Kies op maat

Inloggen Menu

Verdieping Psychische Aandoeningen en Verslaving (niv. 5)

Ben je op zoek naar verdieping op het gebied van psychische aandoeningen en verslaving en wil je leren hoe jij als Ad-professional ondersteunend kan zijn aan het herstelproces van jouw cliënt? Kies dan voor de Ad-minor Verdieping psychische aandoeningen en verslaving!

In deze Ad-minor krijg je enerzijds verdiepende kennis op het gebied van psychiatrie, verslaving en suïcidepreventie aangeboden. Anderzijds leer je hoe je voorbij kan kijken aan een diagnose en/ of verslaving en welke onderliggende persoonskenmerken en ondersteunings-behoeften ten grondslag kunnen liggen aan het (probleem)gedrag. Je leert daarnaast hoe je de aanwezige ervaringskennis en kwaliteiten van de cliënt en het cliëntsysteem kan benutten en hun vaardigheden kunt versterken. Dit alles met als doel om de kwaliteit van leven van jouw cliënt(en) te verbeteren, zodat de cliënt zoveel als mogelijk uit de patiënten rol komt en weer grip en regie krijgt op zijn leven.

Voor wie? De Ad-minor richt zich op een brede groep Ad-zorgprofessionals die werken met cliënten (> 16) met een korte of langdurige zorgvraag en uiteenlopende problematieken. Gedurende zes lesweken krijg je theoretische en praktische kennis aangereikt en mag je binnen je eigen leerwerkplek onderzoeken hoe jij op micro- of op mesoniveau herstel ondersteunend kunt gaan werken in de nabije toekomst. 

Context? Een aanzienlijk deel van de mensen die professionele zorg ontvangen moeten leren leven met hun psychische en/of lichamelijke aandoening en zullen nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen en soms moeten (her)ontdekken wat hun leven zin geeft. Als Ad-professional kan je ondersteunend zijn aan dit proces door herstelgericht te werken. De herstelgerichte benadering kijkt naar wat mensen nog wel kunnen en wat zij zouden willen ontwikkelen en bereiken op de verschillende leefgebieden. Herstel betekent in deze opvatting niet dat mensen meer of minder volledig van hun psychische en/ of lichamelijke aandoening genezen, maar dat zij nadelige invloeden van hun psychische en/ of lichamelijke aandoening zoveel als mogelijk te boven komen. Herstel is daarbij het proces van de cliënt en als zorgprofessional leer je hoe jij herstel ondersteunend kan werken om de zelfregie van jouw cliënt(en) zoveel als mogelijk te bevorderen.

Leerdoelen

De professional maakt op passende wijze contact met mensen met en zonder hulpvraag in de context van zorg en welzijn. Hierbij heeft de professional oog voor psychische en/of verslavings- gerelateerde problematiek en voor de veiligheid binnen het cliënt(systeem).

Waar mogelijk werkt de professional herstel ondersteunend en/of onderzoekt hoe er herstel ondersteunend gewerkt kan worden binnen de eigen organisatie en/of binnen het cliëntsysteem. Hierbij is de professional zich bewust van de verschillende zienswijzen op psychische kwetsbaarheden en de invloed hiervan op de geboden hulp en/ of begeleiding. Bij het duiden van de voorbeschikkende, in standhoudende en uitlokkende factoren wordt gebruik gemaakt van, of een relatie gelegd met een relevant model, zoals het bio psychosociaal en/ of het kwetsbaarheid- stressmodel.

Daarnaast heeft de professional oog voor de mogelijkheden van de cliënt(en) het systeem, en het netwerk. Waar mogelijk wordt ervaringskennis van de betrokkenen benut, zowel binnen als buiten het systeem. De professional kan reflecteren op zijn leerproces en op de mogelijkheden tot het toepassen van herstel gericht werken binnen de beroepspraktijk.

Ingangseisen

  • Je bent student van een mensgerichte Ad-opleiding (voltijd/deeltijd/duaal);
  • Je hebt gedurende de minor een werkplek binnen de context van Zorg & Welzijn en met cliënten vanaf 16 jaar en ouder. Je regelt zelf een passende werkplek.

Heb je hier twijfels over de ingangseisen? Neem dan contact op met minorcoördinator Martijn Gunnewijk.

Rooster

De minor bestaat uit 6 wekelijkse bijeenkomsten van 4 uur (2 blokken): Themawerkplaats (2,5 uur) en Expert leeractiviteit (1,5 uur).

In de elektronische leeromgeving kan je van elke bijeenkomst zien wat je kan doen ter voorbereiding op de lesactiviteit en welke inhoud tijdens de lesactiviteiten zullen worden behandeld. Ook kan je gebruik maken  van deze omgeving om het onderwijsmateriaal zelfstandig te bestuderen. Elke lesweek krijg je eerst verdiepende theorie aangeboden in de expert leeractiviteit (ELA). Aansluitend ga je in de thema werkplaats (TWP) praktisch aan de slag met het verwerken van de leerstof en werk je tegelijkertijd aan je eindproduct. Ook kan je tussentijds feedback en feedforward ophalen in de TWP bij de docent en je medestudenten.  

Lesdag studiejaar 2025-2026:

  • Semester 1: donderdag.
  • Semester 2: dinsdag.

Toetsing

Je werkt in deze minor toe naar een eindpresentatie, in de vorm van een criterium gericht interview (CGI) en levert daarnaast een theoretische onderlegger aan. Tijdens het CGI presenteer je een casus waarbij je mogelijkheden ziet om herstel ondersteunend te gaan werken. Je maakt daarbij duidelijk welke factoren van herstel je gaat adresseren, welke afwegingen hierbij een rol spelen en hoe deze benaderingswijze aansluit bij de cliëntsituatie en de leerwerkplek. In de theoretische onderlegger leg je het verband met de opgedane kennis, ervaringen, vaardigheden en verantwoord je je handelen vanuit te theorie. Afsluitend reflecteer je terug op het geleerde en maak je duidelijk in hoeverre de opgedane kennis en vaardigheden hebben bijgedragen aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling en hoe je dit inzet ter profilering als zorgprofessional. In totaal worden 15 EC getoetst. Om te kunnen deelnemen aan het CGI dien je je in te schrijven voor een toetsmoment en moeten de presentatie en theoretische onderlegger tijdig worden ingeleverd. De presentatie en de theoretisch onderlegger worden beoordeeld door docenten die verbonden zijn aan de minor. 

Aanvullende informatie

Let op: Deze minor is niet geschikt voor bachelor-studenten. Verdieping Psychische Aandoeningen en Verslaving betreft een minor voor studenten van een Ad-opleiding (niveau 5). 

Vragen m.b.t. je inschrijving? Mail het Bedrijfsbureau Leven Lang Leren op gw-levenlangleren@windesheim.nl.