Kies op maat

Inloggen Menu

De praktijk van de buurtsportcoach; bruggen slaan tussen buurt, school en sport

Heb jij passie voor sport en bewegen? Ben jij een verbinder? En wil je jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Dan is de minor “Praktijk van de buurtsportcoach” misschien iets voor jou! 

De minor ”Praktijk van de buurtsportcoach” is bedoeld voor studenten in opleidingen die raakvlakken hebben met sport en bewegen voor jongeren in de context van het onderwijs, de sport en/of de buurt.


Vakken

De minor kent 2 grote modulen, waar de theoretische kennis en de praktische toepassing volledig samen komen.
 
1. De student als bruggenbouwer binnen stage en project (18 EC)
2. Bewegingsidentiteit, bewegingsomgeving en bewegingsactiviteiten (12 EC)

De minor sluit aan op het beleid van de overheid en richt zich op het verbinden van het onderwijs met de sport en de buurt. De bedoeling is om bruggen te slaan tussen verschillende partijen om het zo mogelijk te maken dat alle jongeren dagelijks meer mogelijkheden krijgen om deel te nemen aan sport- en beweegactiviteiten. Immers het belang van voldoende bewegen is groot. De eindopdracht van de minor bestaat uit het ontwikkelen en organiseren van een vernieuwend beweegaanbod voor een gekozen doelgroep door middel van het opzetten van een samenwerkingsverband met andere organisaties.

Afhankelijk va de mogelijkheden vinden meerdere excursies plaats naar unieke evenementen (zoals Olympic Moves en de Verkiezing sportiefst school van Nederland) en zullen gastsprekers hun ervaringen en ontwikkelde expertise met je delen. 

Leerdoelen

 • Analyseren van de bewegingsomgeving: (on)georganiseerde aanbod en de mogelijkheden in de buurt.
 • Onderzoek doen naar de wensen en mogelijkheden van jongeren op het gebied van bewegen.
 • In praktijk ontwerpen van beweegprogramma's voor de gekozen doelgroep.
 • Analyseren van trends in de bewegingscultuur.
 • Kennis vergaren over sportdeelname, deelnamemotieven en het belang van een brede oriëntatie.
 • Schrijven van een voorstel voor (en uitvoeren van) een vernieuwend beweegaanbod.

Ingangseisen

De student heeft affiniteit en ervaring met het verzorgen van beweegactiviteiten op een school, vereniging of binnen een andere organisatie. Voor het kunnen maken van de leerwerkopdrachten is een stageplek op een school, in de sport of bij een ondersteuningsorganisatie (zoals de lokale Sportservice) noodzakelijk.

Literatuur

De verplichte literatuur is een blauwdruk van de enorme diversiteit van het werkveld van de buurtsportcoach en vormt een mix van onderzoeksverslagen, adviesrapportages, (wetenschappelijke) artikelen, beschrijvingen van good practises, sportstimuleringsmappen en factsheets. Hieronder staan enkele voorbeelden genoemd die behoren bij het thema schoolsport.
1. Mulier Instituut. (2012). Sport en onderwijs verbonden. Gedownload op 6 januari 2016, van http://www.nocnsf.nl/stream/sport-en-onderwijs-verbonden   
2. Mulier instituut. (2012). Toekomstscenario’s voor schoolsport. Gedownload op 6 januari 2016, van http://www.bloso-kics.be/Int-sportbeleid/Gedeelde%20%20documenten/120101_Rapport_Toekomstscenario's_voor_schoolsport.pdf
3. NOC*NSF. (2015). Schoolactieve vereniging erkende interventie. Gedownload op 6 januari 2016, van http://www.netwerkinbeweging.nl/interventies/overzicht/21837?trefwoorden=schoolactieve+verenigingen

Rooster

Het rooster zal enige weken voor aanvang van de minor bekend zijn. Je bent 2 dagen (maandag en dinsdag) op de Hogeschool Windesheim aanwezig voor het volgen van onderwijs. Daarnaast ben je 3 dagen in de week bezig met de uitvoering van je stage en een project.

Toetsing

Binnen de module “De student als bruggenbouwer binnen stage en project” vindt de toetsing plaats d.m.v. het aanleveren van een portfolio. In een eindgesprek wordt teruggeblikt op de inhoud van het portfolio en wordt de student beoordeeld op zijn rol als bruggenbouwer. De inhoud van het aan te leveren portfolio bestaat (tenminste) uit:

 • Bewijslast van de verschillende stageopdrachten: visie van de organisatie, ontwerpen en uitvoeren vernieuwend beweegaanbod én evaluatie sportkennismakingsmappen en stage
 • Onderzoeksverslag over de wensen en mogelijkheden van de doelgroep.
 • Analyse van de beweegomgeving van de stagecontext.
 • Ontworpen beweegprogramma met externe organisaties.

 

Binnen de module “Bewegingsidentiteit, bewegingsomgeving en bewegingsactiviteiten” worden meerdere thema’s behandeld. Elke thema wordt afgerond met een themaopdracht, uitgezonderd het eerste thema.

 • Visie op school en sport: visie binnen de organisatie
 • Schoolsport
 • Buurtsport
 • Talentsport
 • Special sport
 • Counseling in de jeugdsport (passend bij nieuwste profiel buurtsportcoach, de clubkadercoach)

Aanvullende informatie

Voor het kunnen maken van de leerwerkopdrachten is een stageplek op een school of bij een ondersteuningsorganisatie noodzakelijk. Bij het vinden van een stageplek kan door de minor coördinator worden bemiddeld.

De minor gaat van start bij voldoende inschrijving. Toelating geschiedt op volgorde van inschrijving. Houd er rekening mee dat een minor niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen of dat een minor vol kan zijn.

Zorg ervoor dat je leerovereenkomst ook voor het einde van de inschrijfperiode ondertekend is en per mail bij de contactpersoon binnen is.
Mail je leerovereenkomst naar minorsbe@windesheim.nl

Let op; deeltijdstudenten betalen vaak een lager bedrag aan collegegeld dan het collegegeld dat voor de deeltijd of voltijdopleiding staat waar zij de minor willen volgen. Houd er rekening mee dat je in dat geval het verschil zelf dient te betalen.

Ben je student van Windesheim? Schrijf je dan in via de intekenapplicatie van Windesheim. Kijk voor meer informatie op de site aanbod persoonlijke profilering.