Theologische verdieping in de praktijk 1
Er zijn twee minors Theologische verdieping, Theologische verdieping 1 en 2. Beide minors zijn in nauwe samenspraak ontwikkeld met vertegenwoordigers van Unie van Baptistengemeenten en de Alliantie van Baptisten en CAMA gemeenten, de Molukse kerk, de Protestantse kerk Nederland en opleidingsinstituut OVP. Ze bieden ruimte voor theologische verdieping in de bijbehorende – eigen – tradities, waarbij tevens aandacht is voor de uitwisseling met andere tradities en voor de uiteenzetting met vragen uit de beroepspraktijk. Beide minors hebben een omvang van 15 EC en kunnen los van elkaar worden gevolgd. In de eerste minor Theologische Verdieping staan de exegese en de hermeneutiek centraal met betrekking tot het Oude en het Nieuwe Testament. In de tweede minor Theologische Verdieping gaat de aandacht uit naar ambtsethiek, kerkgeschiedenis en systematische theologie.
Beide minors maken deel uit van de opleidingen hbo-theologie en leraar godsdienst levensbeschouwing van Hogeschool Windesheim, maar kunnen ook los worden gevolgd door mensen die zich willen voorbereiden op een loopbaan in de kerk. Beide minors zijn bijvoorbeeld verplicht als je je wilt laten registreren in het register van Kerkelijk Werker in de PKN. En dit geldt ook als je je bijvoorbeeld voorbereidt op het predikantschap bij gemeenten die zijn aangesloten bij de Unie van Baptistengemeenten of bij de Molukse Evangelische Kerk. GL-studenten die op zoek zijn naar een theologische verdieping op het terrein van de exegese of die zichzelf in de spiritualiteit van genoemde kerkelijke partners herkennen of daarin geïnteresseerd zijn, kunnen deze minors gebruiken om hun eigen spiritualiteit verder te verdiepen.
Leerdoelen
In de eerste minor Theologische Verdieping staan de exegese en de hermeneutiek centraal met betrekking tot het Oude en het Nieuwe Testament. In de tweede minor Theologische Verdieping gaat de aandacht uit naar ambtsethiek, kerkgeschiedenis en systematische theologie.
Ingangseisen
Om de minors te kunnen volgen dien je te voldoen aan een van de volgende instapeisen:
1. Je volgt een bacheloropleiding op het gebied van hbo-theologie of godsdienst levensbeschouwing en je hebt minimaal 120 studiepunten behaald.
2. Je hebt al eerder een voor deze minors relevante bacheloropleiding op het gebied van godsdienst-pastoraal werk of godsdienst en levensbeschouwing gevolgd en deze succesvol afgerond.
3. Je hebt aantoonbaar op andere wijzen, waaronder studie, op het gebied van godsdienst-pastoraal werk of godsdienst en levensbeschouwing, vergelijkbare (zowel qua inhoud als niveau) competenties opgedaan.
Literatuur
wordt bekend gemaakt.
Rooster
Februari – juni, op woensdagen van 13.30-20.30 uur
Verplichte contacturen: per minor 5 lesdagen van 6 uur
Toetsing
Exegese en hermeneutiek: werkstuk waarin je een verhaalgedeelte uit de Bijbel exegetiseert en interpreteert; Theologie Oude Testament: werkstuk waarin je een thema of kernbegrip uit de theologie van het Oude Testament onderzoekt en toepast op een concrete en actuele casus; Theologie Nieuwe Testament: opdracht waarin je de theologie van één Bijbelboek beschrijft, inclusief de relatie met een theologisch thema uit het NT (rondom thema’s zoals christologie, eschatologie) en de relatie met het kerkgenootschap. Je maakt een leerhuis over het Bijbelboek en houdt deze in de praktijk.
Aanvullende informatie
Aan deze minor is geen stage verbonden.
De minor gaat van start bij voldoende inschrijvingen. Toelating geschiedt op volgorde van inschrijving. Houd er rekening mee dat een minor vol kan zijn of dat een minor niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen.
Je meldt je aan door middel van het opsturen van de ondertekende leerovereenkomst. Zorg er daarom voor dat je leerovereenkomst voor het einde van de inschrijfperiode ondertekend is en per mail bij ons binnen is: minorsbe@windesheim.nl
Je bent aangemeld wanneer wij je leerovereenkomst per mail ontvangen hebben. Eerder ben je bij ons niet in beeld.
Ben je student van Windesheim? Schrijf je dan in via de intekenapplicatie van Windesheim. (Let op: andere inschrijfdeadlines!) Kijk voor meer informatie op de site 'Aanbod Vrije Ruimte'.
Let op; deeltijdstudenten betalen vaak een lager bedrag aan collegegeld dan het collegegeld dat voor de deeltijd of voltijdopleiding staat waar zij de minor willen volgen. Houd er rekening mee dat je in dat geval het verschil zelf dient te betalen.