Kies op maat

Inloggen Menu

Psychiatrie, Verslaving en Samenleving 1 en 2 - Deeltijd

Contact leggen en begeleiden bij herstel, motiveren van gedragsverandering en creëren van een therapeutisch klimaat.

De minor Psychiatrie, Verslaving en Samenleving (PVS) is samengesteld vanuit de inzichten van de nieuwe GGZ en sluit aan op het sociale domein. Herstelondersteuning en het bevorderen van participatie zijn belangrijke kerntaken in de beroepscontext. De minor is verbonden aan het lectoraat GGZ en samenleving en is een verplicht onderdeel van het uitstroomprofiel GGZ agoog. Ook andere groepen professionals kunnen profiteren van deze basisvisie op psychiatrie en verslaving en zich de leeruitkomsten eigen maken die gerelateerd zijn aan herstel ondersteunende zorg in een context van psychisch kwetsbare burgers.

De trend is dat er een sterker beroep gedaan wordt op de ‘eigen kracht’ van burgers en de sociale omgeving waarin de persoon zich bevindt. De professional die werkzaam is in de psychiatrie en verslaving leert te denken vanuit het bio psychosociale model en heeft kennis van psychopathologie in samenhang met andere factoren, zoals alcohol en drugsgebruik en verslaving. De professional gaat kritisch om met het medisch model en richt zich sterker op de persoon in zijn specifieke context dan op de algemene kenmerken van DSM-diagnoses.

Waarom deze minor? Ambulante en outreachende vormen van hulpverlening nemen toe, de omgeving wordt meer ingeschakeld, de basis GGZ krijgt vorm en de specialistische GGZ stelt hogere eisen aan beroepsbeoefenaars. De geestelijke gezondheidszorg richt zich sterker dan voorheen op de sociale omgeving van de cliënt. Het ondersteunen, begeleiden en behandelen van mensen met psychiatrische problematiek en verslaving vraagt specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van het sociaal-maatschappelijk functioneren en oog voor de persoonlijke geschiedenis en het verhaal van de cliënt. Een bio psychosociale visie is van belang, gecombineerd met een sociaalpsychiatrische benadering die het herstel bevordert en gebruik maakt van de ervaringskennis van de cliënt en omgeving.

Voor wie? De minor is bedoeld voor studenten die zich willen specialiseren in het omgaan met problematieken van (jong)volwassenen met psychiatrie en/of verslavingsproblematiek. De minor is geschikt voor studenten van HBO-Verpleegkunde/Psychologie/ Psychomotorische therapie/Gerontologie/Social Work/Sociaal Pedagogische Hulpverlening/Maatschappelijk Werk en dienstverlening.

Deze minor is een verplicht onderdeel voor studenten die het uitstroomprofiel GGZ-Agoog volgen. De GGZ agoog is een in psychiatrie en verslaving gespecialiseerde sociaal agoog of sociaal werker. De GGZ-agoog heeft een bachelorsdiploma met daarnaast een extra certificaat GGZ-agoog.

Leerdoelen

  • De professional legt op passende wijze contact met mensen met een psychische aandoening die ernstig vastlopen in het maatschappelijk leven en ondersteunt hen om hun mogelijkheden te onderzoeken en te benutten. Daarbij heeft de professional zowel aandacht voor het herstel van de cliënt als dat van de naast betrokkenen.
  • De professional ondersteunt in verschillende contexten en motiveert mensen, bij het verkrijgen van inzicht, m.b.t. het sociaal functioneren in de samenleving en het handhaven en/of vergroten van zelfredzaamheid. De professional gebruikt bij het contact leggen en motiveren de meest passende technieken en therapeutische stromingen in het GGZ- werkveld.

Ingangseisen

  • Er is een relevante praktijkcontext nodig waarin studenten aan de leeruitkomsten van de minor kunnen werken. Om de leeruitkomsten van de Module Psychiatrie, verslaving en samenleving aan te tonen, is het  nodig dat je een leerwerkplek hebt waar je mensen met psychiatrische aandoeningen en/of verslavingsproblematiek begeleidt en ondersteund bij herstel. Voor je toelating wordt aan jou gevraagd een werkplekscan in te vullen om in te kunnen schatten of je op jouw leerwerkplek kan werken aan de specifieke leeruitkomst. De werkplekscan wordt beoordeeld door de minordocent. 
  • De student heeft basiskennis van de psychiatrie en verslaving en herstel ondersteunende zorg. Vanwege de integratie van theorie en conceptueel denken in complexe zorg en sociale vraagstukken is een afronding van niveau 5 gewenst.

Bij twijfel kan er contact gezocht worden met de coördinator van de minor en het uitstroomprofiel GGZ agoog: Martijn Gunnewijk via m.gunnewijk@windesheim.nl.

Rooster

Lesdag:

- Semester 1 2024-2025: maandag

- Semester 2 2024-2025: woensdag

Je hebt de keuze tussen het volgen van volledig fysiek onderwijs of volledig online onderwijs. Een combinatie is niet mogelijk. Let op: de introductiedag is altijd fysiek. Er zijn 12 lesdagen verspreid over één semester.

De leeractiviteiten en ondersteuning sluiten aan bij het leren van volwassenen (contactonderwijs, online onderwijs en begeleiding/intervisie  in leergroepen). Voor de opdrachten zijn contacten met praktijk en cliënten nodig.

Toetsing

De minor bestaat uit twee delen, genaamd PVS 1 en PVS 2.

EVL 8.1: Contact leggen en begeleiden rondom herstel en rehabilitatie (PVS 1)
EVL 8.2: Motiveren van gedragsverandering en Creëren van therapeutisch klimaat (PVS 2)

NB: het volgen van de minor PVS is voorwaardelijk voor het behalen van het certificaat GGZ-agoog.  Meer informatie, omtrent certificering ggz-agoog, is te vinden op www.registerplein.nl.

Aanvullende informatie

Laat bij het versturen van jouw leerovereenkomst direct weten of je fysiek of online onderwijs wilt volgen voor een snelle afhandeling.