Gamechanger Leiderschap in Jeugdsportinnovatie
Word jij de volgende gamechanger in de jeugdsport?
De wereld van de jeugdsport staat voor grote uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat jonge sporters betrokken blijven binnen de sport, voor een veilig sportklimaat, welke nieuwe flexibele competitievormen kun je bedenken voor flexibilisering van de jeugdsport? Dit soort vragen vereist om creatieve en gedreven gamechangers, die de jeugdsport van de toekomst aantrekkelijk houden in een snel veranderende wereld. Bij sportverenigingen, sportbonden, sportservicebureaus, gemeentes, opleidingen en commerciële sportaanbieders liggen deze vragen op tafel. Jij kunt samen met hen het verschil maken met het volgen van deze minor.
Vanaf het studiejaar 2024-2025 introduceert Hogeschool Windesheim (Calo) de nieuwe minor ‘Gamechanger: Leiderschap in de Jeugdsportinnovatie’. Deze unieke minor, onderdeel van het 3e of 4e jaars onderwijsprogramma, biedt toekomstige sportprofessionals, trainers, coaches en sportbeleidsmedewerkers de kans om zich te specialiseren in jeugdsportinnovatie. De minor is toegankelijk voor zowel interne als externe studenten Sportkunde, Lichamelijke Opvoeding (LO) en Psychomotorische Therapie (PMT) van een ALO.
Ben jij klaar om de jeugdsport te transformeren?
We zoeken gedreven gamechangers die geïnspireerd worden door de nieuwste trends en ontwikkelingen in de sportwereld. Denk bijvoorbeeld aan het enorme succes van 3x3 basketbal. Als gamechanger heb je het lef om innovatieve oplossingen te creëren en word je onderdeel van onze groeiende ‘Jeugdsport Innovator Community’.
Wat biedt deze nieuwe minor jou?
Je krijgt de kans om je eigen sportproject te ontwikkelen of deel te nemen aan geselecteerde innovatieprojecten van het Jeugdsport Innovatie Centrum (JIC), in samenwerking met NOC*NSF en de Sportinnovator centra.
Wat voor soort gamechanger ben jij?
- Praktijk Innovator: Ben jij een hands-on doener? Ontwerp dan een vernieuwend project voor een jeugdsportorganisatie.
- Programma Innovator: Ben jij de strategische denker? Werk dan aan het vernieuwen van het jeugdsportbeleid binnen een jeugdsportorganisatie.
Wat krijg je terug?
Naast een schat aan inspiratie en nieuwe kennis, biedt deze minor je een waardevol netwerk dat je verder helpt in je carrière. Of je nu droomt van een toekomst als sportinnovator, LO-docent, trainer, coach, sportpedagoog, sportbeleidsmedewerker of buurtsportcoach, deze minor helpt je op weg.
Voorbeelden projecten
- De plaatselijke korfbalvereniging heeft een terugloop van jeugdspelers vanaf 13 jaar. Zij zoeken innovatieve oplossingen om meer jeugd te behouden.
- De VO school ziet veel uitval van leerlingen in de georganiseerd sport. Steeds minder leerlingen zitten nog op een sportvereniging. Hoe kan het tij gekeerd worden?
- Ouders langs de lijn bij jouw voetbalvereniging schreeuwen te veel langs de lijn. Dit tij moet gekeerd worden. Hoe bevorder je het veilig sportklimaat op je voetvalvereniging langs de lijn?
- De gemeente wil meer inzetten op van jongst af vaardig’. Hoe kun je verenigingen binnen de gemeente stimuleren om meer met ‘Breed Motorische Ontwikkeling’ aan de slag te gaan?
Ruimte voor eigen ideeën
Heb je een eigen idee voor een project? Laat het ons weten, dan kijken we samen of we het kunnen realiseren.
Leerdoelen
Leeruitkomsten
- LU 1: De jeugdsportinnovator heeft kennis van de nieuwste nationale en internationale trends en ontwikkelingen op het gebied van de georganiseerde en ongeorganiseerde jeugdsport, zoals nieuwe toepassing van technologieën, innovatieve sporten en competitievormen, jeugdsport programma’s, jeugdsport klimaat, trainingsvormen en innovatieve jeugdsportvormen. Hij heeft zicht in het belang van de jeugdsport, de onderzoekscijfers in de (on)georganiseerde jeugdsport, regionale verschillen, landelijk en regionaal (innovatief) jeugdsportbeleid.
- LU 2: De jeugdsportinnovator is een “gamechanger’ en kan een impactvolle innovatie gericht op de belangen van jeugdsporter en het jeugdsportaanbod op de agenda van de toekomst binnen de jeugdsport samen met stakeholders ontwerpen, monitoren en evalueren in de context van de georganiseerde of ongeorganiseerde sport rekening houdend met de behoeftes van de doelgroep. De jeugdsport innovator maakt gebruik van conceptuele modellen binnen de belangen van de jeugdsporter (pedagogisch sportklimaat, toepassing pedagogisch sportkompas) en binnen de belangen van het jeugdsportaanbod (spelgecentreerd leren, toepassing en implementatie loopt, lukt, leeft als coachmodel in de jeugdsport).
