Kies op maat

Inloggen Menu

Weg van de Toekomst - Constructies Beton en Staal

Weg van de Toekomst

Verkeerstechniek is het deelgebied van de vakgebieden Mobiliteit (Verkeerskunde) en Civiele Techniek. In deze minor werk je aan het ontwerpen van wegen en kruispunten in complexe multidisciplinaire projecten. Je leert essentiële kruispunten en kunstwerken te herkennen, analyseren en ontwerpen en je gaat zelf aan de slag met verkeerssimulaties. Daarnaast maak je kennis met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van slimme wegen en intelligente verkeerssystemen.

 

Beton en Staal

Beton en staal zijn veelzijdige materialen dat overal wordt toegepast in de bebouwde omgeving en het zijn veruit de meest gebruikte constructiematerialen in Nederland. 

 

 

Ingangseisen

Twee jaar van een Bachelor studie in de gebouwde omgeving, met daarin Toegepaste Mechanica; Constructief Ontwerpen; Beton- en Staalconstructies.

Toetsing

Weg van de Toekomst vakken

Project Duurzame Weginfrastructuur
Tijdens dit project gaan jullie werken aan innovatieve en duurzame oplossingen die jullie toe gaan passen op een weg. Jullie gaan bezig de toekomstige weg - wanneer die aangepast naar een andere inrichting - zo duurzaam mogelijk te maken. Hierbij wordt dit keer niet primair gekeken naar duurzaam materiaalgebruik en het hergebruik van materialen, maar naar het beperken van de overlast die wordt ervaren op en rond de weg. Een duurzame weg is namelijk ook een leefbare weg, met oog voor de omgeving.

Hiernaast ontwerpen jullie kruispunten en kunstwerken zodat deze het verkeer goed en duurzaam afgewikkeld wordt in de toekomst.

Complexe Kruispunten
In dit vak krijg je een overzicht van de voor- en nadelen en de ontwerpelementen van allerlei complexe kruispuntvormen, zowel in Nederland als in het buitenland (VS, UK, Duitsland, België). Er wordt ruime aandacht besteed aan de analyse van bestaande kruispunten, zowel handmatig als met allerlei rekentools.

Kunstwerken Verkeer
In dit vak krijg je een overzicht van de voor- en nadelen en de ontwerpelementen van allerlei complexe kruispuntvormen, zowel in Nederland als in het buitenland (VS, UK, Duitsland, België). Er wordt ruime aandacht besteed aan de analyse van bestaande kruispunten, zowel handmatig als met allerlei rekentools, zoals verkeerssimulaties.

Smart Roads
In de afgelopen jaren zijn er veel interessante technieken en technologieën ontwikkelend op het gebied van smart roads, zoals dynamische rijbaanmarkering, wegen met zonnepanelen, bestuurder-ondersteunende systemen, slimme verkeerslichten enzovoort. In dit vak ga je een ontdekkingstocht langs de nieuwste ontwikkelingen op het vakgebied van de verkeerstechniek.

Beton en Staal vakken

Betonconstructies
Betonconstructie kunnen worden toegepast in allerlei vormen. Je verdiept jouw kennis en vaardigheden op het gebied van berekeningen met dit materiaal. Hierbij wordt de Eurocode als richtlijn gebruikt. 

Voorgespannen Betonconstructies
Voorgespannen betonconstructies kunnen erg slank en duurzaam worden ontworpen. Bij dit vak leer je hoe je deze voorgespannen constructies kunt ontwerpen en toetsen volgens de Eurocode. 

Staalconstructies
Staalconstructies zijn vaak lichtgewicht constructies welke goed herbruikbaar zijn. Bij dit vak verbreed en verdiep je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van berekeningen met dit materiaal. Hierbij word de Eurocode als richtlijn gebruikt. 

Mechanica
Bij mechanica verdiep je jouw kennis binnen het vakgebied van de toegepaste mechanica. Deze kennis kun je toepassen bij het ontwerpen van constructies in beton en staal. 

Project
Tijdens het project werk je met andere studenten in een multidisciplinair team aan een civieltechnisch project. Je past de in de vakken geleerde kennis en vaardigheden toe in een realistische opdracht. Je oefent hierbij je ontwerp- en visualisatie- vaardigheden, waardoor je ervaring opdoet welke je in het beroepsveld kunt gebruiken.