Kies op maat

Inloggen Menu

Smart world

De minor is volgeboekt.

De wereld om ons heen wordt steeds slimmer. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor innovatie: het uitgangspunt voor de minor Smart World bij Hogeschool Windesheim in Almere.

Internet of Things

Steeds meer dingen worden uitgerust met sensoren, chips en apps. Via netwerken werken steeds meer dingen in onze omgeving slim samen met elkaar en met ons. Van tags met slechts beperkte procesverwerking tot intelligent devices en robots: ‘Internet of Things’.

Big data

Technologie wordt sneller, slimmer en goedkoper. De hoeveelheid data die mensen, sensoren, databases, etc. uitwisselen verdubbelt elke twee jaar. Al deze data kun je, vaak realtime, doorzoeken, combineren, analyseren, visualiseren en slim inzetten. Het vergroot de kennis van de wereld om ons heen, maakt processen efficiënter en maakt onze omgeving steeds intelligenter, prettiger en duurzamer.

Innovatie

Als hoger opgeleide techneut krijg jij straks te maken met een Smart World. Op het snijvlak van jouw technische studie en Smart World ligt een zee aan mogelijkheden voor jou. Wil je op z’n minst mee kunnen praten vanuit je eigen vakgebied over deze ontwikkelingen? Of sta jij straks vooraan bij innovatie, een succesvolle start up of de ontwikkeling van nieuwe producten of services, die werkelijk meerwaarde bieden? In deze minor werk je interdisciplinair en creatief samen aan een concrete ‘smart’ Use Case. Bij een organisatie, samen met gebruikers en diverse stakeholders kom je tot een ontwerp en getest prototype/proof of concept van een nieuwe Smart World-service of oplossing.

 

Leerdoelen

Wat leer je?

 • Je leert interdisciplinair, co-creatief samenwerken en technisch ontwerpen in teams met studenten van andere opleiding(srichting)en en met stakeholders uit de praktijk.
 • Je werkt een concrete casus uit waarin een bestaand probleem wordt opgelost en/of nieuwe kansen worden benut in de praktijk voor een groep gebruikers, door gebruik te maken van smart technologie, big data en/of internet of things waarbij de gebruikerservaring centraal staat.
 • Je raakt bekend met concrete voorbeelden en toepassingen op het gebied van Smart World via excursies, demonstraties, gastlezingen en het bijhouden van je eigen teamblog.
 • Je leert begrippen hanteren binnen de deelgebieden: Internet of Things, Big Data, Smart Devices.
 • Je leert zelf een smart device te bouwen en raakt bekend met de verschillende mogelijkheden en technieken rondom Smart Devices.
 • Je leert Big Data vinden, opslaan, analyseren en visualiseren, en wordt 'streetwise' m.b.t. data, databases en informatienetwerken.
 • Je leert op gestructueerde, open manier kwesties te verkennen, waarin verschillende gezichtspunten, belangen of emoties van stakelholders elkaar raken. Daarin je onderliggende kaders, ideeën en aannames onderzoeken en bevragen, om zo ontwerpbeslissingen en ethische kwesties te presenteren, bespreekbaar te maken en te komen tot nieuwe perspectieven en denkrichtingen, vanuit principes van ethiek en retoriek.
 • Je leert je op je eigen vakgebied verder te verdiepen door zelfsturend nieuwe uitdagingen aan te gaan, op zo'n manier dat je beter inzetbaar wordt in interdisciplinair samenwerken rondom Smart World-projecten. Tegelijk leer je ook buiten je eigen vakgebied te kijken.

Aanvullende informatie

Voor wie?

Studenten van ICT-opleidingen of van opleidingen met affiniteit met ICT.

 Modules

 • Comakership Smart World (18 EC)
 • Smart City (9EC)
 • Values & Visions (3 EC)

Bijzonderheden

Locatie: Almere

 Onderwijsperiode: Semester 1 & 2

 Niveau: Bachelor

 Aantal EC: 30

 Kosten: Max. €100,-

 Onderwijsvorm: Voltijd

 Voertaal: Nederlands

 Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Edwin Hennipman, e.hennipman@windesheim.nl 

Ingangseisen

Propedeuse behaald. 

Voor studenten van ICT-opleidingen of van technische opleidingen met affiniteit met ICT.

Toetsing

 

 • Je houdt een weblog bij over de vorderingen.
 • Je ontwikkelt een prototype/proof of concept en een ontwerpverslag die je uiteindelijk presenteert.
 • Verder voer je uiteenlopende opdrachten uit, hackathons, peer reviews, assessments en groepsdiscussies.

Literatuur

n.v.t.

Rooster

Houd rekening met fulltime beschikbaarheid tijdens reguliere kantoortijden om deze minor af te kunnen ronden.