Kies op maat

Inloggen Menu

Waterbouwkunde - Constructies Beton en Staal

Waterbouwkunde

De minor Waterbouwkunde behandelt alle relevante onderdelen van het vakgebied: kust-, rivierwaterbouwkunde, offshore en waterbouwkundige constructies. We werken in deze minor samen met organisaties als Antea, Jumbo Dredging en Boskalis.

Beton en Staal

Beton en staal zijn veelzijdige materialen dat overal wordt toegepast in de bebouwde omgeving en het zijn veruit de meest gebruikte constructiematerialen in Nederland. 

Leerdoelen

Waterbouwkunde

Je past theoretische en technische kennis toe in waterbouwkundige projecten en toont leiderschap in projectmanagement en communicatie. Je analyseert en ontwerpt waterbouwkundige constructies en systemen in kust-, offshore- en rivieromgevingen, rekening houdend met hydraulische belastingen, stabiliteit en duurzaamheid. Je werkt effectief samen in een interdisciplinair team en integreert technische, sociale en duurzame ontwerpprincipes in oplossingen. Daarnaast pas je rekenmodellen en ontwerpcriteria toe voor veilige en functionele waterbouwkundige toepassingen. Je evalueert projectresultaten en reflecteert op je eigen professionele ontwikkeling om bij te dragen aan innovatieve en toekomstbestendige waterbouwprojecten.

 

Beton en Staal

Tijdens deze minor verdiep en verbreed je jouw kennis ten aanzien van het ontwerpen van betonconstructies. Daarnaast verdiep jij je in mechanica, en doe je een  project waar een en ander samenkomt. Voorts maak je een PvA voor een onderzoek in ons werkveld, bijvoorbeeld voor jouw afstudeeronderzoek. Deze minor is geschikt voor studenten van de Bachelor opleidingen Civiele Techniek en Bouwkunde. 

Ingangseisen

Twee jaar van een Bachelor studie in de gebouwde omgeving, met daarin Toegepaste Mechanica; Constructief Ontwerpen; Beton- en Staalconstructies.

Toetsing

Waterbouwkunde vakken:

Deze minor is opgebouwd uit drie delen: een projectdeel, theoretische vakken en het deel professional leadership.

Waterbouw Project en Professionaliseren
Je ontwerpt en werkt aan een waterbouwproject waarbij je een rapport opstelt over de ontwerpprocedure en relevante technische aspecten, terwijl je tegelijkertijd werkt aan het ontwikkelen van soft skills die belangrijk zijn in de dagelijkse praktijk van het werkveld. Je leert hoe je jezelf kunt ontwikkelen, effectief kunt samenwerken en professioneel kunt communiceren via interactieve workshops en reflectiemomenten. Het vak wordt afgerond met een portfolio en een procesverslag, ondersteund door agenda’s van bouwvergaderingen.

Kust en Offshore
Dit onderwerp bestaat uit twee onderdelen waarbij je opdrachten uitvoert gericht op zowel hydraulische belastingen en kustontwikkeling als offshore waterbouw. In het eerste deel richt je je op kustontwikkeling en golfbelasting op onze kustbescherming, terwijl het tweede deel je inzicht geeft in offshore technieken zoals funderingen en 

Rivieren en Delta's
Dit onderwerp omvat twee onderdelen waarin je werkt aan praktijkgerichte opdrachten. Het eerste deel, Stroming en constructies, richt zich op rivierhydraulica en constructies zoals dammen en sluizen, terwijl het tweede deel, Waterbouwkundige constructies, je laat ontwerpen en de impact van stroming en erosie leert begrijpen door middel van technische analyses. In het onderdeel Waterbouwkundige constructies ga je bovendien aan de slag met het ontwikkelen van je eigen AI-oplossingen, gericht op het optimaliseren en ondersteunen van waterbouwkundige ontwerpen.

 

Beton en Staal vakken

Betonconstructies
Betonconstructie kunnen worden toegepast in allerlei vormen. Je verdiept jouw kennis en vaardigheden op het gebied van berekeningen met dit materiaal. Hierbij wordt de Eurocode als richtlijn gebruikt. 

Voorgespannen Betonconstructies
Voorgespannen betonconstructies kunnen erg slank en duurzaam worden ontworpen. Bij dit vak leer je hoe je deze voorgespannen constructies kunt ontwerpen en toetsen volgens de Eurocode. 

Staalconstructies
Staalconstructies zijn vaak lichtgewicht constructies welke goed herbruikbaar zijn. Bij dit vak verbreed en verdiep je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van berekeningen met dit materiaal. Hierbij word de Eurocode als richtlijn gebruikt. 

Mechanica
Bij mechanica verdiep je jouw kennis binnen het vakgebied van de toegepaste mechanica. Deze kennis kun je toepassen bij het ontwerpen van constructies in beton en staal. 

Project
Tijdens het project werk je met andere studenten in een multidisciplinair team aan een civieltechnisch project. Je past de in de vakken geleerde kennis en vaardigheden toe in een realistische opdracht. Je oefent hierbij je ontwerp- en visualisatie- vaardigheden, waardoor je ervaring opdoet welke je in het beroepsveld kunt gebruiken.