Openbaar Vervoer, Goederenvervoer & Logistiek
Kies voor het cluster Vervoer en breng Nederland in beweging!
In dit cluster verdiep je je in de wereld van Openbaar Vervoer, Goederenvervoer en Logistiek
Nederland is een klein en druk landje. Het is dus belangrijk om slim met de ruimte om te gaan. En dat het geldt ook voor het verplaatsen van mensen en goederen.
Ben jij geïnteresseerd in openbaar vervoer? Dan ben je hier aan het goede adres! Leer alle ins en outs over hoe je een dienstregeling maakt, slimme routes bedenkt en nog veel meer!
Je gaat ook op interessante excursies waar je een kijkje achter de schermen krijgt. Je staat daarmee dicht bij de praktijk.
Ook leer je hoe je kunt beoordelen of stations goed functioneren.
Naast personenvervoer is er ook goederenvervoer! En dat hebben we heel veel in Nederland, transport en logistiek kunnen wij goed. Mooi als jij hier zelf ook wat van opsteekt! Hoe wordt het vervoer van goederen en de bijbehorende logistiek zo slim mogelijk geregeld? Ook stadslogistiek komt hierbij aan bod.
Je duikt in de logistiek van bedrijven en ontdekt hoe goederenstromen efficiënter kunnen. Je krijgt inzicht in de uitdagingen van stadslogistiek, duurzame vervoersoplossingen en innovatieve ontwikkelingen, zoals elektrische vrachtwagens en multimodale knooppunten.
In dit blok zit ook, op verzoek van studenten zelf, een meeloopstage. Je mag in de keuken kijken bij bijvoorbeeld een OV-bedrijf, goederenvervoerder of logistiek bedrijf. Je doet waardevolle ervaring op en bouwt aan een sterk netwerk voor je toekomst.
Dichter op de praktijk kun je bijna niet komen! Niet voor niets heet deze stage “Vervoer in de Praktijk”
Kies voor het cluster Vervoer en werk mee aan mobiliteitssystemen van de toekomst. Ben jij klaar om de logistiek en het vervoer in Nederland slimmer, duurzamer en efficiënter te maken? Schrijf je in en word de mobiliteitsexpert van morgen!
Leerdoelen
Je ontwikkelt een brede en gedegen kennis over openbaar vervoer en past dit toe. Dit doe je op het gebied van dienstregeling, lijnvoering, concessies, infrastructuur, reizigers, het functioneren van stations en diverse vormen van openbaar vervoer.
Je hebt basiskennis op het gebied van goederenvervoer en logistiek, inclusief stadsdistributie. De logistieke kant richt zich uitsluitend op de deelterreinen die een link hebben met ruimtelijke ordening en/of mobiliteit.
Je verdiept je in een concreet vraagstuk dat betrekking heeft op goederenvervoer en/of (aan RO-Mobiliteit-gerelateerde) logistiek en je schrijft hierover een memo/opinie-artikel/whitepaper/essay. Je toont hierin overtuigingskracht en kennis van zaken en maakt heldere afwegingen/analyses.
Je verbreedt of verdiept zelfstandig jouw kennis op een deelonderwerp dat een duidelijke link heeft met het thema vervoer. Je maakt een infographic over een deelonderwerp gerelateerd aan het thema vervoer, waarin je je verdiept of verbreed hebt (zoals luchtvaart of toekomstige ontwikkelingen). In de infographic toon je dat je tot de kern komt, creativiteit hebt en goed kunt communiceren (visueel en tekstueel). Je hebt diepgang gecreëerd en inhoudelijk goed zicht op het gekozen thema. Je licht je keuzes toe door onder andere relevant brongebruik en vult dit aan met eigen denkwerk.
Je doet ervaringen op in de praktijk, op het gebied van vervoer, bijvoorbeeld openbaar vervoer, goederenvervoer of (mobiliteitsgerelateerde) logistiek. Je laat hierbij een nieuwsgierige en belangstellende houding zien. Je toont aan dat jij op bachelorniveau jouw bevindingen kunt delen en hierop kunt reflecteren. Je kunt aangeven hoe zaken feitelijk geregeld zijn, wat jij hebt gedaan, wat jouw persoonlijke ervaringen zijn, wat goed geregeld is en wat juist verbeterpunten of adviezen zijn.
Competenties: Specificeren, onderzoeken, communiceren en professionaliseren NLQF niveau 5
Ingangseisen
Om toegang te krijgen tot deze module dien je minimaal 50ec van je propedeuse te hebben behaald. Er is geen inhoudelijke voorkennis nodig. Het maakt niet uit welke studie jij doet.
Literatuur
Reader Goederenvervoer en Logistiek – verstrekt door de opleiding
Reader Openbaar Vervoer – verstrekt door de opleiding
Reader Multimodaliteit – verstrekt door de opleiding
Rooster
De studenten gaan in deze periode 80 uur meelopen bij een stagebedrijf voor het vak Vervoer in de Praktijk. In principe roosteren wij daar de maandag voor in. Eens in de twee weken krijgen de studenten coaching bij dit vak. Daarnaast zijn er interactieve hoorcolleges en excursies voor het vak Openbaar Vervoer. Het vak Goederenvervoer en Logistiek zal bestaan uit hoor- en werkcolleges.
Het rooster kan wekelijks verschillen en wordt uiterlijk 2 weken van tevoren bekendgemaakt.
Toetsing
De module wordt afgerond door middel van verschillende type toetsen:
- Individuele kennistoetsen
- Stageverslag en assessment
- Memo en infographic
De reguliere eerste kansen van deze toetsen vinden plaats binnen de onderwijsperiode. Eventuele herkansingen kunnen na deze periode plaatsvinden. De exacte data van deze toetsen zijn bekend bij bekendmaking van het rooster.
Aanvullende informatie
De student mag zelf een stageplek regelen. Voordeel is, dat deze kan aansluiten bij jouw eigen interesse én dat deze bij jou in de buurt kan zijn.
Je krijgt ondersteuning vanuit de opleiding om een plek te vinden.
Deze minor van 15 EC wordt aangeboden in Periode 2 van Semester 1 (10 november 2025 t/m 23 januari 2026)