Goed Leven met dementie
Er zijn steeds meer mensen met dementie, en zij blijven ook vaker in hun eigen omgeving wonen. Hierdoor krijgen we allemaal meer te maken met dementie. Niet alleen als patiënt, maar ook als naaste, mantelzorger, en professional in zorg en welzijn. Of als winkelier, buschauffeur of buurtbewoner. Daarnaast zijn er steeds meer verschillende organisaties en disciplines betrokken bij de zorg voor mensen met dementie. Ten slotte krijgen medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen steeds meer te maken met bewoners die complexere problematiek hebben. Er is dus behoefte aan competente professionals die mensen met dementie en hun naasten kunnen helpen om goed te leven met dementie. In deze minor werken studenten samen met onderzoekers en praktijkorganisaties om de wereld een stukje dementievriendelijker te maken. Word jij een ambassadeur voor goed leven met dementie? Dan is de minor “Goed Leven met Dementie” iets voor jou!
“Mensen hebben vaak uitsluitend negatieve associaties met dementie”, zegt Simone de Bruin, lector Goed Leven met Dementie aan Hogeschool Windesheim. “En uiteraard moeten we oog hebben voor alle uitdagingen die dementie met zich meebrengt én voor verdriet en verlies. Maar dit is niet het hele verhaal”. De insteek van deze minor is daarom: wat kan nog wél met dementie?
De minor wil zo helpen veranderen hoe we mensen met dementie zien en benaderen, zodat hun wensen, behoeftes en mogelijkheden weer meetellen. Dit vraagt om nieuwe professionals, die naar de situatie en talenten van de persoon kijken. En die zorg en welzijn verbinden om met verschillende partijen samen te bouwen aan een goed leven met dementie. Want dat is waar we in deze minor naar streven: een goed leven met dementie voor iedereen mogelijk maken!
De minor is bedoeld voor zowel voltijd- als deeltijdopleidingen van verschillende studies, zoals: Social Work, Verpleegkunde, Logopedie, Toegepaste Gerontologie, en Fysiotherapie. Maar de minor is ook interessant voor studenten van andere opleidingen. Studenten buiten het domein Gezondheid en Welzijn nemen regelmatig deel aan de minor, en brengen een uniek perspectief met zich mee. We nodigen studenten van diverse opleidingen dus van harte uit om mee te doen aan deze multidisciplinaire minor!
In de minor krijg je de laatste inzichten uit wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek aangeboden. We werken hierbij nauw samen met onderzoekers binnen hogeschool Windesheim (Lectoraat Goed Leven met Dementie), en met organisaties en experts uit het werkveld. Je krijgt gedurende de minor trainingen en workshops van experts uit het werkveld. Zo Je bent met je klasgenoten één van de eerste die deze kennis over goed leven met dementie kan verwerken in de praktijk!
Na afloop van de minor heb je kennis over de wereld van personen met dementie, hun leefomgeving, technologische en sociale innovaties, cultuursensitief werken en inclusie. Ook durf je buiten je comfortzone te stappen en over de grenzen van je discipline heen te kijken. Zo lukt het beter om samen te werken aan goed leven met dementie. Verder kun je in co-creatie met verschillende betrokkenen advies geven aan organisaties, professionals en vrijwilligers over dementievriendelijker werken.
Leerdoelen
De minor is in zijn geheel te volgen voor 30 EC. Maar je kunt ook delen van de minor volgen. De minor bestaat uit twee modules van elk 15 EC:
- Module 1) Goed leven met dementie creëren voor de persoon met dementie en omgeving: Tijdens de eerste module leer je passend en empathisch communiceren met de persoon met dementie en zijn of haar naasten. Ook leer je om behoeften in gezamenlijke besluitvorming vast te leggen. Ten slotte leer je om systematisch te reflecteren op je eigen handelen en de samenwerking met verschillende betrokkenen. Je maakt verder kennis met verschillende vormen van dementie, benaderingswijzen, familiezorg en onbegrepen gedrag.
- Module 2) Goed leven met dementie: Innoveren voor een dementievriendelijke samenleving: Tijdens de tweede module leer jij hoe jij kunt bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving. Je ontwerpt samen met medestudenten een oplossing voor een complex vraagstuk van een externe opdrachtgever, bijvoorbeeld het nationale programma Samen Dementievriendelijk van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS, gemeentes, zorgboerderijen, welzijns- en zorgaanbieders, het Alzheimercafé en het Lectoraat Goed leven met dementie. Daarbij werken je in co-creatie met mensen met dementie, mantelzorgers en professionals. Via trainingen en workshops leer je over dementievriendelijk werken, de impact van de fysieke en sociale omgeving, multidisciplinair werken, en diversiteit en inclusie.
Ingangseisen
- Om deel te nemen aan deze minor is het belangrijk dat je interesse hebt in de persoon met dementie—voorbij de diagnose en het ziektebeeld. Ook sta je open om jezelf te ontwikkelen tot een professional die bij gaat dragen aan een goed leven met dementie. Deze minor is toegankelijk voor studenten van alle opleidingen. Voor voltijdstudenten is het een vereiste dat de propedeuse is behaald.
- Voor deze minor heb je een praktijkplek voor minimaal 16 uur per week nodig, waar je in contact staat met mensen met dementie zelf en hun naasten. Het is de bedoeling dat je zelf een praktijkleerplek zoekt. Voor deeltijdstudenten geldt: je kunt je eigen werkplek inzetten als praktijkplek.
Rooster
De lessen vinden plaats op de dinsdag op de Campus. We verwachten dat je fysiek aanwezig bent. LET OP: De eerste lesdag voor de minor is op 26 augustus 2025! We starten dus één week voor het begin van het semester met de lessen.
Toetsing
De minor kent twee toetsmomenten, waarvoor de studenten een beroepsproduct maken:
- Module 1: dit beroepsproduct bestaat uit een individuele opdracht waarin je een Goed Leven Plan opstelt voor een persoon met dementie. Deze persoon kies je zelf uit. Input voor dit plan haal je uit de lessen, trainingen en workshops die je aangeboden krijgt.
- Module 2: voor dit beroepsproduct werk je samen met klasgenoten aan een opdracht uit de praktijk. In de eerste les van deze module zullen verschillende opdrachtgevers uit de praktijk een vraag formuleren waar zij in de praktijk tegenaan lopen. Vervolgens kun je een vraag kiezen, en met een multidisciplinair team hiermee aan de slag gaan. Jullie ontwerpen een oplossing voor het vraagstuk van de opdrachtgever, bijvoorbeeld in de vorm van een advies of plan. Je product zal bestaan uit een gezamenlijk verslag, een presentatie voor het Webinar Goed leven met Dementie en een individuele en groepsreflectie op dementievriendelijk, cultuursensitief én multidisciplinair werken.
Aanvullende informatie
De minor wordt bij voldoende belangstelling tweemaal per jaar aangeboden: in semester 1 en semester 2 van het studiejaar. Studenten van alle opleidingen zijn van harte welkom. Ervaring met of kennis van dementie is niet vereist—een open houding en motivatie om ambassadeur te worden voor goed leven met dementie wél!
Contact
Wil je meer weten over de minor? Wil je alleen een losse module volgen? Heb je andere vragen? Neem dan contact op met Stefan Dijkhof via s.h.c.dijkhof@windesheim.nl. We horen graag van je!