Kies op maat

Inloggen Menu

Sportmedisch Trainer

Inhoud

​In deze minor word je opgeleid tot Sportmedisch Trainer (SMT). Dit is een professional met een afgeronde bacheloropleiding die gezonde cliënten en cliënten met medisch gecontroleerde ziektebeelden (cardiovasculaire, metabole, respiratoire, en musculoskeletale aandoeningen) begeleidt en coacht bij het nemen van regie over hun gezondheid en welzijn. De SMT brengt daarvoor de trainings- en gezondheidsstatus in kaart en ontwerpt op basis hiervan veilige en effectieve beweegprogramma's.

Daarnaast helpt de SMT cliënten om gezonde leefstijlkeuzes te maken en deze blijvend te verankeren in hun dagelijks leven. De SMT handelt daarbij conform de principes van 'Evidence Based Practice'. 

Leerdoelen

Om als Sportmedisch Trainer te kunnen functioneren werk je tijdens deze minor aan onderstaande vaardigheden:

  • Het uitvoeren en interpreteren van diverse assessmentmethodes ter bepaling van de huidige leefstijl, trainings- en gezondheidsstatus, en doelen van de cliënt;
  • Het helder en begrijpelijk documenteren en overbrengen van de resultaten van de huidige leefstijl, trainings- en gezondheidsstatus, en doelen van de cliënt aan zowel de cliënt zelf, alsook aan andere professionals;
  • Het demonstreren en aanleren van diverse (kracht)oefeningen aan individuele en groepen cliënten;
  • Het ontwikkelen, begeleiden en aanleren van veilige en effectieve beweegprogramma’s;
  • Het systematisch uitvoeren van een gedragsanalyse waarbij de gedragsdeterminanten van het te veranderen gedrag in kaart worden gebracht;
  • Het toepassen van diverse coaching- en gedragsbeïnvloedingsmethodieken en -technieken met als doel: het vertonen en behouden van gezond gedrag.

Ingangseisen

Voor wie bestemd?

Studenten van de volgende opleidingen en die in het bezit zijn van een propedeuse, komen in aanmerking om zich in te schrijven voor deze minor:

  • Sportkunde;
  • Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO);
  • Fysiotherapie;
  • Podotherapie;
  • Verpleegkunde;
  • Voeding en Diëtetiek.

Mocht je geen van bovenstaande opleidingen volgen, maar toch deze minor willen kiezen dan is dat mogelijk. Het is dan wel belangrijk dat je al voldoende kennis en ervaring hebt met de thematiek die aan bod komt in deze minor. Bijvoorbeeld ervaring met krachttraining, coaching en gedragsverandering die je wellicht als fitness / personal trainer hebt opgedaan. En dat je basiskennis bezit m.b.t. anatomie en fysiologie van het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, hart en long-systeem, energiesystemen, etc.). Om deze basiskennis voldoende up-to-date te hebben raden we je aan om voorafgaand aan de minor onderstaande twee bronnen te bestuderen:

  • Schoenfeld & Snarr (2021). NSCA’s Essentials of Personal Training. Third edition. (Tip: maak hierbij ook de oefenvragen)
  • Merendonk (2016). Reader motiverende gespreksvoering. Academie voor motivatie en gedragsverandering. Hier te downloaden.

 Toegevoegde waarde voor jou

Vanuit je huidige opleiding krijg je vaak te maken met cliënten met leefstijlproblematiek waarvan tot dan toe vaak maar een kant nadrukkelijk is belicht.

Binnen de opleidingen Fysiotherapie, ALO en Sportkunde concentreer je je voornamelijk op het aspect bewegen (en heb je dus nog minder kennis over voeding en stress en de interactie die dat heeft met bewegen en de leefstijlproblematiek). Ook gedragsverandering met het oog op zelfredzaamheid komt in deze opleidingen vaak minder nadrukkelijk aan bod. Binnen de opleidingen Verpleegkunde en Voeding en Diëtetiek heb je dan weer weinig aandacht besteed aan verantwoorde (sport)training en stress en de interactie met voeding.

De meer complete benadering in deze minor stelt je beter in staat om cliënten te helpen, omdat de gehele context beter begrepen wordt. Daarnaast helpt het je om beter samen te werken met aanverwante / complementaire disciplines.

Rooster

Onderwijsdagen

Er wordt voornamelijk op dinsdag onderwijs gegeven en een enkele keer op de maandag of vrijdag. Er zullen hoorcolleges, werkcolleges en praktijklessen georganiseerd worden. De contacttijd van het onderwijs is ongeveer 8u per week. Daarnaast verwachten we dat je wekelijks ongeveer 16 uur aan zelfstudie doet.

Werkplekleren (stage)
De dagen voor het werkplekleren (stage) vanuit de opleiding zijn woensdag en donderdag, van september tot en met januari (als je de minor volgt in semester 1) of van februari tot en met juni (als je de minor volgt in semester 2)*. Een stageplek mag je zelf aandragen, mits deze voldoet aan de voorwaarden (o.a. begeleiding door een HBO-professional en het voldoende kunnen werken aan de competenties als Sportmedisch Trainer: zie ‘leerdoelen’). Ook hebben wij een lijst van stageplekken waarmee we al lang samenwerken en waarbij je mogelijk kunt solliciteren.

* Let erop dat stagedagen en -tijden per stageplaats kunnen afwijken. Dit mag echter niet ten koste gaan van het onderwijs.

Toetsing

Er worden twee onderdelen getoetst: onderwijs en werkplekleren (stage). Wanneer beide onderdelen behaald zijn worden de credits (30 ECTS) toegekend.

Onderwijs

Het onderwijs bestaat uit twee kennistoetsen en twee ‘vaardigheidstoetsen’. Eén kennistoets en één vaardigheidstoets wordt halverwege de minor afgenomen en de andere kennistoets en vaardigheidstoets aan het einde van de minor. NB. De vaardigheidstoetsen zijn mondelinge coachgesprekken waarin de student de coachrol op zich neemt en de docent (assessor) de rol van de cliënt. Voor alle toetsen dien je gezamenlijk een 5,5 of hoger te scoren. Je krijgt wekelijks diverse korte oefentoetsen en opdrachten om je goed hierop voor te bereiden.

Werkplekleren (stage)

Je loopt twee dagen per week stage waarin je werkt aan je competenties als Sportmedisch Trainer.  Dit kan zijn binnen fitnesscentra, personal training studio’s, gezondheidscentra, fysiotherapiepraktijken, revalidatiecentra, ziekenhuizen of reïntegratiebedrijven. Je stage wordt enerzijds beoordeeld middels een ‘portfolio’ waarin je je ontwikkeling als professional toont. Anderzijds wordt je stage beoordeeld middels een beoordeling van je ‘professionele houding’ waarin je beroepsvaardigheden beoordeeld worden. Voor beide beoordelingen dien je gezamenlijk een 5,5 of hoger te scoren.

Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.