Kies op maat

Inloggen Menu

Outdoor Adventure Educatie

Houd jij van het ontwerpen van spannende outdoor-activiteiten die mensen buiten hun comfortzone laten gaan? Geniet jij van teamprocessen waarin je deelnemers helpt met persoonlijke groei en teams laat excelleren? Dan is de minor Outdoor Adventure Educatie (OAE) jou op het lijf geschreven!

De activiteiten halen mensen uit hun comfortzone, zodat ze reageren vanuit hun aard in plaats van hoe ze zich willen voordoen. Reflectie stimuleert het individuele proces en het groepsproces. Terugblikken op hun rol in de activiteiten geeft een beter zelfinzicht. Dat kan leiden tot het ontwikkelen van (sociale) karaktereigenschappen. Denk aan zelfvertrouwen vergroten, werken aan (belemmerende) overtuigingen, betere communicatie en versterking van de samenwerking.

Leerdoelen

Waarom de minor Outdoor Adventure Educatie?

  • Inzicht in toepassingsmogelijkheden van Outdoor Adventure Educatie;
  • Je ontwikkelt een OAE-programma dat beweegactiviteiten inzet om gedragsverandering/persoonlijke groei te bevorderen
  • Je begeleidt een OAE-programma dat beweegactiviteiten inzet om gedragsverandering/persoonlijke groei te bevorderen

Jouw interventies stimuleren de persoonlijke ontwikkeling en groepsontwikkeling. Je past de activiteiten steeds aan de groepsfase aan. Deelnemers vergroten hun zelfinzicht, zonder dat je dit inzicht hun in de mond legt. Dit wordt verankerd in het dagelijkse functioneren.

Ingangseisen

Voor het goed af kunnen ronden van deze minor is het van belang om affiniteit te hebben met educatie en/of zorg. Denk daarbij aan lerarenopleidingen, maar ook aan opleidingen zoals sociale studies, of pedagogiek. Ook beroepsprofielen op het gebied van gezondheidszorg en sociaal pedagogische hulpverlening sluiten hierbij goed aan.

Daarom komen studenten die in het bezit zijn van een propedeuse certificaat van onder andere de volgende opleidingen, in aanmerking om zich in te schrijven voor deze minor:

  • Sportkunde;
  • Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)
  • Lerarenopleiding;
  • Pedagogiek;
  • Sociale Studies.

Dit sluit niet uit dat studenten uit andere domeinen bij interesse zich ook kunnen aanmelden. In overleg kan gekeken worden naar jouw opbrengsten en de meerwaarde van deze minor in het perspectief van je eigen ontwikkeling als beroepsprofessional.

Waarom is deze minor van toegevoegde waarde voor jou?

Deze minor leert je interventies uitvoeren die de leefkwaliteit verbeteren. Daarbij gaat het om het ontwikkelen van zelfvertrouwen en leiderschap, het ondersteunen van een positieve en lerende groepssfeer en het beter leren communiceren. De ervaringsgerichte aanpak van Outdoor Adventure Educatie zorgt bovendien voor nieuwe inzichten in groepsdynamiek. Dit onderscheidt deze aanpak van traditionele interventies en kan direct zijn vruchten afwerpen in je sociale leven.

Literatuur

Voor deze minor heb je de volgende literatuur nodig:

Prouty, R. G. (2007). Adventure education: Theory and applications. Human Kinetics.

Rooster

Het onderwijs start met een externe week waarin jezelf ervaart wat OAE inhoudt. Daarna heb je twee dagen in de week onderwijs (maandag en dinsdag) waarbij we theorie gaat koppelen aan de ervaringsweek. Met deze theorie kun je aan de slag bij het werkplekleren waar je ook twee dagen in de week mee bezig bent. De 5e dag is ingericht voor zelfstudie.

Het onderwijs is voornamelijk ervaringsgericht opgebouwd, waarbij je veel dingen in de praktijk meemaakt voordat we er theorie aan koppelen. Veelal zijn we daarbij buiten in een natuurlijke omgeving. 

Op verschillende momenten gaan we nog op tweedaagse excursies om de inhoud toe te passen in de praktijk.

Toetsing

De hele minor staat in het teken van ontwikkelingsgericht onderwijs. Door middel van het verkrijgen van feedback verzamel je bewijslast voor jouw rol als Outdoor Adventure Educator. 

Zowel binnen het onderwijs (Outdoor Adventure Educatie) als bij het werkplekleren kan deze bewijslast in een portfolio verzameld worden. Afsluitend wordt het onderwijs en het werkplekleren geïntegreerd getoetst. Na het behalen worden de credits (30ECTS) toegekend.

Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Aanvullende informatie

Internationalisering

Op dit moment zijn we in vergaande samenwerking met internationalisering en gaan we tijdens de minor samenwerken met een HBO instelling uit Noorwegen. 

Dat kan door studenten uit Noorwegen te ontvangen in NL (semester 1) of door met de groep op uitwisseling naar Noorwegen te gaan (semester 2). In dat laatste geval is er gedeeltelijk financiële ondersteuning vanuit Europe (Erasmus+), maar zijn er ook extra kosten te verwachten voor deze uitwisseling. Vraag ernaar in de online voorlichting!

Kosten

Voor de deelname aan deze minor zijn kosten verbonden. Voor de externe bijeenkomsten wordt een bedrag van 250,- gerekend.

Contact

Fontys Sport en Bewegen

Adres: Theo Koomenlaan 3, Eindhoven

Minorcoördinator: Rene Boom (r.boom@fontys.nl)