Kies op maat

Inloggen Menu

Recht

Het recht speelt, vaak zonder dat je daar bij stilstaat, een belangrijke rol in de samenleving en ook in je eigen leven. Zo is er vrijwel geen beroep te bedenken waarin juridische kwesties geen rol spelen. Wanneer je goed begrijpt hoe het recht werkt, kun je in een concrete situatie de juridische positie van bijvoorbeeld je werkgever, van een cliënt of van jezelf vaststellen. Je kunt dan mensen helpen en problemen oplossen of voorkomen.

Daarvoor is niet alleen nodig dat je inhoudelijke kennis van het recht hebt, maar moet je ook vaardigheden beheersen zoals analyseren, kritisch denken, onderbouwen en adviseren.

Bij de minor Mens en recht staan de rechten en plichten van de mens centraal, bij de minor Bedrijf en recht staat het recht in de bedrijfscontext centraal. De minor Mens en recht vindt plaats in het eerste semester van het schooljaar, de minor Bedrijf en recht in het tweede semester.

Kennisvakken

Mens en recht

Inleiding Mens en recht

Inleiding strafrecht

Inleiding Personen-, familie- en jeugdrecht

Forensische psychiatrie

Inleiding Mensenrechten

 

Bedrijf en recht

Inleiding Bedrijf en recht

Overeenkomstenrecht

IT- en privacyrecht

Arbeidsrecht

IE-recht

Leerdoelen

  • Je hebt kennis van het juridisch vakgebied en kunt het recht in de praktijk toepassen.
  • Je kunt rechtsvragen formuleren en beantwoorden, op basis van een analyse van de praktijk en juridisch relevante feiten en juridische bronnen (analyseren).
  • Je kunt voor de praktijk bruikbare juridische adviezen geven op basis van een analyse (adviseren).
  • Je hebt het vermogen om systematisch onderzoek te doen en kritisch te denken (onderzoekend vermogen).
  • Je kunt effectief mondelinge en schriftelijk communiceren met diverse doelgroepen (communicatie vaardigheden).

Ingangseisen

De minor recht is toegankelijk voor majorstudenten van Fontys en Avans en opleidingen die zijn aangesloten bij KOM, behalve studenten die nu de bachelor HBO-Rechten volgen.

Literatuur

De verplichte literatuur wordt enkele weken voor de start van de minor gecommuniceerd

Rooster

• Per lesweek vinden twee of drie kenniscolleges plaats. Deze colleges zijn gericht op het opdoen, toepassen en verwerken van kennis. Ter verwerking van de leerstof worden verschillende leeractiviteiten ingezet. Voorbereiding door het bestuderen van literatuur en het maken van huiswerkopdrachten is noodzakelijk.

• Per lesweek vinden twee of drie colleges plaats gericht op het maken van beroepsproducten. Tijdens deze bijeenkomsten worden ofwel vaardigheden die relevant zijn voor het maken van het beroepsproduct (bijv. analyseren of kritisch denken) aangeleerd of ga je onder begeleiding van je docent (deels in groepsverband) werken aan een beroepsproduct.  

Het rooster wordt voor de start van de minor bekendgemaakt

Toetsing

  • De kennisvakken worden getoetst met een schriftelijk tentamen, paper of presentatie.
  • Als overkoepelend element maak je één of meerdere beroepsproducten (voor een groot deel in groepsverband) waarbij je laat zien de opgedane kennis en vaardigheden op het juiste niveau te kunnen toepassen.

Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Aanvullende informatie

Praktische zaken Let op!

Het jaarrooster van de minor recht kan afwijken van het jaarrooster van Fontys. Informatie hierover kan worden opgevraagd via minorrecht.jhs@avans.nl. De minor wordt niet aangeboden als er minder dan 20 aanmeldingen zijn. Twee maanden voorafgaand aan de start van de minor word je op de hoogte gesteld indien het gekozen thema niet doorgaat.

Bij aanvang van de onderwijsperiode wordt bekend gemaakt in welke week de toetsen plaatsvinden.

Voor vragen over deze minor kun je mailen naar minorrecht.jhs@avans.nl