- LU 3: De jeugsportinnovator is ondernemend, daadkrachtig en toont leiderschap op het product, de organisatie of cultuur van de context. Hij werkt daarbij planmatig vanuit een herkenbaar veranderkundig model.
Doe mee en maak het verschil in de jeugdsport!
Ingangseisen
De student volgt de richting LO, Sportkunde of PMT op een ALO opleiding en heeft affiniteit met jeugdsportinnovatie en leiderschap. Voor het kunnen maken van de leerwerkopdrachten is een opdrachtgever voor een projectopdracht noodzakelijk.
Literatuur
- Schipper-van Veldhoven, N., Faber, I.R., Van der Weide, R. (2024). Een pedagogisch sportklimaat. Het kind centraal in de jeugdsport. Coutinho.
- Koekoek, J., & Walinga, W. (2024). Handboek Loopt ‘t, Lukt ‘t, Leeft ‘t.
- Charan, R., Drotter, S., & Noel, J. (2011). The leadership pipeline: How to build the leadership powered company (2e ed.). Jossey-Bass.
Rooster
Maandag en dinsdag lesdagen op Windesheim locatie Zwolle. De lessen bestaan uit themabijeenkomsten, expedities, ervaringen in trends en ontwikkelen in de jeugdsport.
Op woensdag, donderdag en vrijdag plant de student 2 projectdagen (16 uur per week).
Toetsing
De minor kent 3 onderwijseenheden
Onderwijseenheid 1 Trends en ontwikkelingen in de jeugdsportinnovatie (10 ec)
Toetsvorm: posterpresentatie
Leeractiviteiten:
- Inspiratiesessies bijwonen van sportinnovatoren en trends in de jeugdsport
- Expedities naar trends en ontwikkelingen in de jeugdsport in Nederland
- Ervaren van nieuwe technologieën in de jeugdsport
- Ervaren van nieuwe sportvormen, innovatieve sporten
- Onderzoek naar innovatief jeugdsport beleid (nationaal en internationaal).
Onderwijseenheid 2 De sportinnovator als ‘game changer’ in de praktijk (15 ec)
Toetsvorm: Portfolio assessment
Leeractiviteiten:
- De jeugdsportinnovator werkt in de jeugdsportpraktijk (vereniging, sportbond, wijk) aan een jeugdsportinnovatie.
- De jeugdsportinnovator laat op de opleiding doorkijkjes zien van de innovatie en reflecteert kritisch op de voortgang vanuit de eigen rol, product en het proces van de innovatie.
- De jeugdsportinnovator werkt aan een conceptueel model over de belangen van de sporter (belang pedagogisch sportklimaat, toepassing en implementatie jeugdsportkompas sociale veiligheid in de sport) tijdens de ontwerpsessies, praktijk- en theoriecolleges op de opleiding.
Onderwijseenheid 3 Leiderschap in innovatieprocessen in de jeugdsport (5ec)
Toetsvorm: criteriumgericht interview. Deze toetsvorm is gekoppeld aan het portfolio assessment.
Leeractiviteiten:
- De jeugdsportinnovator leert tijdens de opleidingslessen wat leiderschap inhoudt, welke leiderschapsstijlen passend zijn bij de gekozen innovatie en welke leiderschapsstijl het meest bij hemzelf past en hoe deze veder ontwikkeld kan worden.
- De jeugdsportinnovator bouwt tijdens de opleidingslessen aan een concept over veranderkundige modellen en de toepassing ervan.
- De jeugdsportinnovator onderzoekt succesvolle innovaties in de jeugdsport vanuit het licht van veranderkundige modellen.
- De jeugdsportinnovator reflecteert op de kwaliteit van de verandering binnen de gekozen innovatie op het product, organisatie of context tijdens intervisie en supervisiebijeenkomsten.
Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin zij het onderwijs van de minor heeft gevolgd dan kan de student alsnog de minor afronden tijdens volgende onderwijsperiode(n) van de betreffende minor.
Wordt een minor niet meer aangeboden of is de inhoud van de minor herzien, dan biedt de opleiding in het daarop volgende studiejaar nog tweemaal de gelegenheid tot het afronden van de minor.
Aanvullende informatie
De minor gaat van start bij voldoende inschrijvingen. Toelating geschiedt op volgorde van inschrijving. Houd er rekening mee dat een minor vol kan zijn of dat een minor niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen.
Je meldt je aan door middel van het opsturen van de ondertekende leerovereenkomst. Zorg er daarom voor dat je leerovereenkomst voor het einde van de inschrijfperiode ondertekend is en per mail bij ons binnen is: minorsbe@windesheim.nl
Je bent aangemeld wanneer wij je leerovereenkomst per mail ontvangen hebben. Eerder ben je bij ons niet in beeld.
Ben je student van Windesheim? Schrijf je dan in via de intekenapplicatie van Windesheim. (Let op: andere inschrijfdeadlines!) Kijk voor meer informatie op de site 'Aanbod Vrije Ruimte'.
Let op; deeltijdstudenten betalen vaak een lager bedrag aan collegegeld dan het collegegeld dat voor de deeltijd of voltijdopleiding staat waar zij de minor willen volgen. Houd er rekening mee dat je in dat geval het verschil zelf dient te betalen.