Kies op maat

Inloggen Menu

Filosofie en Ethiek (15 ECTS variant)

 

N.B. deze minor staat alleen open voor niet-Fontys studenten

De minor Filosofie en ethiek is al meer dan 15 jaar oud en staat garant voor een bijzondere studeerervaring. Een ontdekkingsreis van perspectieven op de wereld en jezelf. Je leert scherper analyseren, goede vragen stellen, nieuwe verbanden leggen tussen filosofie en je studie, en natuurlijk je eigen belevingswereld.

Veel studenten gingen je voor en waren blij voor deze minor gekozen te hebben: “Deze minor was écht een verrijking van mijn opleiding; ik heb ontzettend veel geleerd, maar ook de warme en gezellige sfeer heeft hier enorm aan bijgedragen. Ik had geen andere minor willen doen.” Aldus Melanie Bonsel, student Verpleegkunde.

Daniël van den Broek, student Bestuurskunde, schreef na afloop: “De minor heeft mij een bredere blik op de wereld gegeven en mijn empathisch vermogen vergroot. Er is simpel gezegd, een wereld voor mij opengegaan!”


De minor Filosofie en ethiek geeft je een breed beeld op filosofie, waarbij zowel de actualiteit als de geschiedenis aan bod komen. Je leert van oude en recente filosofen, uit zowel de westerse als ook de oosterse wereld. In de bijeenkomsten worden actuele thema’s bestudeerd, zoals de coronacrisis, populisme, dierethiek, social media, ecologie en economie, spiritualiteit en kunstmatige intelligentie. Ook leer je naar kunst kijken en verdiep je je in levensbeschouwingen zoals het jodendom, het boeddhisme en de islam.

Een rode draad van de minor is ethiek: het nadenken over goed en kwaad, hoe je kritisch kan zijn over je doen en laten. Hoe zie je de wereld, hoe sta je in het leven en hoe breng je je waarden en normen tot uitdrukking? In deze minor ontwikkel je vragenderwijs een veelzijdig beeld van de samenleving, de actualiteit, je opleiding én niet te vergeten: jezelf.

Onze bijeenkomsten kennen een grote diversiteit aan werkvormen. Naast hoor- en werkcolleges lees je groepsgewijs boeken, kijk je naar films en bezoek je musea en steden. Deze activiteiten maken de minor afwisselend en gezellig, te meer omdat de studenten van veel verschillende studies komen. Naast het maken van tentamens heb je ook genoeg mogelijkheden je ervaringen te verwerken in persoonlijke en bij je opleiding passende producten. De minor wordt voltooid met een door de studenten zelf ingerichte publiekstentoonstelling.

Praktische informatie over de minor

We starten twee keer per jaar, in september en in februari. De minor duurt drie maanden. Collegedagen zijn dinsdag tot en met donderdag. Voertaal: Nederlands. Locatie: Tilburg Stappegoor.

Inhoudelijke vragen? Mail naar: minorfilosofie@fontys.nl

Heb je verder nog vragen of wil je nog meer info? Doe dat vooral! Mail naar: minorfilosofie@fontys.nl

Heb je vragen over de Kies op maat procedure? Mail naar: studentzakenflot@fontys.nl

Andere testimonials over de minor Filosofie en ethiek

“Met interactieve lessen en goede docenten zie ik de minor filosofie en ethiek als een toegevoegde waarde voor mijn bachelor HBO-rechten. Kritisch denken leer je hier!!!”

- Kevin Bax (Rechten, HAN)

“Je krijgt een ruime kijk in de filosofie en de ethiek, maar het meeste leer je over je eigen kijk en inzicht in het leven. De minor is een echte eyeopener.”

- Michelle Weterings (Fontys Sporthogeschool)

“De minor Filosofie en Ethiek heeft mijn denken verruimd, mijn ogen geopend en mijn motivatie om te leren vergroot. Think for yourself, question everything!

- Gypsie Melody van Gerwen (Maatschappelijk werk en dienstverlening, Hogeschool Avans)

“Nooit heeft een semester me zo kunnen boeien als de minor filosofie. Een enorme verrijking van je opleiding ongeacht je achtergrond!”

- Sean Samshuijzen (Computer Software Engineering, Fontys).

Toetsing

Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.