Kies op maat

Inloggen Menu

Beweegontwerper

Heb je een passie voor sport en bewegen? Wil je innovatieve oplossingen ontwikkelen en uitgedaagd worden door complexe maatschappelijke vraagstukken? Ontwerp dan mee in de Beweegontwerper! #innovatie #ontwerpen #creatief #ondernemen

Een nieuwe aanpak

🏀 Heb jij affiniteit met sporten of bewegen.  Ben jij op zoek naar een minor waarmee jij jouw bachelor creatief en ondernemend kunt verdiepen? Wil je echt even ander onderwijs en uitgedaagd worden om oplossingen te ontwerpen voor complexe vraagstukken? Dan is de Beweegontwerper wat voor jou!
💪 Tijdens de minor Beweegontwerper werk je met andere studenten van allerlei verschillende opleidingen samen in ontwerpteams. Met jouw ontwerpteam ga je innovatieve oplossingen ontwerpen voor echte maatschappelijke vraagstukken rondom sport en bewegen.
🏆 Na het volgen van deze minor kan je creatieve, innovatieve oplossingen bedenken en maken, ben je in staat om een "andere bril" op te zetten en zienswijze aan te nemen, en kan je als echte teamplayer samenwerken in een team met verschillende en uiteenlopende expertises.
🚀 Tijdens deze minor staan persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. Je wordt in de samenwerking met jouw ontwerpteam en in het ontwerpproces ondersteund door inhoudelijke coaches zodat jij optimaal en met plezier deze leerzame minor kunt volgen

 

Wat ga je doen?

Je werkt in deze minor intensief samen in teams, die zijn samengesteld op basis van verschillende disciplines. Elk multidisciplinair team ontwerpt betekenisvolle oplossingen waarmee kinderen, volwassenen en/of ouderen in staat worden gesteld om geoptimaliseerd te bewegen en te leren. Dit doe je aan de hand van maatschappelijk relevante thema’s waarbij je feedback krijgt van professionals uit het werkveld. Je ontwikkelt een ondernemende en creatieve houding, een cross-disciplinaire mindset. Daarnaast vul je jouw expertise aan met kennis en vaardigheden op het gebied van onder meer bewegen, ontwerpen, innovatie, technologie en verandermanagement.

Het doel is om vernieuwende concepten te ontwikkelen waarmee betekenisvolle oplossingen worden geboden voor vraagstukken rondom het vergroten van de actieve leefstijl in diverse contexten. Je formuleert een uitdaging binnen een relevant thema en ontwikkelt iteratief en incrementeel een testbare innovatie die aan dit thema bijdraagt. Hierbij krijg je veel ruimte om focus aan te brengen vanuit je eigen interesse- of vakgebied.

Voor wie is deze minor interessant?

Deze minor staat open voor alle studenten en is vooral interessant voor studenten van de volgende opleidingen: ICT, Sportkunde, ALO, PABO, Fysiotherapie, Sociale studies, Engineering, Toegepaste Natuurwetenschappen, Toegepaste psychologie, Lerarenopleidingen, Werkuigbouwkunde, Mechatronica, Communicatie, Industriëel product ontwerpen en Podotherapie

Staat jouw opleiding er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via sporthogeschool@fontys.nl.  

Uit deze minor loop je naar buiten als Beweegontwerper. Een ontwerper die innovaties kan ontwerpen die maatschappelijke impact bereiken met behulp van bewegen. De voorbeelden hieronder geven aan wat de meerwaarde van deze minor in jouw vakgebied voor jou als professional kan zijn.

