Van geldstress naar rust in het hoofd (niv. 5)
Een brede kijk op financiële gezondheid en bewindvoering
In deze minor (niveau 5, Ad) leer je hoe geldstress het dagelijks leven van mensen beïnvloedt. Je ontwikkelt een brede kijk op financiële gezondheid en leert hoe je cliënten kunt ondersteunen bij het creëren van meer rust en stabiliteit. Het doel is om stabiliteit te brengen in het hoofd en leven van de cliënt en zijn/haar omgeving.
Je ontdekt hoe de rol van bewindvoerder in elkaar zit en ervaart hoe je cliënten professioneel kunt ondersteunen bij het beheren van hun financiën. Je krijgt inzicht in de achterliggende oorzaken en gevolgen van geldstress en armoede, en leert hoe jij als professional effectief kunt bijdragen aan het verbeteren van de financiële situatie van mensen.
Je onderzoekt verschillende theorieën rondom armoede en financiële stress, en je leert over de impact daarvan op mensen en hun sociale netwerken. Daarnaast krijg je inzicht in bewindvoering als interventie, maar ook in alternatieve benaderingen zoals schuldhulpverlening en budgetcoaching. Deze minor combineert theorie met praktijk, zodat je niet alleen kennis opdoet, maar ook leert hoe je deze kunt toepassen in je toekomstige werk.
Leerdoelen
Je volgt twee leslijnen:
-
Theoretische leslijn: deze lijn geeft je een nieuwe kijk op financiële gezondheid. We doen dit aan de hand van het boek “Armoede uitleggen aan mensen die geen geld hebben” van Tim ‘S Jongers. Deze lijn bestaat uit de volgende lessen:
-
Les 1: Inleiding in geldstress en financiële gezondheid
-
Les 2: Oorzaken en gevolgen van armoede en geldstress
-
Les 3: Interventies
-
Les 4: Begeleiding van cliënten naar financiële stabiliteit
-
Les 5: Ethische dilemma’s en maatschappelijke overwegingen
-
Les 6: Toetsing: in de vorm van een eindzitting
-
-
Praktische leslijn (bewindvoering): je maakt kennis met de praktijk van bewindvoering en je werkt in de rol van bewindvoerder aan het voeren van een gezond financieel bewind voor een fictieve casus. Deze lijn bestaat uit de volgende lessen:
-
Les 1: Wat is bewind?
-
Les 2: Schuldenbewind en intakegesprek
-
Les 3: Budgetplan maken, aanvraag SHV doen
-
Les 4: Minnelijke en wettelijke traject schuldhulpverlening en beslag
-
Les 5: Adviesrecht en beëindiging bewind.
-
Les 6: Toetsing: in de vorm van een eindzitting
-
Ingangseisen
Een leerwerkplek voor minimaal 16 uur per week gedurende de minor. Bij voorkeur binnen de context van je eigen beroepsopleiding. De leerwerkplek dient de student zelf te regelen.
Twijfel je over de ingangseisen? Neem dan contact op met minorcoördinator Regina Koudijs via r.koudijs@windesheim.nl.
Rooster
Lesdag semester 1 studiejaar 2025-2026: vrijdag.
De minor start in periode 1 en bestaat uit 6 lesdagen van 4 uur, waarvan de laatste bijeenkomst bestaat uit de eindzitting (toetsing). Iedere lesdag bestaat uit 2 blokken van 2 uur: de theoretische en de praktische leerlijn (bewindvoering).
Toetsing
Tijdens de minor werk je aan het dossier van een client die jij in de rol van bewindvoerder hebt gekregen. De toets bestaat uit twee delen:
-
Je laat tijdens een zitting voor de rechtbank (fictief binnen de school) zien hoe jij als bewindvoerder voor de cliënt hebt gewerkt. Je pleit voor een voortzetting of beëindiging van het bewind. Dit zal plaatsvinden tijdens de laatste bijeenkomst en de docent zal dit beoordelen.
-
Je werkt aan een theoretische onderlegger. Hiermee toon je aan dat je de stappen als bewindvoerder adequaat hebt doorlopen en reflecteer je op de geleerde lessen. Deze koppel je aan jouw eigen professionele ontwikkeling
Aanvullende informatie
Dit betreft een minor van niveau 5 (Ad-niveau). De minor is geschikt voor zowel Ad- als bachelorstudenten.
Vragen m.b.t. je inschrijving? Mail het Bedrijfsbureau Leven Lang Leren op gw-levenlangleren@windesheim.nl.