Kies op maat

Login Menu

Design 360°

What’s the designer in you? Ga op expeditie en ontdek de veelzijdigheid van de wereld van design en ontwikkel je eigen designskills.

 

Het creatieve werkveld schreeuwt om talenten die gedreven worden door een passie en spelen met materialen en techniek(en) om beeld te creëren. Om die reden staat de zoektocht naar ‘what’s the designer in you?’ centraal. 

Je leert verschillende technieken uit diverse disciplines en gaat aan het werk met alle denkbare materialen. Vanuit je eigen fascinatie duik je in de ambachtelijke technieken uit de wereld van papier, fabrics, hout, letters, tattoos, webdesign, schilderen, 3d-printing, tekenen etc. 

Zo ontdek je talloze mogelijkheden en creëer je een breder en meer eigen perspectief voor het oplossen van ‘wicked problems’. Gaandeweg maak je kennis met jezelf als vormgever binnen verschillende kunst- en designdisciplines. 

In deze minor ligt nadrukkelijk de focus op het creëren en het onderzoeken van hoe je ‘het’ ook anders kunt maken. 

Ook onderzoek je de verschillende betekenissen van design en de meerwaarde ervan in de maatschappij. Daarnaast verdiep je je in media en design en in theorie rondom designonderzoek en designfilosofie.

 

Studieprogramma

Dit is een fulltime minor van 30 EC. De helft van de tijd werk je samen met je groep medestudenten. De andere helft van de tijd ben je zelfstandig met design bezig.

Je hebt vier dagdelen per week les waarin je ofwel met designtheorie ofwel met het creëren van objecten aan de slag gaat. Daarnaast heb je een dag per week workshops en fieldtrips die je als groep zelf organiseert. 

Je werkt tijdens deze minor continu aan drie opdrachten:

  1. Persoonlijke expeditie. De zoektocht naar ‘What's the designer in you?’. Je krijgt veel opdrachten om te experimenteren en te excelleren.
  2. Designexpeditie. Een opdracht waarin je je zowel theoretisch als praktisch verdiept in een door jou zelf gekozen designonderwerp.
  3. Expo. Je ontwerpt voor een opdrachtgever één of meerdere producten. Die presenteer je in de vorm van een eindexpositie. Deze expo organiseer je zelf als groep.

Iedere student heeft een coach die je begeleidt bij deze opdrachten. 

 

Voor wie?

Dit is een minor voor studenten die hebben leren conceptdenken, bijvoorbeeld tijdens een marketing- of communicatieopleiding of een zakelijk creatieve opleiding. In deze minor zet je een stap verder en ga je vanuit een concept een aantal 2D en 3D uitingen ontwerpen om je concept visueel overtuigend te communiceren. Deze minor is gezien het verbredende karakter niet interessant voor studenten van kunst- of designopleidingen.

 

Wat vragen we van jou?

De drive om jezelf 360° binnenstebuiten te keren en verschillende disciplines van design te leren kennen. Je hoeft nog geen beeldmaker te zijn, maar je moet er wel één willen worden. Je werkt vaak zelfstandig, dus je hebt veel zelfdiscipline nodig om deze minor succesvol te kunnen doorlopen/volgen.

 

Vooraf

Iedere student krijgt een intake waarbij we toetsen:

  • Je voorkennis over conceptontwikkeling.
  • Je motivatie voor 2D en 3D beeldontwikkeling in theorie en in praktijk.
  • Je discipline voor zelfstudie.

 

Kosten

Je hoeft voor deze minor geen verplichte boeken aan te schaffen.

De materialen waarmee je experimenteert schaf je zelf aan. De kosten zijn afhankelijk van de materialen waarmee jij aan de slag wilt gaan. Houd rekening met een bedrag tussen €200,- en €250,-.

Daarnaast ga je op een aantal fieldtrips: je bezoekt tentoonstellingen waarvoor je zelf de entreekosten betaalt.

Ook is er een internationale fieldtrip. Je kiest zelf je bestemming. Houd rekening met een bedrag tussen €100,- en €500,-.

 

Aanmelden voor start september 2018:

Iedere student krijgt voorafgaand aan de aanmelding een intake. Je ontvangt daarna een bericht of je wordt toegelaten tot de minor.

Wil je je voor een intake aanmelden, stuur dan vandaag nog (of uiterlijk 1 mei 2018) een mail naar: minordesign360@fontys.nl

Er worden maximaal 40 studenten toegelaten tot de minor.

Je kunt hier de minorregeling voor studiejaar 2017-2018 downloaden. Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen. 

 

Toetsing

Toetsing

Literatuur

Rosalie de Beer, student CE Digital Business Concepts: ‘Als je niet creatief bent, kun je beter niet aan deze minor beginnen, maar ervaring heb je niet nodig. Je komt er hier vanzelf wel achter wat je leuk vindt, voor de een is dat animatie voor de ander fotografie.’

Jessey Rodigrus, student Communicatie IEMES: ‘In deze minor kun je de tijd nemen om je te verdiepen. Even terug naar het ambacht, weg van de computer. Authentiek tekenen. We weten soms niet meer wat de basis is van de dingen die we maken.’