Kies op maat

Inloggen Menu

Audiovisual Storytelling

 

Every picture tells a story. What’s yours?

Altijd al interesse gehad in televisie, video en film? Gaat je hart sneller kloppen van documentaires?

Dan is de minor Audiovisual Storytelling misschien wel iets voor jou.

In deze minor gaat het om de vraag: hoe kun je met beeld, geluid en tekst een boeiend verhaal vertellen, dat kijkers op het puntje van hun stoel brengt? Aan de hand van fragmenten uit documentaires, speelfilms, tv-commercials en zelfs stripverhalen gaan we kijken hoe dat werkt, vertellen met beelden. Ook nodigen we televisie- en documentairemakers uit die komen vertellen over hun werk en hun aanpak.

En natuurlijk ga je zelf aan de slag! Je krijgt een hele reeks oefenopdrachten om zelf met de camera op stap te gaan en de beelden daarna te monteren. En je maakt drie grote opdrachten: een videoportret, een korte documentaire en een vrije opdracht.

Je analyseert daarnaast een documentaire en presenteert die aan de docenten en andere studenten.

Past deze minor bij jou?

Je hebt natuurlijk interesse in documentaires en films en de manier waarop die de kijker informeren, overtuigen en emotioneren.
Je wilt weten hoe professionele makers dat aanpakken en leren hoe je zelf een boeiende videoproductie kunt maken.

Je krijgt beperkt les in camera- en montagetechniek. Door het maken van diverse grote en kleine opdrachten, en de feedback die je daarop krijgt, kun je je vaardigheden echter aanmerkelijk verbeteren.

Aanvullende informatie

Helmut Boeijen: h.boeijen@fontys.nl

Leerdoelen

Je oefent in het zélf vertellen van audiovisuele verhalen. Daarnaast bekijken en analyseren we documentaires, speelfilms, stripverhalen, foto’s, reclames.

Leerdoelen:
- Je hebt inzicht in  de principes van beeldtaal en montage en kunt die toepassen.
- Je hebt inzicht in de principes van verhaalopbouw en spanningsopbouw en kunt die toepassen
- Je kunt audiovisuele verhalen analyseren
- Je kunt audiovisuele verhalen produceren

Ingangseisen

De minor is niet alleen toegankelijk voor journalistiek- en Fontys-studenten, maar ook voor studenten van andere -relevante- opleidingen uit het hele land. Denk aan: communicatie, entertainment, media, vormgeving en kunst.

We verwachten daarnaast dat je basisvaardigheden hebt op het gebied van camera en montage en geïnteresseerd bent in documentaires en journalistiek.

Je moet ook toestemming hebben van de examencommissie van je opleiding.

Er geldt een maximaal aantal studenten van 24. Bij meer dan 24 aanmeldingen gaat deelname op volgorde van inschrijving.

Minorregeling
Je kunt hier de minor regeling downloaden. Het doel van de minor regeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minor regeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Rooster

De minor wordt tweemaal per jaar aangeboden, in september en in februari

De totale duur van de minor is 20 weken (fulltime). In principe heb je drie dagen per week les. Geen onderwijs wil niet zeggen dat je niets te doen hebt. Houd er rekening mee dat je de andere dagen flink aan de slag moet. Kortom: het is een fulltime minor.

Je krijgt veel kleine deelopdrachten. Die bereiden allemaal voor op de drie grote opdrachten: een videoportret van een persoon, een korte documentaire en een vrije opdracht.

Je krijgt uitgebreid begeleiding bij het maken van die grote opdrachten. Bij elke stap krijg je feedback: idee-synopsis-researchverslag-scenario-eerste versie. Uiteindelijk krijg je een beoordeling voor de eindversie.

Toetsing

Je legt een persoonlijk, digitaal portfolio aan voor deze minor, waarin je al je (audiovisuele en reflectieve) producten presenteert. Het portfolio wordt in de loop van de minor steeds verder gevuld en is steeds toegankelijk voor de docenten.

Het complete portfolio wordt aan het eind van de minor door de drie vaste docenten beoordeeld met een voldoende of onvoldoende. In deze beoordeling worden niet alleen de afzonderlijke onderdelen van het portfolio meegenomen maar ook je ontwikkeling tijdens de minor.