Kies op maat

Inloggen Menu

Electrical Energy Engineer

Minor Electrical Energy Engineer
Energietechniek omvat het tracé van de opwekking van elektriciteit tot aan de eindgebruiker. Vroeger was dat vooral eenrichtingsverkeer, maar tegenwoordig zien we steeds meer decentrale opwek en opslag. Tegelijk zien we de noodzaak om steeds duurzamer om te gaan met onze energie en materialen. Daarom stellen we de energietransitie centraal in deze minor.

Leerdoelen

Toekomstmogelijkheden
Met deze minor kun je in tal van functies terecht, zoals projectleider bij een grote installateur, projectengineer of ontwerper van elektriciteitsnetten. Als hbo-er kom je vooral in het middenkader terecht. Voorbeelden van bedrijven zijn Enexis, Tennet en Rendo. Maar ook bedrijven met zware industrie zoals Wavin en Hoogovens. Daarnaast kun je aan de slag bij diverse ingenieursbureaus.

Ingangseisen

Toelatingseisen
Als toelatingseis geldt dat je je propedeuse Elektrotechniek en voldoende vakken in het 2e jaar Elektrotechniek afgerond hebt.

Rooster

De lesurenuren vallen binnen 8.30 uur tot 18.30 uur, met een maximum van 6 tot 8 lesuren op een dag.

Twee weken voor de start van het semester zijn de lesroosters bekend.

In de week voor 1 september wordt een kick-off georganiseerd, waarbij verwacht wordt dat je aanwezig bent.

Toetsing

Energietechniek basis
In deze module leer je een aantal belangrijke basisprincipes van de energietechniek. Je leert over duurzame energiebronnen zoals zon, wind en water en over de rol die energieopslag kan hebben in het elektriciteitsnet. Daarnaast leer je veilig werken door het behalen van het VCA-vol certificaat. (5 EC)

Hoogspanningstechniek
In deze module leer je hoe het hoogspanningsnet voorziet in de bulk van elektrische energie. Je leert hoe opwekkers van elektriciteit aan het net gekoppeld worden en hoe het hoogspanningsnet in balans wordt gehouden. Daarnaast leer je over bedrijfsvoering en cybersecurity in de hoogspanningsstations. Naast de theorielessen ga je ook aan de slag met simulaties van het elektriciteitsnet. (5 EC)

Elektrische distributietechniek
Deze module gaat in op het ontwerpen van distributienetten. Je leer over de ondergrondse middenspanning- en laagspanningsnetten. Het beveiligen tegen kortsluiting bij verschillende aardingsstelsels komen aan bod. Ook ga je praktisch aan de slag met het instellen van beveiligingen. (5 EC)

Laagspanningstechniek
Deze module richt zich vooral op installatietechniek en power quality. Voor de installatietechniek ontwerp je een laagspanningsinstallatie die voldoet aan de huidige normen, waarbij belasting en opwekking (zonne-energie) aan bod komen. Bij power quality leer je over de kwaliteit van spanning en stroom die afhankelijk is van verbruikers en opwekkers. In het practicum creëer je een slechte power quality in een zwak net en hef je deze vervuiling op middels daarvoor beschikbare technieken. (5 EC)

Minorproject en Vrije Vakken
Samen met je collega-student ga je op zoek naar een bedrijf dat aansluit bij jullie interesses. Daar voer je een project uit dat relevant is voor de energietransitie. Het kan zijn dat je een (stuk) elektriciteitsnet ontwerp dat verzwaard moet worden, maar het kan ook zijn dat je onderzoekt hoe een bedrijventerrein verduurzaamd kan worden middels simulaties. (10 EC)

Aanvullende informatie

Onderwijsvisie EEE
In onze optiek is energietechniek “alles vanaf het opwekken van energie tot aan het stopcontact”. Gezien de breedte van dit begrip, stippen wij de hoofdlijn van dit vakgebied aan. Verdieping in bepaalde onderdelen hiervan vindt plaats in het minorproject.

Windesheim heeft een nauw samenwerkingsverband met netbeheerder Enexis. Dit komt tot uiting in diverse gastcolleges, excursies en projecten.