Kies op maat

Inloggen Menu

Graphic Design

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in de minor Graphic Design!

Grafisch ontwerp is overal! Kijk maar eens naar het logo van je favoriete jeans, de menukaart als je uit eten gaat, de websites die je bezoekt of de reclameborden die je onderweg tegenkomt. Grafisch ontwerp is bedoeld om ideeën te visualiseren, communicatieproblemen op te lossen, te informeren, te inspireren en te entertainen.

De grafische minor van Fontys Marketing en Communicatie is een mix van communicatiestudies en kunsteducatie waarbij de nadruk ligt op conceptuele, creatieve en technische vaardigheden. Je gaat ideeën visueel vormgeven die creatief en net even anders zijn, maar ook weldoordacht en goed onderzocht. Gedurende de minor leer je de verschillende vaardigheden die nodig zijn om visuele communicatie uitingen te creëren. Hiervoor leer je zowel de Adobe programma’s beheersen als creatieve ideeën te bedenken.

Deze minor wordt in september alleen in het Nederlands aangeboden.

 

Programma

Het programma biedt je de mogelijkheid om een ​​indrukwekkend portfolio te creëren, omdat je projecten gaat ontwerpen voor echte organisaties. De minor Graphic Design vereist zo’n 4 dagen aanwezigheid per week. Je krijgt verschillende inspiratiesessies, coaching, excursies, (werk)colleges, workshops en ook ga je veel zelf aan de slag. Het is daarmee een mooie aanvulling op studies als marketing, communicatie, ICT, bedrijfseconomie etc.

 

Competenties

Kritisch denken - Het vermogen om kunst en grafische producten te beschrijven, analyseren, positioneren en bekritiseren.

Concept en creatie - De vaardigheid om (abstracte) concepten en ideeën visueel te vertalen middels een passende techniek bij het analoge of digitale ontwerp.

Bekwaamheid - De vaardigheid om grafisch eindwerk van hoge kwaliteit aan te leveren waarbij rekening wordt gehouden met het einddoel.

Presentatie & Overtuiging – De vaardigheid om je werk op een overtuigende manier te presenteren aan klanten, professionals uit het vakgebied en drukkers.

Professioneel functioneren - Het vermogen om op de juiste manier te communiceren met klanten, professionals uit het vakgebied en drukkers.

 

Opbouw van het programma

Het programma bestaat uit 30 studiepunten (ECs), gelijk aan 840 uren studie, verdeeld over 3 projecten:

Commercieel - Je werkt (individueel en in groepen) aan ontwerpprojecten voor echte opdrachtgevers. Acquisitie, briefings opstellen, brainstormen, ontwerpen, projectmanagement, pitchen en factureren maken deel uit van deze leerlijn. Alle projecten en daarbij behorende processen worden gebundeld in een groepsdossier.

Conceptueel - Als toekomstig grafisch ontwerper is het ook belangrijk dat je werkt aan vrije opdrachten. Opdrachten die je doet voor jezelf, omdat jij het leuk vindt! Voor dit project ga je aan de slag binnen het thema ‘design for good’. Het onderzoek dat je hiervoor doet en de keuzes die je maakt leg je vast in een conceptboek. Als kers op de taart vindt er een expositie plaats waar jouw grafische eindwerk komt te hangen!


Grafische reis – In dit project leg je je eigen grafische reis vast. Wat zijn jouw leerdoelen op grafisch gebied, hoe ga je hieraan werken en waar hoop je te staan aan het eind van de minor? Je houdt voor jezelf een document bij waarin je jouw reis vastlegt en aan het eind van de minor ga je over jouw reis in gesprek met de coaches.

 

Thema’s die aan bod komen

Kunstgeschiedenis | Typografie | Fotografie | Kleurenpsychologie | Trends | Ethisch besef | De grafische industrie | Adobe software | Design Thinking | Brainstormen | Beeldtaal | Ondernemerschap | Concepting | Coaching 

 

Studiereis (optioneel)

We proberen elk half jaar een studiereis te regelen, maar dit is sterk afhankelijk van prijsstijgingen, beschikbaarheid, etc. Indien mogelijk krijg je de kans om met ons op studiereis te gaan naar een designcongres. Zo hebben we de afgelopen semesters het Forward Festival in Wenen bezocht en OFFF congres in Barcelona. Op de congressen die we bezoeken komen sprekers vanuit de hele wereld en verschillende disciplines.

 

Toelating

Stap 1. Meld je aan via Progress (Fontys studenten) of Kiesopmaat (studenten buiten Fontys).

Stap 2. Dien je aanvraag in via fmc-minor@fontys.nl.

Voeg hierbij jouw motivatie toe (in welke vorm dan ook) waarin je de volgende vragen beantwoordt:

Wie ben je?

Waarom wil je deze minor volgen?

Wat wil je leren tijdens de minor?

Hoe zou je op dit moment je grafische vaardigheden beoordelen?

Om deel te nemen aan de minor, moet de student zijn propedeuse hebben behaald of toestemming hebben van de examencommissie van zijn eigen opleiding.

 

Deadline voor aanmelding: 21 mei 2024

Studenten worden vóór 05 juni 2024 op de hoogte gebracht of ze geaccepteerd of afgewezen zijn*.

 

 * Vanwege het beperkte aantal plekken dat beschikbaar is voor de minor Graphic Design, wordt er een selectie gemaakt op basis van motivatie na de deadline voor aanmelding.

Toetsing

Minorregeling

Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.