deze minor! Ben jij de student die de toekomstige Duits Oost-Europees expert wordt en Nederlandse bedrijven op dit terrein kan adviseren? Dan is deze minor wellicht iets voor jou!
Wat voorgaande studenten over deze minor zeggen:
"Business analyses en kennis maken met het oosten van Trier tot Talinn."
"Een minor waardoor je een andere kijk krijgt op het interessante oostblok!"
"Deze minor vergroot je blikveld op centraal- & oost- Europa. Doordat je je in deze minor gaat verdiepen in andere landen, buitenlanders en andere culturen, kom je erachter hoe je internationaal zaken kan doen!"
Ingangseisen
Grijp je kans en kies voor deze minor op gevorderd niveau.
Ingangseisen: Propedeuse behaald
Meer weten?
Kijk voor meer informatie over instapeisen en de procedure op sharenet.windesheim.nl en zoek op ‘minors’ of kijk in Educator.
Vragen?
Naam dan contact op met de minor coördinator, Chiel, via c.van.dijk@windesheim.nl
Zien we je terug bij de minor?
Toetsing
Diverse vormen, portfolio, presentaties, schrijfopdrachten, schriftelijk tentamen etc.
Aanvullende informatie
Deelname aan de reizen en aan de lessen van de gastsprekers zijn verplicht. Ga uit van €650,- kosten voor de reizen. Overnachting en reis.