Kies op maat

Inloggen Menu

Bedrijfsvoering in zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening

De veranderingen in de sectoren zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening zorgen voor steeds hogere eisen aan de bedrijfsvoering. Beleidsdoelen van de organisatie worden bijvoorbeeld steeds belangrijker, evenals sturen op kosten en het afstemmen van vraag en aanbod van zorg. Vaak is daar in je oorspronkelijke opleiding geen aandacht aan besteed.

In deze cursus kruip je in de rol van manager bedrijfsvoering en leer je de belangrijkste aspecten van de bedrijfsvoering. Deze inzichten pas je ook gelijk toe in de eigen organisatie. Voorbeeld: als beleidsdoelen aan de orde komen, dan wordt gevraagd deze van de eigen organisatie kritisch te bekijken. Of als de begroting doorgenomen wordt, dan wordt gevraagd naar de uitgangspunten van de begroting binnen de eigen organisatie. In de cursus werk je in groepen samen met andere professionals uit de praktijk en zijn er individuele consulten met de docent. Uiteindelijk levert je dit zodanig inzicht op over de bedrijfsvoering van de eigen organisatie, dat je veel meer regie krijgt en goed kunt anticiperen op ontwikkelingen die de bedrijfsvoering raken.

De hoofdonderdelen van deze cursus bestaan uit:

Evalueren en verbeteren van beleidsdoelen

Thema’s: missie, visie en strategie, P&C-cyclus, relevante interne en externe ontwikkelingen, jaarplan van de eigen organisatie eenheid, meten en bijsturen van beleidsdoelen

Vaststellen van de benodigde financiële middelen en bijsturen

Thema;s: begrotingscyslus, begroting, inkomsten en uitgaven, kostenplaatsen en kostensoorten, monitoren van de realisatie en bijsturen op basis daarvan, de financiële gezondheid van de eigen organisatie

Afstemmen van vraag en aanbod (capaciteitsmanagement)

Thema’s: huidige zorgvraag en capaciteit, verwachte zorgvraag en capaciteit in de toekomst, optimale afstemming gedurende het jaar, modellen om te komen tot capaciteitsplanning, omgaan met pieken en dalen, HRM-beleid, roostersystematieken

Ingangseisen

3e of 4e jaars HBO student.

Deeltijd student werkzaam in Zorg, Welzijn, of maatschappelijke dienstverleningsorganisaties.

Bij inschrijving zal een korte toelichting en motivatie gevraagd worden.

Rooster

Lestijden: 1 dag per week afwisselend een les of een werkatelier bij Fontys Hogeschool Eindhoven. Het werkatelier is korter (halve dag) en daarbij wordt het programma door de studenten bepaald in overleg met de docent. De precieze dag in de week wordt bepaald bij sluiting van de inschrijvingen. De lesdagen en werkateliers bestaan uit theorieaanbod, oefeningen, intervisiebegeleiding en consulten.

Minimum aantal inschrijvingen: 16

Deeltijd minor: alleen toegankelijk voor deeltijd studenten.

De minor omvat 30 ECTS.

Toetsing

In deze minor maak je een analyse van de bedrijfsvoering van je eigen organisatie(onderdeel). Je levert bewijslast aan waarbij je de praktijk met theorie vergelijkt en verbetervoorstellen formuleert. Afhankelijk van je ervaring kun je eigen voorbeelden, kennis en formats inbrengen.

Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minor regeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Aanvullende informatie

Voertaal: Nederlands

Lesmateriaal: Nederlands

Locatie Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid Eindhoven, Ds.Th. Fliednerstraat 2

Contact

De minor valt onder de verantwoordelijkheid van Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid.

Contactpersoon inhoudelijk: Juriën van den Broek, j.vandenbroek@fontys.nl, 088 50 86149

Contactpersoon inschrijving en administratief Bureau Onderwijs en Onderzoek, FHMG-onderwijsenonderzoek@fontys.nl