Kies op maat

Login Menu

Creatief Schrijven

 

In twintig weken een boek schrijven. Om jouw verhaal te vertellen maar ook om je eigen schrijfproces te leren kennen en te onderzoeken. Zodat je na afloop niet alleen een boek in je handen houdt maar ook gegroeid bent als schrijver. Een schrijver die kritisch kan kijken naar zijn eigen teksten, die zich bewust is van zijn eigen sterktes en zwaktes, weet waaraan hij nog moet werken en vooral ook hoe.

Is de minor iets voor jou?

  • Durf jij het aan om een half jaar lang aan iets te werken dat altijd anders uitpakt dan jij het in je hoofd had.
  • Durf je uit te proberen en zelfs lelijk, ongemakkelijk of onaangenaam te schrijven.
  • Durf je jouw teksten te delen met anderen en wil je ook anderen ondersteunen door hun teksten gedetailleerd en kritisch te bekijken.
  • Durf jij je tekst steeds weer opnieuw aan te pakken en te herschrijven ook als je vastzit en buiten de terrassen lonken. Durf je kortom de uitdaging aan om een boek te schrijven?
  • Durf je kritisch te kijken naar je eigen schrijfproces en te onderzoeken hoe je je zwakke kanten kunt versterken.

Dan is de minor creatief schrijven iets voor jou.


Wat gaan we doen?

Tijdens de minor creatief schrijven werk je 20 weken aan een eigen boek (fictie of non-fictie). De vorm, het genre en het onderwerp bepaal je zelf. En dat boek ligt er na afloop van de minor ook echt. Het herschrijven van je eerste versie neemt daarbij bijna net zo lang in beslag als het schrijven van de eerste versie. Met de eerste versie begint het pas.
Daarnaast onderzoek je tijdens de minor je eigen schrijven. Je formuleert en onderzoekt een schrijfvraag door te lezen over schrijven en reflecteert op je blog op hoe het schrijven gaat.  
En je gaat heel veel lezen, lezen als een schrijver, om van te leren en door geïnspireerd te raken. Want een schrijver is ook altijd lezer.

De lessen

Een belangrijk deel van het onderwijs heeft de vorm van bootcamps. Tijdens deze bootcamps (twee aan het begin van de minor, een ter voorbereiding van de herschrijffase en een ter voorbereiding op de afwerkfase) ben je bijna iedere dag op school of op een bijzondere locatie buiten school voor werkcolleges, workshops, opdrachten en gastcolleges van schrijvers, uitgevers en verhalenvertellers
In de schrijfweken ben je twee dagen op school.  Op de dinsdagen op school voor werkcolleges, verhaalanalyse en bespreek je wat je die week geschreven hebt met je coredacteur. Iedere donderdag (of vrijdag) ben je op school om jouw teksten met je feedbackgroep te bespreken en te reageren op de teksten van anderen.
De rest van de week ga je schrijven en herschrijven aan je boek en ga je lezen.

De duidelijke deadlines binnen de minor zorgen ervoor dat je aan het werk gaat en blijft en niet eindeloos wacht op inspiratie.

Toelating

De minor creatief schrijven is toegankelijk voor studenten uit alle studierichtingen. Schrijfervaring is een pre maar motivatie om een half jaar lang echt door te zetten is het allerbelangrijkste.

Waar?

Op Fontys Hogeschool voor journalistiek in Tilburg, Professor Gimbrérelaan 16

Meer informatie?

Elizabeth Venicz: e.venicz@fontys.nl

 

Leerdoelen

  1. Je laat in je werk en in de feedbackgroepen zien dat je je inzicht hebt in wat precies en gevarieerd taalgebruik is. Je bent in staat de taal op een beeldende, precieze en eigen manier gebruiken.
  1. Je kan een langer verhaal opbouwen 
  2. Je maakt kennis met technieken als uitstel, doorbreken van verwachtingen, versnellen en vertragen, dramatische dubbelheid en leert ze gebruiken om je verhaal sterker te maken.
  3. Je blijft je eigen schrijfproces onderzoeken. Je kent de sterke en zwakkere kanten van je eigen schrijven en weet hoe je die kunt versterken.
  4. Je kan in teksten en zinnen van eigen en andermans teksten aanwijzen wat er sterk en minder sterk is en ziet hoe je dat kan verbeteren.

Toetsing

Iedere student werkt gedurende de minor aan een persoonlijk digitaal portfolio dat altijd toegankelijk is voor de docenten. Met daarin de drie versies van het boek, een blog over het eigen schrijfproces, een aantal schrijf- en onderzoeksopdrachten, een leeslijst en twee essays. Dat portfolio wordt beoordeeld met een behaald of niet behaald.