Kies op maat

Inloggen Menu

Minor Duits II

Dit is het tweede gedeelte van de minor ‘Deutsch für Beruf und Alltag’ van 30 ECTS. De twee delen zijn los van elkaar te volgen of je kunt een combinatie maken met een gedeelte Engels of Nederlands.

 

Wil jij jouw kansen op de (Duitse) arbeidsmarkt vergroten en op ERK-B2 niveau jouw ideeën, meningen en informatie over kunnen dragen? Er zijn redenen genoeg. Als je met Duitstalige zakenpartners kunt communiceren, bouw je een betere relatie op met hen. Ook leer je effectief in het Duits te solliciteren. Inzicht in de Duitse cultuur en het alledaagse leven opent nieuwe deuren en zorgt er dus voor dat je „über den Tellerrand” kunt kijken. Beter communiceren op je reizen naar Duitstalige landen? Nieuwe netwerken opbouwen? Allemaal geen probleem als je jouw niveau Duits naar het volgende niveau tilt.

De minor Duits II bestaat uit vijf modules, vier van deze modules richten zich op de vaardigheden spreken, schrijven, luisteren en lezen in een professionele context. In de vijfde module voer je een onderzoek uit naar een aspect van de Duitstalige wereld binnen het kader van jouw toekomstige beroepenveld.

Leerdoelen

Je leert op ERK-niveau B2 ideeën, meningen en informatie zowel mondeling als schriftelijk in het Duits aan anderen over te dragen binnen de context van je eigen beroepenveld.

Verder ga je jouw professionele taalvaardigheid verdiepen en word je bijvoorbeeld op een sollicitatieprocedure in Duitsland voorbereid. Verbreding van kennis van de taal en cultuur, maar ook van de Duitse arbeidsmarkt speelt een belangrijke rol in deze minor.

Je kunt algemene en beroepsspecifieke cultuurverschillen benoemen en strategieën toepassen om in te spelen op de verschillen in interculturele communicatie. Dit gebeurt in de vorm van taalvaardigheidstrainingen en workshops maar ook door individueel onderzoek in de beroepscontext.

Ingangseisen

Afgeronde Propedeuse

ERK niveau B1 of B2 taalniveau in het Duits. Toelating na een schriftelijke intake, de uitslag is bindend.

Eindexamen VWO/HAVO Duits of een Goethe B1 certificaat strekt tot aanbeveling maar is niet verplicht.

Rooster

Periode 2 en 4

  • 15 contacturen per week inclusief coaching
  • 10 weken per periode; 8 lesweken, 2 tentamenweken (waarin o.a. ook excursies plaatsvinden)

Toetsing

Schriftelijke en mondelinge toetsen, presentaties en werkstukken (zowel in groepen als individueel)

Aanvullende informatie

Leslocaties

Eindhoven en Sittard

De minor Taal en Cultuur vind je op de 3e verdieping van De Witte Dame, Emmasingel 28 in Eindhoven, of bij de Lerarenopleiding in Sittard. Beide onderwijslocaties bevinden zich op enkele minuten loopafstand van het NS-station.