Kies op maat

Inloggen Menu

Drama en Theater: Krachtig in je werk

Ontwikkel je zowel persoonlijk als professioneel tijdens de minor Drama.
Ontdek hoe je drama kunt inzetten binnen je eigen beroepspraktijk en hoe leuk het is om samen een theaterproductie te maken en te kunnen spelen

Hoe overtuig je straks je collega’s van jouw ideeën? Hoe neem je ze mee in jouw visie? Welke presentatievaardigheden kun je gebruiken om ze te inspireren?

Hoe ga je om met onverwachte situaties op de werkvloer? Welke technieken kun je gebruiken om je assertiever op te stellen? 

Na de minor Drama en theater heb je antwoord op deze vragen. Aan de hand van krachtige, grappige maar ook confronterende dramaoefeningen, ontdek je waar je kracht ligt en wat je zwaktes zijn, zodat je gericht werkt aan je ontwikkeling als professional.

Je duikt in de wereld van theater. Je speelt en improviseert in spellessen, kijkt voorstellingen, voert een project uit binnen je eigen vakgebied en je maakt met medestudenten een voorstelling.

Leerdoelen

In deze minor leer je:

  • de kracht zien, maar vooral ervaren van goede verbale en non-verbale communicatie
  • de vele mogelijkheden ontdekken waarop je jezelf kunt presenteren
  • inspelen op onverwachte situatie, door te improviseren
  • hoe je theater(vaardigheden) kunt inzetten binnen je eigen vakgebied
  • hoe je je eigen creativiteit kunt vergroten en kunt inzetten binnen je beroep
  • hoe je je inlevingsvermogen kunt vergroten
  • constructief samenwerken

Tijdens deze minor leer je door:

  • te kijken
  • te luisteren
  • te doen
  • te doen alsof
  • te spelen
  • te ervaren

Dit alles zal bijdragen aan de ontwikkeling van jezelf, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak.

Ingangseisen

Ervaring of geen ervaring: iedereen is welkom!

Deze minor is toegankelijk voor iedere HBO-student.

Literatuur

- Reader Minor Drama en theater. Deze kun je t.z.t. bestellen via de REPRO van Windesheim.

Rooster

Deze minor vraagt veel van je op het gebied van fysieke aanwezigheid: bijna alle lessen zijn verplicht. Daarnaast moet je erg veel samenwerken met je studiegenoten, waarbij je aanwezigheid ook van groot belang is.

Ga uit van ongeveer drie dagen op Windesheim. Eén dag zelfstudie en één dag werken aan een extern project.

We zullen tijdens deze minor ook een zestal voorstellingen gaan kijken met elkaar, dit zal op de avonden plaatsvinden zijn. Er wordt tijdig gecommuniceerd wanneer dit zal zijn.

Houd er ook rekening mee dat de Theaterproductie (de eindvoorstelling die je gaat maken met elkaar) zal worden uitgevoerd in de week ná de tentamenperiode van periode 4.

Toetsing

Binnen de minor Drama & Theater krijg je de volgende modules:

Theateranalyse
Je gaat theaterteksten lezen en analyseren. Je gaat voorstellingen kijken en deze ook analyseren. Deze analyses leveren onder andere kennis op over conflicten, menselijke gedragingen en drijfveren, inzicht in leiders en volgers.

Spel
Je werkt aan spelvaardigheden, aan samenspel en improvisatie.

Deze spellessen helpen bij de ontwikkeling van je eigen instrument: je lijf en je stem, zowel non-verbaal als verbaal. Tevens ontwikkel je hier je verbeelding en voorstellingsvermogen en de impact van actie-reactie.

Theaterproject
Binnen je eigen vakgebied ga je op zoek naar een project dat je kunt uitvoeren op een instelling, binnen een organisatie, op een school, enzovoort. Je onderzoekt hoe drama binnen jouw werkveld of jouw opleiding van meerwaarde kan zijn.

Theaterproductie
Met een groep maak je een voorstelling waarbij je al het geleerde uit de minor in een finale kan laten zien.

Reflectie en intervisie
Halverwege en aan het einde van de minor presenteer je op eigen wijze je voortgang en deel je je ervaringen.

In deze minor kennen we verschillende toetsen:

· Presentaties (bijvoorbeeld het presenteren van een voorbereide monoloog ter afsluiting van de spellessen, het presenteren van een analyse van een voorstelling voor de module Theater kijken)
· Dossiers (bijvoorbeeld het schrijven van projectplan voor het theaterproject en een regieplan voor de Dramaproductie)
· Opdrachten (bijvoorbeeld het uitvoeren van een project in een instelling)
· Aanwezigheid en participatie wordt vereist bij alle lessen

Aanvullende informatie

De minor gaat van start bij voldoende inschrijvingen. Toelating geschiedt op volgorde van inschrijving. Houd er rekening mee dat een minor niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen of dat een minor vol kan zijn.

Zorg ervoor dat je leerovereenkomst ook voor het einde van de inschrijfperiode ondertekend is en per mail bij de contactpersoon binnen is.
Mail je overeenkomst naar minorsbe@windesheim.nl

Let op; deeltijdstudenten betalen vaak een lager bedrag aan collegegeld dan het collegegeld dat voor de deeltijd of voltijdopleiding staat waar zij de minor willen volgen. Houd er rekening mee dat je in dat geval het verschil zelf dient te betalen.

Ben je student van Windesheim? Schrijf je dan in via de intekenapplicatie van Windesheim. Kijk voor meer informatie op de site aanbod persoonlijke profilering.