Kies op maat

Inloggen Menu

Graphic Design

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in de minor Graphic Design!

Grafisch ontwerp is overal! Kijk eens naar het logo van je favoriete jeans, de menukaart als je uit eten gaat, de websites die je bezoekt of de reclameborden die je onderweg tegenkomt. Grafisch ontwerp is bedoeld om communicatieproblemen op te lossen, te informeren, te inspireren en te entertainen. Het is bedoeld om ideeën te visualiseren.

De grafische minor van de Fontys Economische Hogeschool is een mix van communicatiestudies en kunsteducatie waarbij de nadruk ligt op conceptuele, creatieve en technische vaardigheden.

Je gaat visuele uitingen vormgeven die creatief en net even anders zijn, maar ook weldoordacht en goed onderzocht. Gedurende de minor leer je de verschillende vaardigheden die nodig zijn om visuele communicatie uitingen te creëren. Je leert zowel de Adobe programma’s beheersen en creatieve ideeën te bedenken, dat er samen aan bijdraagt dat je in het werkveld kunt samenwerken met creatieve professionals aan marketingcampagnes.

Programma

Het programma biedt je de mogelijkheid om een ​​indrukwekkend portfolio te creëren, omdat je projecten gaat uitvoeren voor echte organisaties. De minor Graphic Design vereist 4 dagen aanwezigheid per week. Je krijgt verschillende inspiratiesessies, coaching, excursies, colleges, workshops en ook ga je veel zelf aan de slag. Het is daarmee een mooie aanvulling op studies als marketing, communicatie, ICT, bedrijfseconomie etc.

Competenties

 1. Kritisch denken - Het vermogen om kunst en grafische producten te beschrijven, analyseren, positioneren en bekritiseren. 
 2. Concept en creatie - De vaardigheid om (abstracte) concepten en ideeën visueel te vertalen middels een techniek passend bij het analoge of digitale ontwerp.
 3. Bekwaamheid - De vaardigheid om grafisch eindwerk van hoge kwaliteit aan te leveren waarbij rekening wordt gehouden met het einddoel.
 4. Presentatie & Overtuiging – De vaardigheid om je werk op een overtuigende manier te presenteren aan klanten, grafisch ontwerpers, reclameprofessionals, webdesigners en drukkers.
 5. Professioneel functioneren - Het vermogen om op de juiste manier te communiceren met klanten, grafisch ontwerpers, reclameprofessionals, webdesigners en drukkers. 

Opbouw van het programma

Het programma bestaat uit 30 studiepunten (ECs), gelijk aan 840 uren studie, verdeeld over 3 leerlijnen:

 1. Commercieel (15 ECs) - Je werkt (individueel en in groepen) aan ontwerpprojecten voor echte opdrachtgevers. Acquisitie, briefings opstellen, brainstormen, ontwerpen, projectmanagement, pitchen en factureren maken deel uit van deze leerlijn. Alle projecten en daarbij behorende processen worden gebundeld in een groepsdossier.
 2. Conceptueel (10 ECs) - Je werkt aan een persoonlijk ontwerpproject binnen het thema ‘Design for Good’. Je creëert je eigen verhaal en ontwerpt hiervoor bijpassende visuele middelen om dit verhaal te vertellen. Alle projecten samen worden tentoongesteld in een expositie aan het eind van het semester. Het proces leg je vast in een procesboek.  
 3. Portfolio (5 ECs) - Het portfolio is een van de meest essentiële marketingstukken die een ontwerper kan hebben. Met een portfolio kun je indruk maken op potentiële klanten en werkgevers. Je creëert je eigen print en/of digitaal portfolio waarin je projecten laat zien die getuigen van jouw creativiteit en technische vaardigheden. Je presenteert je portfolio en persoonlijke proces tijdens een individueel assessment.

Thema’s die aan bod komen

Kunstgeschiedenis | Typografie | Fotografie | Kleurenpsychologie | Trends | Ethisch besef | De grafische industrie | Adobe software | Design Thinking | Brainstormen | Beeldtaal | Ondernemerschap | Concepting | Coaching  

Toelating

Aanvragen moeten altijd worden ingediend via minorfeht@fontys.nl.

 We ontvangen graag een motivatie (in welke vorm dan ook) waarin je de volgende vragen beantwoordt:

 • Wie ben je?
 • Waarom wil je deze minor volgen?
 • Wat wil je leren tijdens het programma?
 • Hoe zou je op dit moment je grafische vaardigheden beoordelen?

Om deel te nemen aan de minor, moet de student zijn propedeuse hebben behaald of toestemming hebben van de examencommissie van zijn eigen opleiding. 

Deadline voor aanmelding: 18 mei 2020

Vanwege het beperkte aantal plaatsen dat beschikbaar is voor de minor Graphic Design, wordt er een selectie gemaakt na de deadline voor aanmelding.

Studenten worden vóór 1 juni op de hoogte gebracht of ze geaccepteerd of afgewezen zijn. Zodra je bent toegelaten op de minor ontvang je van ons een aantal tutorials over de Adobe Software die je thuis kunt oefenen ter voorbereiding op de minor.  

Praktische informatie

Duur: 20 weken

Studiepunten: 30 ECs

Locatie: Tilburg

Aanmelding is mogelijk vanaf 3 feb 2020

Plaats: TILBURG

Onderwijsperiodes:

1 feb 2020 t / m 31 aug 2020 Gesloten

1 sep 2020 t / m 31 jan 2021 Aanmelding opent 3 feb 2020

Niveau: HBO-bachelor

Aantal ECs: 30,0

Onderwijsvorm: Voltijd

Voertaal: Nederlands

Type: Minor

Modulecode: 22FMGD

 

Toetsing

Toetsing Graphic Design