Kies op maat

Inloggen Menu

Filosofie en Ethiek (15 ECTS variant)

 

N.B. deze minor staat alleen open voor niet-Fontys studenten

“Deze minor was écht een verrijking van mijn opleiding; ik heb ontzettend veel geleerd, maar ook de warme en gezellige sfeer heeft hier enorm aan bijgedragen. Ik had geen andere minor willen doen.” “Nooit heeft een semester me zo kunnen boeien als de minor filosofie. Een enorme verrijking van je opleiding ongeacht je achtergrond!”

Hier zijn twee oud-studenten aan het woord, Melanie Bonsel (Verpleegkunde, Avans, 2018) en Sean Samshuijzen (Computer Software Engineering, Fontys, 2016) over de 30 EC minor Filosofie en ethiek. Deze bestaat al bijna 15 jaar dus de hoogste tijd voor de 15 EC variant! Zo kan je ook in korte tijd kennismaken met al het goede dat filosofie en ethiek brengen.

Door het volgen van deze minor leer je scherper analyseren, betere vragen stellen en, bovenal: ontzettend veel nieuwe inhoud. Je maakt een reis door de geschiedenis van de filosofie en komt in aanraking met zowel oude als recente filosofen, uit zowel de westerse als ook de oosterse wereld. In de colleges worden links gelegd met thema’s als gender, spiritualiteit, technologie en politiek. Ook leer je naar kunst kijken en verdiep je je in levensbeschouwingen zoals het jodendom, het boeddhisme en de islam.

Een belangrijk deel van de minor gaat over ethiek, over denken en handelen. Hoe kijk je naar de wereld, hoe sta je in het leven en hoe breng je je waarden en normen tot uitdrukking? Je ontwikkelt vragenderwijs een veelzijdig beeld van de samenleving, de actualiteit, je opleiding én niet te vergeten: jezelf.

Onze bijeenkomsten kennen een grote diversiteit aan werkvormen. Naast hoor- en werkcolleges lees je groepsgewijs boeken, kijk je naar films en maak je excursies. Deze activiteiten maken de minor enorm afwisselend en bovenal gezellig, te meer omdat de studenten zoveel verschillende studierichtingen hebben. Naast het maken van tentamens, krijg je ook de mogelijkheid om je kennis en ervaringen te verwerken op een persoonlijke en bij je opleiding passende manier.

Inhoudelijke informatie over de minor

We starten twee keer per jaar, in september en in februari. De minor duurt een 1 periode (10 weken inclusief tentamen- en hertentamenweek). Collegedagen: dinsdag tot en met donderdag. Voertaal: Nederlands. Locatie: Tilburg Stappegoor.

Download hier onze minorregeling voor inhoudelijke en praktische zaken.

 

Inhoudelijke vragen? Mail naar: minorfilosofie@fontys.nl

Vragen over de Kies op maat procedure? Mail naar: studentzakenflot@fontys.nl

Andere oud-studenten zeiden over de 30EC minor Filosofie en ethiek

Met interactieve lessen en goede docenten zie ik de minor filosofie en ethiek als een toegevoegde waarde voor mijn bachelor HBO-rechten. Kritisch denken leer je hier!!!

- Kevin Bax (Rechten, HAN, 2017)

Je krijgt een ruime kijk in de filosofie en de ethiek, maar het meeste leer je over je eigen kijk en inzicht in het leven. De minor is een echte eyeopener. 

- Michelle Weterings (Fontys Sporthogeschool, 2017)

De minor Filosofie en Ethiek heeft mijn denken verruimd, mijn ogen geopend en mijn motivatie om te leren vergroot. “Think for yourself, question everything!”

- Gypsie Melody van Gerwen (Maatschappelijk werk en dienstverlening, Hogeschool Avans, 2017)

De minor filosofie en ethiek heeft mij geleerd onbevooroordeeld en open minded naar mens, dier en situaties te kijken. Ik ging er met een glimlach naartoe en kwam met een dosis kennis en een schaterlach weer thuis

- Juliette de Man (Fontys Hogeschool Communicatie, 2016)

Toetsing

Minor Filosofie en Ethiek (15 ECTS variant)