Kies op maat

Inloggen Menu

Graphic Design

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in de minor Graphic Design!

Grafisch ontwerp is overal! Kijk maar eens naar het logo van je favoriete jeans, de menukaart als je uit eten gaat, de websites die je bezoekt of de reclameborden die je onderweg tegenkomt. Grafisch ontwerp is bedoeld om ideeën te visualiseren, communicatieproblemen op te lossen, te informeren, te inspireren en te entertainen.

De grafische minor van de Fontys Economische Hogeschool is een mix van communicatiestudies en kunsteducatie waarbij de nadruk ligt op conceptuele, creatieve en technische vaardigheden. Je gaat ideeën visueel vormgeven die creatief en net even anders zijn, maar ook weldoordacht en goed onderzocht. Gedurende de minor leer je de verschillende vaardigheden die nodig zijn om visuele communicatie uitingen te creëren. Hiervoor leer je zowel de Adobe programma’s beheersen als creatieve ideeën te bedenken.

Programma

Het programma biedt je de mogelijkheid om een ​​indrukwekkend portfolio te creëren, omdat je projecten gaat ontwerpen voor echte organisaties. De minor Graphic Design vereist 4 dagen aanwezigheid per week. Je krijgt verschillende inspiratiesessies, coaching, excursies, (werk)colleges, workshops en ook ga je veel zelf aan de slag. Het is daarmee een mooie aanvulling op studies als marketing, communicatie, ICT, bedrijfseconomie etc.

Competenties

 1. Kritisch denken - Het vermogen om kunst en grafische producten te beschrijven, analyseren, positioneren en bekritiseren. 
 2. Concept en creatie - De vaardigheid om (abstracte) concepten en ideeën visueel te vertalen middels een techniek passend bij het analoge of digitale ontwerp.
 3. Bekwaamheid - De vaardigheid om grafisch eindwerk van hoge kwaliteit aan te leveren waarbij rekening wordt gehouden met het einddoel.
 4. Presentatie & Overtuiging – De vaardigheid om je werk op een overtuigende manier te presenteren aan klanten, grafisch ontwerpers, reclameprofessionals, webdesigners en drukkers.
 5. Professioneel functioneren - Het vermogen om op de juiste manier te communiceren met klanten, grafisch ontwerpers, reclameprofessionals, webdesigners en drukkers. 

Opbouw van het programma

Het programma bestaat uit 30 studiepunten (ECs), gelijk aan 840 uren studie, verdeeld over 3 leerlijnen:

 1. Commercieel - Je werkt (individueel en in groepen) aan ontwerpprojecten voor echte opdrachtgevers. Acquisitie, briefings opstellen, brainstormen, ontwerpen, projectmanagement, pitchen en factureren maken deel uit van deze leerlijn. Alle projecten en daarbij behorende processen worden gebundeld in een groepsdossier.
 2. Conceptueel - Als toekomstig grafisch ontwerper is het ook belangrijk dat je werkt aan vrije opdrachten. Opdrachten die je doet voor jezelf, omdat jij het leuk vindt! Voor dit project ga je aan de slag binnen het thema ‘design for good’. Het onderzoek dat je hiervoor doet en de keuzes die je maakt leg je vast in een conceptboek. Als kers op de taart vindt er een expositie plaats waar jouw grafische eindwerk komt te hangen!
 3. Portfolio - Met een portfolio kun je aan klanten en werkgevers laten zien wie jij bent als grafisch ontwerper en daarom is het een essentieel onderdeel van de minor. Je creëert je eigen print en/of digitaal portfolio waarin je projecten laat zien die getuigen van jouw creativiteit en grafische vaardigheden. Je presenteert je portfolio en reflecteert op jouw groei gedurende de minor tijdens een individueel assessment.

Thema’s die aan bod komen

Kunstgeschiedenis | Typografie | Fotografie | Kleurenpsychologie | Trends | Ethisch besef | De grafische industrie | Adobe software | Design Thinking | Brainstormen | Beeldtaal | Ondernemerschap | Concepting | Coaching  

Studiereis (optioneel)

Als de huidige situatie rondom corona het weer toelaat, krijg je de kans om met ons op studiereis te gaan naar een grafisch congres. Zo zijn we in het voorjaar van 2018 en 2019 naar OFFSET in Dublin geweest en zouden we afgelopen najaar naar Antwerpen by Night gaan. Op de congressen die we bezoeken komen sprekers vanuit de hele wereld en verschillende disciplines.

Toelating

Aanvragen moeten worden ingediend via minorfeht@fontys.nl.

 We ontvangen graag een motivatie (in welke vorm dan ook) waarin je de volgende vragen beantwoordt:

 • Wie ben je?
 • Waarom wil je deze minor volgen?
 • Wat wil je leren tijdens het programma?
 • Hoe zou je op dit moment je grafische vaardigheden beoordelen?

Om deel te nemen aan de minor, moet de student zijn propedeuse hebben behaald of toestemming hebben van de examencommissie van zijn eigen opleiding. 

Deadline voor aanmelding: 20 mei 2022

Vanwege het beperkte aantal plaatsen dat beschikbaar is voor de minor Graphic Design, wordt er een selectie gemaakt na de deadline voor aanmelding.

Studenten worden vóór 4 juni op de hoogte gebracht of ze geaccepteerd of afgewezen zijn. Zodra je bent toegelaten bij de minor ontvang je van ons een aantal tutorials over de Adobe Software die je thuis kunt oefenen ter voorbereiding op de minor. 

 

Toetsing

Minorregeling

Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.