Kies op maat

Inloggen Menu

Omgangskunde

Waarom doe ik wat ik doe en waarom doet de ander wat hij doet? Hoe leer ik de ander kritisch kijken naar deze verschillende leefwerelden? Hoe leer ik de ander om de communicatie binnen de verschillende leefwerelden te beïnvloeden?

Zijn dit vragen die jij hebt of die jij interessant vindt? Dan kan je op zoek gaan naar de antwoorden door het volgen van de minor omgangskunde.

Binnen elk beroep is het belangrijk dat mensen op een professionele en respectvolle wijze met elkaar kunnen omgaan. De minor omgangskunde geeft hiervoor handvatten. Je leert in de rol van docent of trainer hoe een persoon zichzelf en de ander leert kennen en daarnaast hoe de persoon de omgeving van zichzelf en de ander leert kennen en beïnvloeden.

Leerdoelen

De minor kent vier leeruitkomsten. Op basis van deze leeruitkomsten maak je samen met jouw begeleider een leerplan waarin je aangeeft op welke wijze jij je wil ontwikkelen om de leeruitkomsten aan te tonen.

Loopbaan en burgerschap/ 10 EC  

Je laat zien hoe je jezelf en anderen, binnen jouw (toekomstige) beroepspraktijk, aanzet tot nadenken over de eigen leefwereld en die van anderen. Dit doe je vanuit jouw visie op burgerschap en inzicht in relevante en actuele sociaal maatschappelijke, economische en politieke vraagstukken. 

Omgangskunde in de beroepspraktijk/ 10 EC

Je toont hoe je anderen omgangskundige vaardigheden eigen laat maken. Daarvoor maak je, in co-creatie met relevante partners in je (toekomstige) beroepspraktijk en vanuit je kennis over omgangskunde, pedagogiek en didactiek, educatief materiaal dat past bij de doelgroep, leerdoelen en context. Je gebruikt het educatieve materiaal in de praktijk en beoordeelt zowel het gemaakte materiaal, het leerproces als het leerresultaat. 

Betekenis van het vak omgangskunde / 5EC

Je toont hoe je in jouw (toekomstige) beroepspraktijk handelt vanuit een persoonlijke professionele visie op het vakgebied omgangskunde. Hierin onderscheid je de begrippen persoonsvorming, maatschappijvorming en beroepsvorming. Je visie is gebaseerd op je eigen socialisatie en relevante inzichten uit diverse gedragswetenschappen. 

Communicatie / 5 EC

Je draagt op planmatige wijze bij aan verbetering van de communicatie in een groep binnen jouw beroepspraktijk. Hierbij toon je relevante kennis en vaardigheden van communicatiemodellen, vormen van communicatie, metacommunicatie en gespreksmodellen.  

Ingangseisen

Propedeuse behaald

Rooster

Eén dag per week vinden het leerplein en de workshops plaats. Daarnaast zelfstudie en stage binnen je eigen beroepspraktijk voor het aantonen van de leeruitkomsten. 

Het verplicht aantal contacturen is 8 uur per week.

Toetsing

Begeleiding vindt plaats in een leerplein-setting waarin ondersteunende workshops worden aangeboden. Daarnaast loop je stage binnen je eigen beroepspraktijk. De minor wordt afgesloten met het aantonen van de leeruitkomsten.

Aanvullende informatie

De minor gaat van start bij voldoende inschrijving. Toelating geschiedt op volgorde van inschrijving. Houd er rekening mee dat een minor niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen of dat een minor vol kan zijn.

Zorg ervoor dat je leerovereenkomst voor het einde van de inschrijfperiode ondertekend is en bij de contactpersoon binnen is.
Mail je overeenkomst naar minorsbe@windesheim.nl

Let op; deeltijdstudenten betalen vaak een lager bedrag aan collegegeld dan het collegegeld dat voor de deeltijd of voltijdopleiding staat waar zij de minor willen volgen. Houd er rekening mee dat je in dat geval het verschil zelf dient te betalen.

Ben je student van Windesheim? Schrijf je dan in via de intekenapplicatie van Windesheim. Kijk voor meer informatie op de site aanbod persoonlijke profilering.