Kies op maat

Inloggen Menu

Zakendoen in Duitsland en Oost-Europa

Wordt jij dé expert?

Wist jij dat Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland is als het gaat om export van producten maar ook diensten? Meer dan 50% van de export vanuit Nederland gaat naar Duitsland.
Bovendien overwegen steeds meer bedrijven zich te (her)vestigen in Oost-Europa omdat In Nederland  de arbeidsschaarste en arbeidskosten een alsmaar grotere uitdaging vormen en in vele gevallen gastarbeiders niet als de ultieme oplossing worden gezien. Daarnaast is het voor bedrijven prettig om diensten en productie niet te ver uit te besteden.

De toetreding van veel Oost Europese landen tot de Europese Unie (EU) en de ingrijpende invloeden van de oorlog in Oekraïne hebben tot gevolg dat de (handels)relatie ten oosten van ons land steeds meer onzekerheden en risico’s met zich mee brengen. Ondernemers hebben meer behoefte aan (economische) kennis van Duitsland en Oost-Europa om strategische keuzes te kunnen maken om hen concurrentiepositie te behouden dan wel te verbeteren.

Recentelijk hebben de Corona- en de mondiale logistieke crisis bovendien duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar de Europese samenleving is door te veel te outsourcen naar verre bestemmingen. Relocatie terug naar Europa wordt daarmee een steeds serieuzere overweging.

Ook liggen er ook veel economische kansen voor Nederlandse bedrijven in Duitsland en Oost-Europa om hen producten en services op de markt aan te bieden of om strategische samenwerkingen mee aan te gaan, om in co-creatie producten en of diensten aan te bieden. Zo zie je dat bijvoorbeeld steeds vaker productie uitbesteed wordt binnen Europa.

Hoog tijd dus om  onze (Oost-) Europese markt intensiever te verkennen en aandacht te geven, of niet?

Leerdoelen

Na de minor…

Spreek én lees jij (een beetje) de Duitse taal, is de basis voor import en export binnen Europa jou niet vreemd, weet jij welke impact de Europese Unie op het bedrijfsleven heeft, heb jij zelf ervaring opgedaan door zelfgeorganiseerde fieldtrips te doen naar Duitsland en andere Oost-Europese landen en heb je de mogelijkheden verkend om zelf internationaal een bedrijf op te zetten! Een hoop ervaring en expertise die je op doet dus!

Over de minor

De minor start twee keer per jaar, afhankelijk van het aantal studenten die zich aanmelden, in september en februari.


Onderdeel van de minor is een aantal werkbezoeken aan Duitsland en een handelsreis naar een (Oost-) Europees land. De totale kosten van deze excursies zijn geraamd op ca. 650 euro. (vervoer & verblijf) Tijdens de reizen worden er onder andere bedrijfsbezoeken georganiseerd en is er ook ruimte voor culturele activiteiten.


In het verleden zijn we in verschillende steden in Duitsland geweest zoals Frankfurt am Main, Berlijn maar ook in kleinere steden in de Euregio zoals Nordhorn en Gronau. Landen die al reeds bezocht zijn, zijn Polen, Roemenië & Kroatië. De bestemming van de reizen wordt deels bepaalt door de interesses van de studenten. 

De minor bestaat uit 3 modules die deels met elkaar verbonden zijn. Elke module beslaat een semester, maar is wel in 2 blokken van 5 EC’s verdeeld. Hieronder lees je meer over de inhoud van de drie verschillende vakken.

Binnen het Project kom je meer te weten over de economie en de relatie met de politiek van Duitsland en andere (Oost-) Europese landen. Hiermee gepaard ga je een ‘exportplan’ opstellen voor een Nederlands bedrijf wat zich wil vestigen in oftewel te expanderen naar Duitsland of elders in (Oost-) Europa.
In de eerste periode sluit je af met een voorverkennend onderzoek (een eerste screening of het überhaupt lucratief lijkt) en in de tweede periode schrijf je het feitelijke business plan/advies voor het bedrijf.

Binnen het vak Duits & Landeskunde ga je 1) de Duitse taal op B1 niveau leren, 2) meer leren over het politieke landschap van Duitsland 3) de Duitse cultuur met zijn normen en waarden leren kennen en tenslotte 4) meer leren over de verschillende Bundeslaender (dit zijn de deelgebieden de ‘’provincies’’ van Duitsland, jij gaat je in 1 provincie verdiepen!). Ook hier gebruik je kennis van de andere vakken.

En nu wat de meeste studenten het boeiendste vinden! Bij het vak International Entrepeneurship & Import ga je zelf aan de slag om een reis te organiseren met boeiende opdrachten voor studenten. De kennis die je hebt opgedaan binnen het Project en Duits & Landeskunde worden hier toegepast. Ook ga je naar bedrijven in Duitsland. De handelsreis, het tweede deel van dit vak, wordt ook door jou georganiseerd en de keuze waar deze handelsreis naartoe moet gaan wordt door de groep van studenten zelf deels bepaald! In beide periodes sluit je af met een portfolio met als inhoud de kennis en kunde die jullie op hebben gedaan tijdens de handelsreizen. Dit vak werkt veel samen met sprekers uit de praktijk, veel internationale gastsprekers die hun ervaringen met je gaan delen dus! Daarnaast maak je hier ook een businessplan om artikelen of services uit Europa te importeren. Wie weet is deze minor wel de kick off voor je eigen bedrijf!


 Grijp je kans

In het verleden hebben een aantal bedrijven (bijvoorbeeld Brimos, Maple, Optibrut en Wecovi) al resultaten geboekt, mede door inzet van de studenten uit deze minor! Ben jij de student die de toekomstige Duits Oost-Europees expert wordt en Nederlandse bedrijven op dit terrein kan adviseren? Dan is deze minor wellicht iets voor jou!

Wat voorgaande studenten over deze minor zeggen:

"Business analyses en kennis maken met het oosten van Trier tot Talinn."

"Een minor waardoor je een andere kijk krijgt op het interessante oostblok!" 

"Deze minor vergroot je blikveld op centraal- & oost- Europa. Doordat je je in deze minor gaat verdiepen in andere landen, buitenlanders en andere culturen, kom je erachter hoe je internationaal zaken kan doen!"

Ingangseisen

Grijp je kans en kies voor deze minor op gevorderd niveau. 

Ingangseisen: Propedeuse behaald

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over instapeisen en de procedure op sharenet.windesheim.nl en zoek op ‘minors’ of kijk in Educator.

Vragen?

Naam dan contact op met de minor coördinator, Chiel, via c.van.dijk@windesheim.nl

Zien we je terug bij de minor?

Toetsing

Diverse vormen, portfolio, presentaties, schrijfopdrachten, schriftelijk tentamen etc.

Aanvullende informatie

 

Deelname aan de reizen en aan de lessen van de gastsprekers zijn verplicht. Ga uit van €650,- kosten voor de reizen. Overnachting en reis.