Kies op maat

Inloggen Menu

Tech & Transitie

De maatschappij staat voor een enorme uitdaging. De mensheid moet slimmer omgaan met energie, grondstoffen en natuur om te zorgen dat de wereld leefbaar blijft. Door middel van onder andere technische, maatschappelijke en sociale innovaties kunnen we bijdragen aan transities die leiden tot een duurzame maar ook gezonde en rechtvaardige samenleving. 

Wil jij bijdragen aan echt slimme innovaties? De Minor Tech & Transitie geeft je alle ruimte om kennis en vaardigheden te ontwikkelen die jij interessant vindt en waarmee je mede vorm kan geven aan een duurzamere samenleving.

Leerdoelen

Inhoud Minor

Het grootste deel van de minor bestaat uit een praktijkopdracht. Je pakt met een multidisciplinair team een maatschappelijk innovatievraagstuk op en ontwikkelt uiteindelijk een prototype dat je toetst samen met de doelgroep en stakeholders. Daarbij kijken jullie niet alleen naar technische oplossingen, maar jullie hebben ook nagedacht over de acceptatie door de verschillende stakeholders. Hoe zit het bijvoorbeeld met de financiering, hoe gaan mensen dit omarmen, wat zijn oplossingen voor mogelijk negatieve effecten?  Voor de innovatievraagstukken werken jullie voor en samen met organisaties die actief zijn op het gebied van maatschappelijke uitdagingen zoals circulaire economie, energietransitie, klimaatadaptatie, duurzame gebiedsontwikkeling  etc. 

Daarnaast bieden we een breed scala van masterclasses en cursussen aan. Je krijgt binnen de minor veel ruimte om zelf keuzes te maken welke kennis en vaardigheden jij je eigen wilt maken. Je kan onder andere kiezen uit onderwerpen als Duurzame Techniek, Stedelijke Ontwikkeling, Duurzame Innovatieprocessen, Ethisch Verantwoorde en Slimme ICT, Van Composiet naar Biocomposiet, Sociale Innovatie, Duurzame Businessmodellen, Values & Vision. De opgedane kennis en vaardigheden zet je waar mogelijk direct in bij je praktijkopdracht.

Wat leer je?

Tijdens de minor ontwikkel je je op het gebied van het onderzoeken en analyseren van een complex innovatievraagstuk rondom duurzaamheid, (energie-) transities of maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en het ontwerpen en realiseren van een oplossing voor dat vraagstuk. Daarbij groei je op professioneel vlak, specifiek op het gebied van interdisciplinair samenwerken en verantwoordelijkheid nemen over het eigen leertraject,  professionele normen en waarden. Je doet vaardigheden en kennis op over minimaal één vakinhoudelijk gebied naar eigen keuze. 

Na deze minor ben je voor diverse organisaties en bedrijven van meerwaarde doordat je hebt geleerd wat de waarde is van technologie en hoe je positieve impact kunt bereiken. Je bent daarmee een voorloper en hebt geleerd om goed onderbouwde keuzes te maken en weet wat het is om met moeilijke vragen om te gaan.

Ingangseisen

Voor wie? 

Studenten van diverse studierichtingen. Je wilt graag vanuit jouw professie bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken. Daarbij zijn niet alleen technische studenten nodig maar juist ook studenten vanuit de meer bedrijfskundige en sociale studies.

Ingangseisen 

Propedeuse en in totaal minimaal 90 EC behaald.

Literatuur

n.v.t.

Rooster

Er zal één vaste dag per week zijn voor kennisoverdracht en coaching met daarnaast keuzeonderdelen op andere dagen.  Een groot deel van de week kun je flexibel indelen en werk je met je projectgroep aan het innovatievraagstuk.

Toetsing

  • Je ontwikkelt een prototype/proof of concept en een ontwerpverslag die je uiteindelijk presenteert en in een assessment verder kan toelichten.

  • Je voert uiteenlopende opdrachten uit, hackathons, peer reviews, assessments en groepsdiscussies.

Aanvullende informatie

Meer informatie 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Arno van Wayenburg en Kees Pieters  (aac.van.wayenburg@windesheim.nl; c.p.pieters@windesheim.nl