Kies op maat

Inloggen Menu

Spoorzone Zwolle: Innoveren kun je leren

Welkom bij de minor "Multidisciplinair Werken aan Vraagstukken van Project Spoorzone Zwolle"! In deze minor werk je samen met andere studenten van verschillende opleidingen aan complexe uitdagingen in het kader van de ontwikkeling van de Spoorzone in Zwolle. Dé hotspot voor innovatie in de regio Zwolle (zie www.spoorzonezwolle.nl).
Van stedenbouwkundige planning en infrastructuur tot duurzaamheid, van innovatie businessmodellen tot sociale inclusie: deze minor biedt een unieke kans voor jou om praktijkgerichte ervaring op te doen en innovatieve oplossingen te bedenken voor die bijdragen aan de ontwikkeling van deze belangrijke locatie. 
Door middel van interdisciplinaire samenwerking en hands-on projectwerk word je uitgedaagd om creatief te denken, effectief te communiceren en samen te werken aan het realiseren van een duurzame en leefbare en innovatieve Spoorzone Zwolle.

Tijdens deze minor werk je op verschillende inspirerende locaties midden in de samenleving.

Leerdoelen

  1. **Creatief denken (Kwalificatie)**:

De student kan vanuit verschillende perspectieven kijken naar de uitdagingen van de Spoorzone Zwolle en innovatieve oplossingen bedenken die verder gaan dan traditionele benaderingen.

  1. **Effectieve communicatie (Socialisatie)**:

Door middel van samenwerking en interactie met stakeholders van verschillende disciplines kan de student zijn/haar ideeën helder en overtuigend communiceren, zowel mondeling, schriftelijk en visueel, om draagvlak te creëren voor het proces en de resultaten van het project.

  1. **Samenwerken (Subjectivering)**:

De student kan samenwerken in een multidisciplinair team, waarbij iedereen zijn/haar expertise combineert met die van anderen om gezamenlijk doelen te bereiken en te leren van elkaars perspectieven en vaardigheden.

Ingangseisen

geen

Rooster

verplichte contacturen 16 uur per week

De minor wordt in samenwerking met domein Techniek aangeboden

Toetsing

Dit vraagt ​​om een ​​transdisciplinaire aanpak, een manier van werken waarbij een ontwerp vanuit meerdere perspectieven tot stand komt. Je werkt in een team met studenten van verschillende opleidingen, neemt de kennis en aanpak van je medestudenten in je op en creëert samen nieuwe inzichten en concepten.

De minor start met een reeks bootcamps. Hierin doe je kennis op van psychologie, leer je methoden uit productontwerp, stedenbouw en digitaal ontwerp. Ook leer je ontwikkelingen kritisch te bevragen en te ontwerpen vanuit publieke waarden. Zo heb je een gezamenlijke basis om mee aan de slag te gaan. Vervolgens doen we veldonderzoek in Amsterdam en tijdens een stedentrip in een andere (Europese) stad. Tijdens deze weken observeren we hoe de verschillende disciplines in de praktijk samenkomen. Vervolgens werk je aan een ontwerpproject in (en voor) een Amsterdamse wijk, waarin duurzaamheid, diversiteit en digitalisering belangrijke thema's zijn. Jij en je team krijgen intensieve begeleiding van verschillende coaches en er zijn inspiratiesessies met ontwerpers uit de beroepspraktijk. Je werkt toe naar een interactief prototype en een tentoonstelling.

U kent waarschijnlijk plekken in uw stad of dorp die een boost of drastische verbeteringen nodig hebben! Dit kan de vorm aannemen van fysieke, economische of sociale interventie. Door het gebied nauwkeurig te onderzoeken en de gebruikers te ondervragen, krijgt u inzicht in hun huidige zorgen en waar verandering nodig is om het gebied een boost te geven. Deze aanpassing, rekening houdend met trends en ontwikkelingen, zorgt voor een toekomstbestendig ontwerp en/of organisatie van het gebied. Het uiteindelijke doel is om studenten te trainen in de technieken die nodig zijn voor succesvolle deelname aan adaptieve stedelijke regeneratie.

Na het afronden van deze minor kunnen studenten de volgende vraag beantwoorden:

Hoe kunnen we de gebouwde omgeving adaptief ontwerpen en organiseren om geïntegreerde regeneratie te stimuleren op manieren die alle belanghebbenden betrekken bij de lokale en regionale processen van huidige en toekomstige verandering?

De studenten analyseren een gebied als groep, bijvoorbeeld door de trends in het gebied te identificeren, wat de behoeften van de gebruikers zijn, hoe het gebied en de directe omgeving zijn opgebouwd en welke kansen het gebied biedt. De oplossing voor het probleem met betrekking tot het gebied wordt onderzocht als onderdeel van het ontwerpproces en vertaald naar een plan of ontwerp in nauw overleg met de gebruikers van het gebied en met de toekomst in gedachten.

De minor Urban Regeneration stelt studenten in staat om op een innovatieve manier te denken, onderzoek te doen tijdens het ontwerpen van een oplossing, samen te werken met leden van verschillende disciplines en culturen, inzicht te krijgen in en ervaring op te doen met de manier waarop mensen en plaatsen met elkaar omgaan en een toekomstbestendige adaptieve omgeving te ontwerpen voor mensen om te gebruiken.

De minor is geschikt voor studenten die een hoofdvak in verschillende vakken volgen en verschillende achtergronden hebben. Deze minor is met name geschikt voor studenten met affiniteit voor onderzoek en ontwerp, die specifieke buurten willen helpen revitaliseren door middel van sociaal-fysieke interventies en willen bijdragen aan het creëren van een toekomstbestendige gebouwde omgeving.

Je voert een diepgaande analyse uit, je formuleert een visie, ontwikkelt een concept en maakt gedetailleerde ontwerpen, waarbij alles met elkaar samenhangt en elkaar versterkt. De beste teams krijgen de kans om de projectsponsor te bezoeken en hun werk te presenteren aan lokale experts en de lokale gemeenschap.

Onderwijsaanpak

In deze minor werken studenten in groepen aan een specifiek gebied. Elke student brengt zijn eigen kennis, vaardigheden en achtergrond in, waardoor studenten en docenten van elkaar kunnen leren. De vraagstukken worden onderzocht door middel van ontwerpgericht onderzoek, waarbij deskundige lezingen de nodige ondersteuning bieden, af en toe op Just-in-Time-basis. Daarnaast biedt de minor studenten de ruimte om tot innovatieve oplossingen te komen en deze te creëren.

Studieprogramma

Deze minor is onderdeel van de bacheloropleiding Built Environment van de Hanzehogeschool Groningen.

Spoorzone Zwolle is hét innovatiedistrict van Regio Zwolle. Dit is de plek waar wonen, werken, studeren, ondernemen en ontspannen samenkomen. De pioniers van vandaag werken aan de wereld van morgen. Dit is waar ondernemerschap, onderzoek en onderwijs samenkomen om grenzen te doorbreken.

De ontwikkeling van Spoorzone Zwolle gaat razendsnel. Dit wordt het tweede stadshart van Zwolle. Een dynamisch gebied met zes unieke districten – elk met een eigen karakter. Of je nu wilt experimenteren, verbinden of gewoon genieten: er is hier altijd een plek voor jou.