Kies op maat

Inloggen Menu

Gezinnen met meervoudige en complexe problemen

Definitie

’Een gezin met meervoudige en complexe problemen (GMCP) bestaat uit minimaal één ouder en één kind dat langdurig kampt met een combinatie van sociaaleconomische, psychosociale en opvoedingsproblemen.’’ Er is vaak sprake van intergenerationele problemen, hechtingsproblematiek en ouders die zelf onvoldoende aan ontwikkeltaken zijn toegekomen door trauma. Kindfactoren, ouderfactoren, opvoedingsfactoren, gezinsfunctioneren, contextuele factoren, sociaal netwerk en hulpverleningsfactoren zijn vak onderling verweven. Aansluiting met- of niet passende hulpverlening is onderdeel van probleem.

 De student die de minor GMCP heeft gevolgd is een generalistisch ingesteld professional die stevig in zijn schoenen staat en niet terugdeinst voor ingewikkelde problematiek. Hij kan, met kennis van zaken,  samenwerken met en rondom gezinnen en kan overstijgend nadenken over wat nodig is in ondersteuningsprocessen van alle betrokken in een gezin.

Leerdoelen

Leerdoelen

  • De student kan werken volgens de landelijke richtlijn gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Zie ook: https://richtlijnenjeugdhulp.nl/
  • De student heeft competenties die aansluiten bij het profiel van de hbo jeugd- en gezinsprofessional. Het gaat om ondersteunen bij regievoering, samenwerken met de jeugdige en zijn gezin, versterken van het netwerk, interdisciplinair samenwerken met en rond de jeugdige en zijn gezin/netwerk en regie (deels en tijdelijk) overnemen van de jeugdige en zijn gezin. Zie ook: https://skjeugd.nl/wp-content/uploads/2017/12/Competentieprofiel-hbo-professionals-in-jeugdhulp-en-jeugdbescherming-versie-1-1.pdf
  • De student heeft zicht op de beroepspraktijk die met GMCP werkt, kan knelpunten onderzoeken en met onderbouwde visie voorstellen doen tot verbetering.
  • De student is een reflectieve professional die eigen ontwikkeling vorm kan geven en kan reflecteren op methodisch, normatief en subjectief niveau.

Ingangseisen

Voor wie? De minor is op bachelor niveau. Het is wenselijk dat de student al 86 EC heeft behaald in de hoofdfase, de propedeuse behaald is een harde eis. De minor wordt alleen in het voltijd traject aangeboden. De minor is geschikt voor voltijd studenten van de opleiding Social Work. De minor is ook geschikt voor studenten van andere opleidingen zoals bijvoorbeeld de opleiding verpleegkunde, PABO, sociaal juridische dienstverlening, pedagogiek, PMKE, creatieve therapie, psychomotorische therapie en toegepaste gerontologie. Voor deze studenten is praktijkervaring in het werken met gezinnen met complexe problematiek en (voor)kennis m.b.t  familierecht, strafrecht, regievoering en systeemgericht werken een pré.

Rooster

Contacttijd

Gemiddeld is er 10 a 12 uur per week contacttijd. Dit is verdeeld over 2 of 3 dagen per week. De lesdagen zijn maandag, donderdag en vrijdag.

Toetsing

De toetsing van de minor GMCP bestaat uit:

  • 1 theorie toets (juridische kaders);
  • een kennispresentatie gekoppeld aan een gezinssituatie;
  • het schrijven van een gezinsplan
  • presentatie/assessment n.a.v. praktijkbezoek
  • Assessment werken met en rondom gezin
  • Het maken en uitvoeren van een plan in de vrije ruimte ten dienst van eigen ontwikkeling.
  • Eindopdracht in de integrale beroepstaak waarin met een groepje een product voor een praktijkorganisatie wordt ontwikkeld n.a.v. een knelpunt.  
  •  

Aanvullende informatie

  • nhoud van de minor
  • De minor sluit steeds aan bij de meest actuele beroepspraktijk. De minor is een mix van theorielessen, vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Vakken die gegeven worden zijn analyse en achtergronden, juridische kaders, werkveld en visievorming, een training werken met en rondom gezinnen waarin aandacht is voor ambulante gezinsbegeleiding, huiselijk geweld, integrale samenwerking, het organiseren van een multidisciplinair overleg en omgaan met weerstand. In PPO (persoonlijk professionele ontwikkeling) en IBT (integrale beroepstaak) gaat elke student op maat aan de slag met zijn eigen ontwikkelpunten (individueel) en aan het werk met een knelpunt (in groepjes) uit praktijk of onderzoek. Binnen deze opdrachten is er keuze in vormen van toetsen en zit er vrije ruimte die gebruikt kan worden voor een online training, een keuzevak of het meelopen/stage doen in de praktijk.

 

  • De minor is ontwikkeld en wordt uitgevoerd in samenwerking met een groep professionals uit het werkveld. Er zijn mogelijkheden voor een gezamenlijke workshop, gastlessen, praktijkbezoeken en concreet aan de slag voor een praktijkinstelling (rondom een vraag of knelpunt)

 

  • Er is een fysieke- en online markt / voorlichting op Windesheim in oktober en maart. Neem je contact op met de minorcoördinator als je interesse hebt om deel te nemen? Mm.te.roller@windesheim.nl