Kies op maat

Inloggen Menu

Financiƫle Besluitvorming voor non-financials

Minor Financiële Besluitvorming voor non-financials (30ec)

Voor iedereen, die straks een managementpositie wil bekleden of een eigen onderneming wil starten! Bedenk eens: wat geeft uiteindelijk altijd de doorslag bij elke strategische beslissing in welk vakgebied je ook werkzaam bent? Juist…: het financiële plaatje! Wil jij straks ook in control zijn als het gaat om de ‘cijfers’ van jouw afdeling of organisatie? Dan is dit de minor waar je naar op zoek bent!

 

De financiën zijn de ‘backbone’ van de organisatie. Een goede leidinggevende wil kennis hebben van ‘hoe staan we ervoor’, om de afdeling en daarmee de organisatie goed te kunnen besturen en de juiste besluiten te kunnen nemen. En mocht je straks het ondernemerschap in willen, dan is inzicht in je financiële positie key.  

In de minor Financiële besluitvorming nemen we je mee op reis langs de belangrijkste facetten van je financiële huishouding, je administratieve processen, benodigde managementinformatie en hoe die je helpen bij het nemen van strategische beslissingen.

 

Dit doen we bijvoorbeeld door je in ons project Office Hours aan het roer te zetten van in zwaar weer verkerend productiebedrijf te zetten. Jouw uitdaging? Maak er weer een mooi gezond bedrijf van!

 

Een relatief grote component is het vaardigheidsvak Business Control, waarin je leert te werken met diverse softwareprogrammatuur die door managers gebruikt wordt om managementinformatie te genereren om op basis daarvan hun strategie te bepalen. Achter de laptop dus.

 

Hieronder de vakken waaraan wordt gewerkt :

Strategisch Management                              2 EC

Project 'Office Hours'                                   6 EC

Management Accounting                              3 EC

Financiering                                                2 EC

Business Control 1 en 2                               5 EC

Management Game                                     3 EC

Administratieve Organisatie                         3 EC

Bank, Belastingen en Verzekeringen             2 EC

Praktijkopdracht                                         4 EC 

                                                                       --------------

                                                               30 EC

Einddoel

Wat is de eindbestemming? Je wordt geen financieel expert. Maar je krijgt alle tools aangereikt om je te ontwikkelen tot een manager of ondernemer die in financieel in control is en die een goede gesprekspartner is voor het management team en de controller. Je hebt straks basiskennis van hoe financiële rapportages tot stand komen, hoe je ‘de cijfers’ moet interpreteren en welke strategische beslissingen je kunt nemen op basis van verkregen managementinformatie.

 

Inhoud en werkvormen

We werken alleen met praktijkopdrachten, dus niet met tentamens. Onze filosofie is dat je meer leert van werken aan opdrachten uit het werkveld, de praktijk dus. Zo krijg je inzicht in wat er werkelijk speelt in organisaties en leer je ook het grotere verband zien. Dit betekent wel dat het tijdens het semester hard werken is en je juist tijdens de tentamenweken je rust kunt pakken.

Leerdoelen

De student heeft voldoende financiële kennis en financieel inzicht om zijn functie als manager of ondernemer goed te kunnen uitoefenen en een goed gesprekspartner te kunnen zijn voor financiële instellingen zoals de accountant, de bank en de belastingdienst.

Ingangseisen

Propedeuse gehaald

Deze minor is toegankelijk voor studenten van elke opleiding behalve voor studenten van de opleidingen AC/F&C/FTA.

Doelgroep zijn Voltijdstudenten zonder financiële vooropleiding, maar die die kennis wel willen opdoen. Met name dus Sportkunde, Social Work, ICT/Techniek, HRM of Bedrijfskunde (studenten die een eigen bedrijf willen of managers-positie).

Rooster

afhankelijk van rooster, meestal op 3 dagen

Toetsing

Inhoud en werkvormen

De toegepaste werkvormen zijn allemaal gerelateerd aan casuïstiek uit de praktijk. Dat is ook de reden dat we geen tentamens afnemen maar alles toetsen d.m.v. uitwerking van praktijkopdrachten en casuïstiek uit het werkveld. Zo krijg je inzicht in wat er werkelijk speelt in organisaties en leer je ook het grotere verband zien.

Aanvullende informatie

Mocht je nog vragen hebben over de inhoud van de minor, bel mij gerust 088-4699337 of mail mij jda.knobel@windesheim.nl. We kunnen ook altijd een afspraak maken om de minor eens door te spreken. Van harte welkom.

Jolanda Knobel: Minorbeheerder Financiële Besluitvorming

Kamer X972