& Waterbouw
De minor heeft 2 zwaartepunten, namelijk Duurzame constructies en Waterbouw.
De kern van de minor wordt gevormd door een project van internationale allure op het snijvlak van Constructief Ontwerpen en Waterbouw, bijvoorbeeld revitalisering van een kunstwerk in de Afsluitdijk. Er wordt bijvoorbeeld ontworpen aan een bodembescherming van een spuiconstructie en aan een lichtgewicht keermiddelen (berekenen en tekenen). Er wordt in multidisciplinaire teams van circa 4 studenten gewerkt.
De projectresultaten worden opgeleverd en gepresenteerd in het vak Professional skills. Daarbij zijn jargon en communicatie de toverwoorden. In het vak Research project wordt een Plan van Aanpak voor het afstuderen geoefend.
Bij minor Waterbouwkunde verdiep je je in alle relevante onderdelen van het vakgebied: kust-, rivierwaterbouwkunde, offshore en waterbouwkundige constructies. Je werkt aan een groot project en diverse opdrachten. We werken in deze minor samen met organisaties als Antea, Jumbo Dredging en Boskalis.
De kern Duurzame constructies omvat vakken als Steel structures, Houtconstructies en Composite structures & Sustainability in Engineering. Houtconstructies zijn duurzame constructies in de zin van sustainable: houten constructies leggen CO2 vast. Composiet constructies zijn duurzame constructies in de zin van durable: zij hebben weinig onderhoud en kennen lage Life Cycle Costs. Bij staal geldt dat remonteerbaarheid en upcycling duurzame mogelijkheden bieden. Bij Sustainability in engineering worden varianten verbeterd en afgewogen aan de hand van zeven duurzame ontwerpprincipes, LCC en MKI.
Leerdoelen
Je vergroot je constructieve kennis op het gebied van geavanceerde materialen (staal, composieten, hout). Je maakt kennis en gaat werken met hydraulische randvoorwaarden en eigenschappen voor verschillende waterbouwkundige situaties en de gevolgen daarvan op constructies. Ook vergroot je je analytische, communicatieve en projectvaardigheden.
Deze minor biedt technische diepgang op het gebied van waterbouwkundig / constructief ontwerpen, tekenen en rekenen, met kennis van voorschriften en moderne materiaaltoepassingen.
Daarnaast oefen je je vaardigheden als probleemoplosser en teamwerker: je bent communicatief, regelend, flexibel, planningsvaardig en je kunt een bijdrage leveren aan een interdisciplinaire probleemaanpak.
Je past theoretische en technische kennis toe in waterbouwkundige projecten en toont leiderschap in projectmanagement en communicatie. Je analyseert en ontwerpt waterbouwkundige constructies en systemen in kust-, offshore- en rivieromgevingen, rekening houdend met hydraulische belastingen, stabiliteit en duurzaamheid. Je werkt effectief samen in een interdisciplinair team en integreert technische, sociale en duurzame ontwerpprincipes in oplossingen. Daarnaast pas je rekenmodellen en ontwerpcriteria toe voor veilige en functionele waterbouwkundige toepassingen. Je evalueert projectresultaten en reflecteert op je eigen professionele ontwikkeling om bij te dragen aan innovatieve en toekomstbestendige waterbouwprojecten.
Waterbouw Project en Professionaliseren
Je ontwerpt en werkt aan een waterbouwproject waarbij je een rapport opstelt over de ontwerpprocedure en relevante technische aspecten, terwijl je tegelijkertijd werkt aan het ontwikkelen van soft skills die belangrijk zijn in de dagelijkse praktijk van het werkveld. Je leert hoe je jezelf kunt ontwikkelen, effectief kunt samenwerken en professioneel kunt communiceren via interactieve workshops en reflectiemomenten. Het vak wordt afgerond met een portfolio en een procesverslag, ondersteund door agenda’s van bouwvergaderingen.
Kust en Offshore
Dit onderwerp bestaat uit twee onderdelen waarbij je opdrachten uitvoert gericht op zowel hydraulische belastingen en kustontwikkeling als offshore waterbouw. In het eerste deel richt je je op kustontwikkeling en golfbelasting op onze kustbescherming, terwijl het tweede deel je inzicht geeft in offshore technieken zoals funderingen en baggeren.
Rivieren en Delta's
Dit onderwerp omvat twee onderdelen waarin je werkt aan praktijkgerichte opdrachten. Het eerste deel, Stroming en constructies, richt zich op rivierhydraulica en constructies zoals dammen en sluizen, terwijl het tweede deel, Waterbouwkundige constructies, je laat ontwerpen en de impact van stroming en erosie leert begrijpen door middel van technische analyses. In het onderdeel Waterbouwkundige constructies ga je bovendien aan de slag met het ontwikkelen van je eigen AI-oplossingen, gericht op het optimaliseren en ondersteunen van waterbouwkundige ontwerpen.
Ingangseisen
propedeuse HBO bouwtechniek / civiele techniek afgerond waarbij voldoende aandacht is geweest voor constructies, ter indicatie: circa dan 20 EC constructieve vakken / wiskunde
- 2 jaar HBO bouwtechniek / civiele techniek waarbij voldoende aandacht is geweest voor Constructies en Waterbouwkunde, ter indicatie: circa dan 20 EC constructieve vakken / wiskunde
- maximaal 15 studiepunten studieachterstand.
- Er wordt van je verwacht dat je minimaal twee jaar een algemene (civiel-)technische opleiding hebt gevolgd, met in elk geval basiskennis van vloeistofmechanica.
Literatuur
Literatuur
Dictaat Houtconstructies voor het HTO (Centrum Hout) (gratis pdf)
Dictaat Composieten - Basiskennis ISBN978-90-77812-44-0 (gratis pdf)
CUR 96 Vezel versterkte kunststoffen in draagconstructies (gratis in te zien via Bris-warenhuis)
De benodigde collegedictaten worden verstrekt en er wordt gewerkt met vrij beschikbaar materiaal zoals de EurOtop II manual.
Aanvullende literatuur wordt via de elektronische leeromgeving ter beschikking gesteld.
Rooster
De minor waterbouwkunde loopt van september tot november. Elke week bevat een projectdag, meerdere cursuslessen en excursies naar relevante locaties. De activiteiten zijn ontworpen om theoretische kennis te verbinden met praktische toepassing, waardoor een compleet leerervaring ontstaat.
Het rooster wordt circa 2 weken voor beide periodes bekend.
Toetsing
Elk onderwerp in deze minor heeft een vorm van toetsing, zoals schriftelijke examens, portfolio's, rapporten, presentaties, enz. De toetsingswijze per cursus wordt toegelicht in de studiehandleidingen.
Aanvullende informatie
Er is structureel een tekort aan goed opgeleide ontwerpers voor waterbouwkundige constructies. De kans op werk is groot.
Er zijn geen kosten voor deelname anders dan kleine kosten voor boeken, excursies e.d.