Gebiedsontwikkeling
In deze module staat het ontwerpen van een masterplan voor de transformatie van een stedelijk gebied centraal. Hierbij komt een grote variëteit aan thema’s kijken zoals voorzieningen en woonruimte, openbare ruimte, klimaatbestendigheid, sociale veiligheid, groen en water, verkeer en milieu. Je brengt al deze thema’s bij elkaar om tot een afgewogen detailontwerp te komen dat je visueel uitwerkt en presenteert.
Om tot dit ontwerp te komen voer je eerst verschillende analyses uit. Dit zijn veelal geografische data-analyses in GIS. Vervolgens bepaal je met je projectgroep een visie en ambitie voor het gebied en hierbij passend wordt de herinrichting van het gebied bepaald en gevisualiseerd in ontwerptekeningen. Je houdt hierbij rekening met de verschillende belangen van de stakeholders in het gebied. Om dit te kunnen doen, volg je lessen waarbij je kennis en inzichten opdoet over parkeren, stedenbouw, verkeersplanologie, ruimtelijke inrichting en structuren, multimodaliteit en knooppuntontwikkeling en (klimaat)adaptief ontwerpen.
Leerdoelen
In deze module worden de volgende leeruitkomsten getoetst:
Je hebt gevorderde kennis en inzicht op het gebied van parkeren, stedenbouw, masterplannen, ruimtelijke inrichting en -structuren en mobiliteit, multimodaliteit en knooppuntontwikkeling, klimaatbestendig en adaptief ontwerpen waarbij rekening wordt gehouden met een onzekere toekomst en de consequenties van ruimtelijke ingrepen op bereikbaarheid, duurzaamheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid.
Je voert een gebiedsanalyse uit voor een masterplan om een gebied te transformeren. Dit doe je op relevante thema’s door het gebied fysiek te bezoeken en bestuderen. Je voert eigen deskresearch uit naar actueel beleid en ontwikkelingen in een gebied. Je voert verschillende geografische data-analyses uit in GIS. Je werkt deze analyses visueel en tekstueel uit in een professionele rapportage. Je ontwikkelt onder begeleiding, in samenwerking met teamgenoten een masterplan voor een gebiedstransformatie. Daarbij laat je inzicht zien in de wijze waarop ruimtelijke- en mobiliteitsfactoren het functioneren van een gebied beïnvloeden en mobiliteit in een gebied beïnvloeden. Je maakt hier gebruik van kennis over parkeren, stedenbouw, verkeersplanologie, ruimtelijke inrichting en structuren, multimodaliteit en knooppuntontwikkeling en (klimaat)adaptief ontwerp. Je schat de consequenties van ruimtelijke ingrepen op een bestaand gebied in en neemt deze mee in je planvorming. Je maakt een professioneel visueel ontwerp voor een masterplan van een gebied. Deze stel je zodanig op dat ze kunnen dienen als communicatie- en presentatiemiddel naar een opdrachtgever, vakgenoten en/of belanghebbenden en deze partijen kunnen overtuigen van je plan. Je licht het nieuwe plan toe door middel van een mondelinge presentatie.
Ingangseisen
Om toegang te krijgen tot deze module dien je minimaal 50ec van je propedeuse te hebben behaald.
Literatuur
Mobiliteit & Ruimte (CROW) gratis digitaal beschikbaar
GIS: QGIS (laatste versie), gratis
Sketchup Pro 2025 (€ 63,50 via Surfspot)
Verder wordt in deze module gebruik gemaakt van gratis beschikbaar gestelde literatuur en andere gratis leermiddelen.
Rooster
Deze minor vindt plaats in de 1e periode van semester 1!
Het onderwijs van Gebiedsontwikkeling bestaat uit een mix van kennislessen, werkcolleges, projectbijeenkomsten en vaardigheidsworkshops. Eén of meerdere excursies maken ook onderdeel uit van het programma. Je werkt grotendeels projectmatig in groepen aan het ontwikkelen van je masterplan.
Al het onderwijs vindt klassikaal op locatie plaats.
Er zijn gemiddeld 12 contacturen per week, verspreid over verschillende dagen. Het rooster kan wekelijks verschillen en wordt uiterlijk 2 weken van tevoren bekendgemaakt.
Toetsing
De module wordt afgerond door middel van verschillende type toetsen:
- Individuele kennistoetsen
- Groepsopdrachten
- Presentatie
De reguliere eerste kansen van deze toetsen vinden plaats binnen de onderwijsperiode. Eventuele herkansingen kunnen na deze periode plaatsvinden. De exacte data van deze toetsen zijn bekend bij bekendmaking van het rooster.
Aanvullende informatie
Je volgt deze module samen met tweedejaars studenten van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling.
Deze module kan samen gevolgd worden met de module Beleid en Duurzame Leefomgeving die aansluitend in periode 2 plaatsvindt. Samen zijn deze een pakketje van 30ec. Je kan deze module ook combineren met de module Herinrichting Openbare Ruimte, die ook in periode 2 plaatsvindt.