 • ALO - Als docent Lichamelijke Opvoeding heb je een cruciale rol in de beïnvloeding van het sport- en beweeggedrag van leerlingen. Je begeleidt hen in de brede zin naar een gezonde en actieve leefstijl. In deze minor ontwikkel je kennis op het gebied van bewegend leren, design thinking en leer je wat de mogelijkheden zijn om met technologie een bijdrage te leveren aan een gezonde actieve leefstijl van leerlingen en hoe je jouw kennis en vaardigheden kunt inzetten binnen én buiten de muren van de gymzaal.
 • Communicatie - Waar je ook bent of wat je ook doet, communicatie is overal. Zonder communicatie komen we nergens. De beste ideeën kunnen worden bedacht, maar als deze niet op de juiste manier gecommuniceerd worden heeft een bedrijf of organisatie er nog maar vrij weinig aan. Als communicatieadviseur is het belangrijk om in te spelen op de actualiteit. Een actievere levensstijl, technologie en innovatie worden in de toekomst steeds belangrijker. Door middel van deze minor leert een communicatiestudent om daar op een creatieve manier over na te denken en bij te dragen aan innovaties in dit gebied.
 • Engineering / Mechatronica – Apparaten bestaan tegenwoordig uit aan elkaar gekoppelde intelligente systemen, waarmee wordt bijgedragen aan het makkelijker, veiliger en aangenamer maken van het leven. Jouw opgedane kennis en ervaring op dit gebied kun je in de minor Beweegontwerper inzetten en verder ontwikkelen bij het ontwerpen van oplossingen voor complexe vraagstukken. Jouw technische kennis komt bij het ontwikkelen van prototypes als geroepen. Bovendien maak je kennis met sectoren waar je als engineer niet snel terecht zal komen.
 • Fysiotherapie – Een fysiotherapeut heeft als opdracht mensen te helpen om pijnvrij te bewegen en zoekt uit hoe klachten in de toekomst kunnen worden vermeden. Hoewel klachten of ongemakken vaak zijn bestreden tijdens de behandeling, zijn preventieve activiteiten voor patiënten soms moeilijk in te passen, omdat het hen aan kennis en inzicht ontbreekt. Na deze minor ben je in staat om met behulp van technologie (preventieve) interventies te ontwikkelen waarmee blessureleed of beweegklachten bij patiënten kan worden gereduceerd.
 • ICT – in de huidige samenleving is het niet meer weg te denken. Door technologische ontwikkelingen speel jij daarin, in toenemende mate, een sleutelrol. In deze minor ben jij de verbindende schakel in het creatieve proces tussen ideeën op het gebied van bewegen en de technologische implementatie daarvan.
 • Industriëel product ontwerpen / Werkuigbouwkunde – het ontwerpen van producten, van schets tot werktekening is jouw expertise. Een onmisbare expertise als de oplossingen ook écht werkelijkheid moeten worden en een waardevolle bijdrage aan een ontwerpteam. In deze minor maak je als ontwerper kennis met andere ontwerpmethoden zoals Design Thinking om met jouw ontwerpen nòg meer impact te bereiken in de samenleving.
 • Lerarenopleidingen – In het onderwijs is technologie niet meer weg te denken. Het doet echter, in vergelijking met andere sectoren, maar langzaam zijn intrede. Soms zijn technologische oplossingen niet in lijn met de leerdoelen of zijn ze simpelweg te ‘smal’ om een echte bijdrage te leveren aan de (leer)prestaties van leerlingen. In de minor Beweegontwerper leer je hoe je samen met andere disciplines de brug kunt slaan tussen enerzijds de technologische mogelijkheden en anderzijds de dagelijkse praktijk van het onderwijs.
 • PABO - Als leerkracht ben je degene die kinderen in de meest vormende fase van hun leven begeleidt. Niet alleen breng je kinderen kennis en vaardigheden bij, ook wil je hun nieuwsgierigheid prikkelen. In deze minor ontwikkel je kennis op het gebied van bewegend leren, design thinking en leer je hoe je met technologie leerprocessen van leerlingen nog meer kunt prikkelen en hoe je innovaties binnen je school te weeg kunt brengen.
 • Podotherapie - Gezondheid en bewegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is groeiende bewustwording dat technologie de zorg kan verbeteren voor cliënten, het dienstenaanbod van podotherapeuten kan uitbreiden en de toegankelijkheid van podotherapeutische zorg doet toenemen. Technologische innovatie wordt daardoor in toenemende mate een waarborg voor groei van podotherapiepraktijken. Deze minor leert jou de vaardigheden zodat jij de cliënt kunt voorzien in de groeiende behoefte naar een actieve en gezonde leefstijl
 • Sociale studies – Als sociaal werker ben je nieuwsgierig, flexibel en wil je graag mensen uit verschillende lagen van de samenleving helpen. Je helpt hen bij het nemen van regie in hun eigen leven. Dit alles onder invloed van soms ingrijpende maatschappelijke ontwikkelingen. De minor Beweegontwerper helpt je bij het begeleiden van mensen of groepen uit de samenleving met speciale beweegbehoeftes. Je ontwikkelt programma’s waarmee met behulp van technologie het welzijn van deze groep en het individu wordt beïnvloed.
 • Sportkunde - Als Sportkundige staat het stimuleren van een gezonde leefstijl centraal. In deze minor ontwikkel je jezelf niet alleen tot een beweegprofessional, maar kun je kennis over de invloed van bewegen op de gezondheid of cognitie inzetten als sportmanager, buurtsportcoach, gezondheidsmanager of beweeg- en leefstijlcoach.
 • Toegepaste Natuurwetenschappen – Met de opleiding Technische Natuurkunde word je breed opgeleid en leer je hoe je vanuit jouw achtergrond kunt bijdragen aan een gezonde leefwereld voor mensen. De minor Beweegontwerper sluit hier naadloos op aan en bied je bovendien de gelegenheid om je major verder uit te diepen. Dit doe je door jouw kennis en ervaring in een multidisciplinair team in te zetten om slimme oplossingen te ontwikkelen op het gebied van sport en onderwijs.
 • Toegepaste Psychologie – In de opleiding Toegepaste Psychologie leer je hoe je menselijk gedrag op praktische wijze kunt beïnvloeden. Je ontwikkelt vaardigheden en psychologische kennis waarmee je mensen kunt ondersteunen, coachen en begeleiden. Deze vaardigheden en kennis kun je tijdens de minor Beweegontwerper inzetten om in de praktijk en in samenwerking met andere disciplines, slimme oplossingen te ontwikkelen voor de sport of het onderwijs. Je leert hoe je jouw expertise kunt inzetten om echte veranderingen in het werkveld te realiseren.

