Verkeersveiligheid en gedrag
In deze module werk je aan het verbeteren van een verkeersonveilige situatie. Door in de praktijk interventies uit te voeren probeer je het gedrag van gebruikers zodanig te beïnvloeden dat deze leiden tot een verbetering van de veiligheid.
Samen met je projectgroep analyseer je eerst voor een opdrachtgever een concrete verkeers(on)veilige situatie vanuit een verkeerspsychologische invalshoek en je stelt op basis van de opgedane basiskennis een passend maatregelenpakket op om de verkeersveiligheid te verbeteren. In de praktijk test je een gedragsinterventie en op basis van de resultaten van dit experiment stel je een adviesrapport voor de opdrachtgever op en licht je het advies toe in een eindgesprek met de opdrachtgever. Om dit te kunnen doen volg je colleges om basiskennis en inzicht op te doen op het gebied van het analyseren van verkeersonveiligheid, beleid en maatregelen om dit te verbeteren en mobiliteitsmanagement. Je leert ook hoe je de rol van menselijk gedrag in het verkeer kunt analyseren en beïnvloeden.
Leerdoelen
In deze module worden de volgende leeruitkomsten getoetst:
Je hebt basiskennis en inzicht op het gebied van verkeersveiligheid over oorzaken en de rol van het menselijk gedrag in het verkeer en in de openbare ruimte. Je kent diverse methoden om de mate van verkeersonveiligheid te bepalen. Je hebt basiskennis en inzicht op het gebied van verkeersveiligheidsbeleid en –maatregelen. Je weet hoe je menselijk gedrag in het verkeer en in de openbare ruimte kunt analyseren, waardoor dit gedrag wordt veroorzaakt en wat gedragsmaatregelen zijn om dit gedrag te beïnvloeden. Je hebt basiskennis en inzicht in beleid, doel(groepen) en maatregelen op het gebied van mobiliteitsmanagement.
Je schrijft onder begeleiding en in samenwerking met teamgenoten een professionele offerte voor een opdrachtgever. De offerte richt zich op de analyse en advies ten aanzien van een concreet verkeersveiligheidsprobleem op een specifieke locatie.
Je analyseert een concreet verkeersveiligheidsprobleem op lokaal schaalniveau vanuit verkeerspsychologische invalshoek. Je bedenkt hiervoor een samenhangend maatregelenpakket voor de verbetering van de verkeersveiligheid. Je maakt hierbij gebruik van kennis over verkeersveiligheid, verkeerspsychologie en gedragsbeïnvloedingsmaatregelen.
Je voert een eenvoudige gedragsinterventie uit in de openbare ruimte. Je toetst deze interventie op effectiviteit. Voor deze toetsing kies je een relevante evaluatiemethode, bepaal je de toetsingscriteria en je voert deze evaluatie uit.
Op basis van de uitkomsten van de analyse van een gedragsinterventie en de evaluatie schrijf je een advies aan de opdrachtgever en je licht het advies toe in een professioneel eindgesprek met de opdrachtgever waarin je gebruik maakt van een aantrekkelijke, toegankelijke en visuele weergave van informatie.
Je stelt vakinhoudelijke en/of persoonlijke doelen op, onderzoekt je eigen talent en versterkt zo je persoonlijk leiderschap. Je weet welke waarden en normen er voor jou persoonlijk en in het werkveld een rol spelen bij vakinhoudelijke keuzes die gemaakt worden. Je bent je bewust van je persoonlijke waarden, normen en gedrag op het gebied van het (samen)werken met anderen.
Ingangseisen
- Minimaal 50ec van een HBO of WO propedeuse behaald
- Ervaring met het thema is niet noodzakelijk
Literatuur
Mobiliteit en gedrag - CROW (2014) EAN 9789066286511 (is ook gratis digitaal via de mediatheek beschikbaar)
Het slimme onbewuste - Ap Dijksterhuis (2015) EAN 9789035143418
Mobiliteit en gedrag - CROW (2014) EAN 9789066286511 (is ook gratis digitaal via de mediatheek beschikbaar)
Rooster
Deze minor vindt plaats in de 2e periode van semester 2!
Het onderwijs van Verkeersveiligheid en Gedrag bestaat uit een mix van kenniscolleges, werkcolleges, projectbijeenkomst en workshops waarin vaardigheden worden aangeboden. Onderdeel van Verkeersveiligheid en Gedrag zijn enkele onderdelen in het werkveld en/of bij een opdrachtgever. Er vinden in deze module één of meerdere excursies plaats.
Al het onderwijs vindt klassikaal op locatie plaats.
Er zijn gemiddeld 16 contacturen per week, verspreid over verschillende dagen. Het rooster kan wekelijks verschillen en wordt uiterlijk 2 weken van tevoren bekendgemaakt.
Toetsing
De module wordt afgerond door middel van verschillende type toetsen:
- Individuele kennistoetsen
- Individuele producten en gesprekken met een opdrachtgever
- Groepsopdrachten
De reguliere eerste kansen van deze toetsen vinden plaats binnen de onderwijsperiode. Eventuele herkansingen kunnen na deze periode plaatsvinden. De exacte data van deze toetsen zijn bekend bij bekendmaking van het rooster.
Aanvullende informatie
Je volgt deze module samen met eerstejaars studenten van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling.
Deze module kan samen gevolgd worden met de module Ruimtelijk- en Verkeerskundig Onderzoek die voorafgaand in periode 3 plaatsvindt. Samen zijn deze een pakketje van 30ec.