Kies op maat

Inloggen Menu

Forensic Social Work

De minor Forensic social work richt zich onder andere op de preventie, signalering en multidisciplinaire aanpak van ernstige gedrags- en opvoedingsproblemen en (jeugd)criminaliteit.

In deze minor staan actuele maatschappelijke vraagstukken centraal in relatie tot juridische kwesties en het rechtsstelsel. De term forensisch betekent gerechtelijk. Het gaat hier om doelgroepen in de samenleving waar strafrechtelijk onderzoek naar gedaan wordt of waar strafrechtelijk onderzoek misschien geïnitieerd moet worden. Je zit met deze minor dus op het raakvlak van de jeugdzorg, de geestelijke gezondheid en justitie. Hierbij wordt de focus gelegd op het begrijpen en verklaren van crimineel gedrag, handvatten bieden voor het werken met een complexe doelgroep en het werken en begeleiden binnen de forensische keten.

Vakken

Er worden verschillende leeractiviteiten aangeboden. Je krijgt bijvoorbeeld inhoudelijke kennis vakken en trainingen, zoals criminologie, forensische psychopathologie, forensische orthopedagogie, psychologie, civiel- en strafrecht, gesprekstechnieken en agressie de-escalatie. Daarnaast worden lessen verzorgd door professionals uit het werkveld en ervaringsdeskundigen.

Leerdoelen

  • Student beschrijft de hedendaagse theorieën uit de criminologie.
  • Student hanteert motiverende gesprekstechnieken binnen forensische setting.
  • Student hanteert communicatieve agressie en de-escalatie technieken.
  • Student verleent hulpverlening binnen de complexe forensische problematiek in diverse leefgebieden van de cliënt.
  • Student werkt actief samen binnen een multidisciplinaire setting en levert een bijdrage vanuit Forensic social work perspectief.
  • De student past een breed opgezette risicotaxatie toe binnen een forensisch vraagstuk.
  • De student analyseert de situatie van een cliënt bekeken vanuit diverse disciplines, waaronder forensische psychopathologie en forensische orthopedagogiek.
  • Student organiseert een passende aanpak t.b.v. een cliënt binnen de (dreigende) justitiële context.
  • Student onderzoekt een praktijkprobleem binnen het forensische domein.

Ingangseisen

Instapeisen: Propedeuse behaald in het sociale domein en aanverwante opleidingen (zoals Social work, sociaal pedagogische hulpverlening, Pedagogiek, Cultureel maatschappelijke vorming, Sociaal juridische dienstverlening, toegepaste psychologie, Creatieve therapie, HBO-rechten)

Aanvullende instapeisen deeltijd: Student moet 24 uur per week werkzaam zijn in de Forensische hulpverlening (mail d.j.g.van.der.linden@windesheim.nl voor werkplek-check)

Literatuur

De literatuurlijst wordt bij de start van de module bekend gemaakt.

Rooster

Lesdagen op woensdag en vrijdag (overdag). Maximaal 16 uur. Projectmatig zal je ook op andere dagen actief bezig zijn met medestudenten.

Toetsing

De toetsing vindt plaats aan de hand van leeruitkomsten. De leeruitkomsten worden o.a getoetst middels een assessment en projectopdracht.

Aanvullend deeltijd: het is mogelijk om de leeruitkomsten aan te tonen op jouw werkplek. Je maakt bijvoorbeeld een verslag, presentatie en/of beeldmateriaal (met verantwoording) om te bewijzen dat je de leeruitkomsten beheerst.

Aanvullende informatie

Voor meer informatie over deze minor kun je contact opnemen met d.j.g.van.der.linden@windesheim.nl

Minimaal en maximaal aantal deelnemers
Deze minor kan alleen doorgaan bij een minimaal aantal deelnemers. Wanneer dit aantal niet wordt behaald zal de minor niet doorgaan.

Deze minor heeft plaats voor een maximaal aantal deelnemers, hierbij is de datum van ontvangst van de leerovereenkomst leidend. We werken met een reservelijst.

Vragen over je aanmelding kun je richten aan: minor-almere@windesheim.nl