Leerdoelen

Als student van deze minor leer jij:

 1. een maatschappelijk relevante uitdaging vertalen naar een opdracht met concrete kaders en afgebakende doelen;
 2. belanghebbenden analyseren en deze analyse weergeven in representatieve personas;
 3. de context van het probleem analyseren en deze inzichtelijk maken;
 4. verschillende frames formuleren die aanzetten tot het denken in oplossingen;
 5. verschillende technieken en werkvormen hanteren om het creatief proces te begeleiden zodat een palet aan uiteenlopende ideeën ontstaat;
 6. iteratief en incrementeel testbare oplossingen ontwikkelen die een samenhangende innovatie vormen;
 7. de meerwaarde van de innovatie voor diverse stakeholders in een samenhangend geheel verdedigen en adviseren op het gebied van borging;
 8. de gemaakte keuzes in het design proces verantwoorden;
 9. de innovatie in een passende en inspirerende presentatievorm en op overtuigende wijze presenteren aan verschillende stakeholders;
 10. reflecteren op het individuele professionele ontwikkelproces als Beweegontwerper

Rooster

Gemiddeld heb je 10 tot 15 contacturen per week op de opleiding en daarnaast ga je zelfstandig aan de slag met je ontwerp en de voorbereidingen voor de lessen.

Er zal een mix van zowel fysiek als online contactonderwijs aangeboden worden. Dit wordt aangevuld met individuele en groepsgerichte (voorbereidings)opdrachten. De planning van contactmomenten kan in meer of mindere mate worden beïnvloed door factoren van buitenaf, bijvoorbeeld door maatregelen op het gebied van maximale aantallen studenten of social distancing. We streven naar flexibiliteit en een gezonde balans tussen fysiek onderwijs op locatie en just-in-time (digitaal) onderwijs op afroep van de student.

We streven naar minimaal twee dagdelen onderwijs op de locatie van Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Hier word je voornamelijk gecoacht binnen je multidisciplinaire team waarbij je werkt aan je ontwerp en je professionele ontwikkeling. Daarnaast krijg je vakinhoudelijke modules en inspiratiebijeenkomsten die offline en/of online worden aangeboden. Deze modules bestaan uit contacttijd aangevuld met leermaterialen in diverse vormen waaronder videomateriaal, podcasts en opdrachten. Buiten de lessen verwachten we dat je (samen met je team) ook je zelfstudiemomenten vormgeeft.

Toetsing

De toetsing in deze minor is opgebouwd uit een drietal toetsen welke gezamenlijk met een voldoende resultaat moeten worden afgerond om de minor af te ronden. Het betreft de volgende toetsen:

 1. Een portfolio waarin je het proces van innoveren beschrijft
 2. Een eindpresentatie die je samen met je projectgroep geeft op een Demo day
 3. Een reflectie op je professionele ontwikkeling

Naast de bovenstaande toetsen zijn er gedurende de hele minor verschillende formatieve momenten. Vanuit verschillende hoeken ontvang je feedback zodat je een goed inzicht krijgt in je eigen leerproces, je voortgang en je professionele ontwikkeling als Beweegontwerper.

Aanvullende informatie

Om deel te mogen nemen aan deze minor moet je je propedeuse getuigschrift hebben behaald van een HBO opleiding.