Kies op maat

Inloggen Menu

Gedragsbeïnvloeding en Verkeersveiligheid

Wil jij bijdragen aan een veiligere verkeersomgeving en leren hoe je gedrag écht kunt beïnvloeden? In de minor Gedragsbeïnvloeding en Verkeersveiligheid duik je in de wereld van gedragsbeïnvloeding, gedragsverandering en effectieve interventies.

Je leert niet alleen de theorie achter menselijk gedrag in het verkeer, maar past deze kennis direct toe in de praktijk. Samen met een team ga je aan de slag om de verkeersveiligheid rondom een school te verbeteren. Hoe zorg je ervoor dat ouders langzamer rijden bij het brengen en halen? Hoe stimuleer je kinderen om vaker lopend of fietsend naar school te komen? Door middel van een zelfontworpen gedragscampagne breng je verandering teweeg!

 Je start met het bedenken van een gedragscampagne, om deze vervolgens uit te voeren en aan het einde te evalueren. Hierbij werk je met experts en stakeholders zoals gemeenten en scholen. Ben jij analytisch, creatief en wil je impact maken met jouw ideeën? Dan is deze minor perfect voor jou! Schrijf je in en help mee om het verkeer veiliger te maken – met kennis én actie! 🚲🚦

Leerdoelen

Je analyseert een concreet verkeersveiligheidsprobleem op lokaal schaalniveau vanuit verkeerspsychologische invalshoek. Je bedenkt hiervoor een samenhangend maatregelenpakket voor de verbetering van de verkeersveiligheid. Je maakt hierbij gebruik van kennis over verkeersveiligheid, verkeerspsychologie en gedragsbeïnvloedingsmaatregelen.

Je voert een eenvoudige gedragsinterventie uit in de openbare ruimte. Je toetst deze interventie op effectiviteit. Voor deze toetsing kies je een relevante evaluatiemethode, bepaal je de toetsingscriteria en je voert deze evaluatie uit.

Je schrijft onder begeleiding en in samenwerking met teamgenoten een professionele offerte voor een opdrachtgever. De offerte richt zich op de analyse en advies ten aanzien van een concreet verkeersveiligheidsprobleem op een specifieke locatie.

Je hebt basiskennis en inzicht op het gebied van verkeersveiligheid over oorzaken en de rol van het menselijk gedrag in het verkeer en in de openbare ruimte. Je kent diverse methoden om de mate van verkeersonveiligheid te bepalen. Je hebt basiskennis en inzicht op het gebied van verkeersveiligheidsbeleid en –maatregelen. Je weet hoe je menselijk gedrag in het verkeer en in de openbare ruimte kunt analyseren, waardoor dit gedrag wordt veroorzaakt en wat gedragsmaatregelen zijn om dit gedrag te beïnvloeden. Je hebt basiskennis en inzicht in beleid, doel(groepen) en maatregelen op het gebied van mobiliteitsmanagement.

Competenties: Initiëren, ontwerpen, specificeren, realiseren, managen, onderzoeken en communiceren.

Ingangseisen

Om toegang te krijgen tot deze module dien je minimaal 50ec van je propedeuse te hebben behaald. Er is geen inhoudelijke voorkennis nodig. Het maakt niet uit welke studie jij doet.

Literatuur

Alle literatuur zal (gratis) verstrekt worden via Brightspace.

Rooster

Het onderwijs van Gedragsbeïnvloeding en Verkeersveiligheid bestaat uit een mix van kenniscolleges, werkcolleges, projectbijeenkomst en workshops waarin vaardigheden worden aangeboden. Onderdeel van Gedragsbeïnvloeding en Verkeersveiligheid zijn enkele onderdelen in het werkveld en/of bij een opdrachtgever. Er vinden in deze module één of meerdere excursies plaats.

Al het onderwijs vindt klassikaal op locatie plaats.

Er zijn gemiddeld 16 contacturen per week, verspreid over verschillende dagen. Het rooster kan wekelijks verschillen en wordt uiterlijk 2 weken van tevoren bekendgemaakt.

Toetsing

  • Offerte Gedragsinterventie (individueel)
  • Evaluatierapport Gedragsinterventie (Groepswerk)
  • Papieren en digitale toets (individueel)

De reguliere eerste kansen van deze toetsen vinden plaats binnen de onderwijsperiode. Eventuele herkansingen kunnen na deze periode plaatsvinden. De exacte data van deze toetsen zijn bekend bij bekendmaking van het rooster.

Aanvullende informatie

Je volgt deze module samen met eerstejaars studenten van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling.

Deze  module wordt aangeboden in Semester 2 - periode 4 (13 april - 3 juli 2026)

Deze module kan samen gevolgd worden met de module Ruimtelijk- en Verkeerskundig Onderzoek die voorafgaand in periode 3 plaatsvindt. Samen zijn deze een pakketje van 30ec.