Ruimtelijk- en Verkeerskundig Onderzoek
Duik in de wereld van ruimtelijk en verkeerskundig onderzoek! In deze module ga je actief aan de slag met het opzetten en uitvoeren van een praktijkgericht onderzoek binnen de ruimtelijke en verkeerskundige sector. Je leert niet alleen hoe je een sterk onderzoeksplan opstelt, maar ook hoe je jouw onderzoek daadwerkelijk uitvoert, de resultaten analyseert en op een heldere manier presenteert.
We begeleiden je stap voor stap bij het formuleren van een scherpe probleembeschrijving, het stellen van relevante onderzoeksvragen en het kiezen van de juiste methodes. Wekelijkse begeleiding en interactieve colleges helpen je om grip te krijgen op onderzoeksfases, statistiek en verschillende onderzoeksmethoden. Of je nu geïnteresseerd bent in parkeer- en verkeersonderzoek of sociaal-ruimtelijke vraagstukken zoals belevingsonderzoek, deze module geeft je de tools om onderzoek te doen met impact!
Leerdoelen
In deze module worden de volgende leeruitkomsten getoetst:
Je hebt basiskennis en inzicht op het gebied van de fases van onderzoek, verschillende onderzoeksmethoden en -begrippen en statistiek. Ook heb je basiskennis en inzicht in de context en het begrippenkader van verschillende soorten parkeer- en verkeersonderzoek, sociaal ruimtelijk en belevingsonderzoek (leefbaarheid, sociale veiligheid).
Je zet onder begeleiding een eenvoudig relevant onderzoeksplan op passend bij een geformuleerde onderzoeksvraag. Je maakt bij het bedenken gebruik van kennis over (beleids)doelen, context en uitvoeringsaspecten van verschillende typen onderzoek.
Je beantwoordt onder begeleiding een verkeerskundig of ruimtelijk vraagstuk door middel van het uitvoeren van een onderzoek in de praktijk. Je analyseert met behulp van een spreadsheetprogramma en aan de hand van de juiste statistische analyses de verkregen data en formuleert passende conclusies op basis van deze analyse.
Je stelt een onderzoeksrapport op waarin het onderzoek wordt verantwoord, de data wordt gevisualiseerd en resultaten worden geduid in relatie tot de (beleids)doelen en context van het vraagstuk.
Ingangseisen
- Minimaal 50ec van een HBO of WO propedeuse behaald
- Ervaring met het thema is niet noodzakelijk
Literatuur
Wat is onderzoek? - Nel Verhoeven (2022) EAN 9789024444700
Statistiek in 20 stappen - Arie Buijs (2020) EAN 9789001575373
Rooster
Deze minor vindt plaats in de 1e periode van semester 2!
Het onderwijs van Ruimtelijk- en Verkeerskundig Onderzoek bestaat uit een mix van kenniscolleges, werkcolleges, projectbijeenkomst en workshops waarin vaardigheden worden aangeboden. Onderdeel van Ruimtelijk- en Verkeerskundig Onderzoek zijn enkele onderdelen in het werkveld en/of bij een opdrachtgever.
Al het onderwijs vindt klassikaal op locatie plaats.
Er zijn gemiddeld 16 contacturen per week, verspreid over verschillende dagen. Het rooster kan wekelijks verschillen en wordt uiterlijk 2 weken van tevoren bekendgemaakt.
Toetsing
De module wordt afgerond door middel van verschillende type toetsen:
- Individuele kennistoetsen
- Groepsopdrachten (praktijkopdrachten en producten)
De reguliere eerste kansen van deze toetsen vinden plaats binnen de onderwijsperiode. Eventuele herkansingen kunnen na deze periode plaatsvinden. De exacte data van deze toetsen zijn bekend bij bekendmaking van het rooster.
Aanvullende informatie
Je volgt deze module samen met eerstejaars studenten van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling.
Deze module kan samen gevolgd worden met de module Verkeersveiligheid en Gedrag die aansluitend in periode 4 plaatsvindt. Samen zijn deze een pakketje van 30ec.