Kies op maat

Inloggen Menu

Risico- en crisisbeheersing (veiligheid)

LET OP! NIET GESLOTEN EN WORDT AANGEBODEN VAN WEEK 46-4 

Houd je wel van een beetje spanning en ben je gek op uitdagingen? Vraag jij jezelf wel eens af welke rol jij kunt spelen bij een watersnoodramp, een grote brand in een verzorgingstehuis, een grote cyberaanval of een ongeluk met een bakfiets vol kinderen op het spoor? Schrijf je dan in voor deze minor! Bij deze minor loop je veel professionals uit het veiligheidsdomein tegen het lijf. Je organiseert zélf een oefening voor crisisfunctionarissen. Je gaat met en voor andere studenten, eventueel in samenwerking met de BHV-crisisorganisatie en/of met behulp van de Immersive op de campus, een oefening voorbereiden, begeleiden en evalueren. Als klap op de vuurpijl neem jij deel aan een grote oefening die door de veiligheidsregio wordt georganiseerd voor de hulpdiensten! Je verdiept je natuurlijk eerst zelf in de fysieke en/of sociale veiligheid van een grote groep mensen.

In deze minor ga je eerst je kennis op voldoende niveau brengen zodat je een multidisciplinaire (inter-) nationale of regionale crisis herkent en kunt uitleggen welke relevante partijen betrokken zijn. Je weet welke rol zij (kunnen of moeten) spelen binnen de veiligheidsketen. Vanuit verschillende veiligheidsregio’s en partijen zoals het NIPV, defensie, het Rode Kruis, Netwerk Acute Zorg en het waterschap willen gastdocenten je meenemen in de praktijk. 

Je handelt binnen deze minor op operationeel, tactisch en strategisch niveau in het belang van een groep mensen en de betrokken organisaties. Op basis van de kennis en ervaring die je opdoet, sluit je de minor af met een advies aan managers en bestuurders van een crisisorganisatie. Dit advies, waarin burgerparticipatie een rol krijgt, helpt de organisatie wellicht een crisis en/of ramp te voorkomen!

De evaluatiecommissie Wet veiligheidsregio’s  pdf (overheid.nl)  heeft in 2020 nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de verbinding van crisisbeheersing met risicobeheersing. Professionals richten zich niet alleen op het bestrijden van een crisis maar proberen een crisis ook te voorkomen. Het belang van cyclisch werken met behulp van de veiligheidsketen binnen diverse (crisis-)organisaties is groot. Nog belangrijker is dat verschillende organisaties een crisis vanuit het gezamenlijk perspectief (proberen te) voorkomen en desnoods bestrijden. Binnen de internationale context wordt ook wel gesproken over de ‘Disaster Management Circle’ en ook in de Veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden 2023-2029 wordt aandacht gevraagd voor het belang van het voorkomen van crises.

Leerdoelen

RCB1: De professional herkent en analyseert rampen en/of crises die zich voor kunnen doen op basis van maatschappelijke trends en ontwikkelingen. Hij/zijn verbindt deze met een internationaal, nationaal of regionaal risicoprofiel en crisisplan en een beleidsplan. De professional adviseert, op een ethisch verantwoorde wijze, welk beleid uitgevoerd moet worden om het ontstaan van schade naar aanleiding van een specifieke crisis te voorkomen of te beperken, met aandacht voor de veiligheidsketen.  

RCB2: De professional treedt op als oefenleider in samenwerking met andere professionals, waarbij iedereen vanuit een eigen organisatie (-eenheid) verantwoordelijk is voor een deel van de oefening. Er is aandacht voor de belangen van crisispartners waarbij de aspecten bedreiging, tijdsdruk en onzekerheid een rol spelen, een conflict inzichtelijk wordt gemaakt en de normalisering van reguliere organisatieprocessen een rol krijgt.

RCB3: De professioneel neemt deel aan een oefening (als slachtoffer, tegenspeler, oefenleider, coördinator, deelnemer of begeleider). Deze oefening vindt plaats onder regie van een (externe) crisisorganisatie. De professional bereidt zich voor op zijn rol, verplaatst zich in getroffenen en begrijpt het handelen van een betrokken crisisorganisatie in relatie tot de andere betrokken crisisorganisaties en de getroffenen. De professional plaatst deze ervaring binnen de context van burgerparticipatie en verwerkt deze reflectie in een mondeling advies ter verbetering van veiligheidsbeleid van een betrokken (crisis-)organisatie.

Ingangseisen

Een hbo-propedeuse. Studenten van alle hbo-opleidingen zijn welkom.

Literatuur

Studiemateriaal wordt geplaatst op Brightspace.

Rooster

Tip! Veel minoren van 30 EC zijn verdeeld in twee delen van 15 EC’s, als je doorklikt naar het volgende tabblad op Kiesopmaat.nl kun je zien of dit van toepassing is. Deze minor RCB is te combineren met elk ander minordeel van 15 EC. Dus als je deel A van een willekeurige 30 EC-minor hebt afgerond in periode 1 ben je in periode 2 van harte welkom bij deze minor.

De minor wordt aangeboden in periode 2 (kalender weken 46-4). Je kunt je aanmelden (tot uiterlijk 1 oktober) via de mail bij j.m.kappert@windesheim.nl

Toetsing

RCB1: de opgedane kennis wordt mondeling en individueel getoetst, maar wel in een groepsverband.

RBV2: de professional ontwikkelt, leidt en evalueert een oefening in samenwerking met andere professionals. De professional schrijft een deel van een multidisciplinair draaiboek en voegt daar een evaluatieparagraaf aan toe.

RCB3: de professioneel presenteert, in vier- a vijftallen, een voorstel ter verbetering van het veiligheidsbeleid van een (crisis-) organisatie waarbij een eventuele rol van burgers bij een crisis aandacht krijgt.

Aanvullende informatie

  • >80% fysieke aanwezigheidsplicht;
  • 16-26 (semester 2, periode 4)in 2025

     

  • Niveau: NLQF 6. 

  • Studenten die de minor Veiligheid en Recht bij Windesheim succesvol hebben afgesloten of een propedeuse behaald hebben aan een IVK-opleiding mogen zich ook (enkel) inschrijven voor de combinatie RCB2 en RCB3.
  • Er is plaats voor maximaal 30 studenten. Als het aantal aanmeldingen het maximale aantal plaatsen overstijgt zal er een selectie plaatsvinden op basis van studieresultaten en gevolgde opleiding.
  • Een bezoek aan een crisisorganisatie is onderdeel van het programma, de student is zelf verantwoordelijk voor het vervoer naar deze locatie.
  • Neem vóór aanmelding via Kies op Maat contact op met de minorcontactpersoon Mirjam Kappert (j.m.kappert@windesheim.nl) om na te gaan of er nog plekken vrij zijn.