Kies op maat

Login Menu

Creatief Schrijven

Voor wie is de minor creatief schrijven?

  • Durf jij het aan om een half jaar lang aan iets te werken dat altijd anders uitpakt dan jij het in je hoofd had.
  • Durf je uit te proberen en zelfs lelijk, ongemakkelijk of onaangenaam te schrijven.
  • Durf je jouw teksten te delen met anderen en wil je ook anderen ondersteunen door hun teksten gedetailleerd en kritisch te bekijken.
  • Durf je te blijven doorwerken ook als je vastzit en buiten de terrassen lonken. Durf je kortom de uitdaging aan te gaan om een boek te schrijven?

Dan is de minor creatief schrijven iets voor jou.

Wat gaan we doen?

Tijdens de minor creatief schrijven werk je 20 weken en in vier fases aan een eigen boek (fictie of non-fictie). De vorm, het genre en het onderwerp bepaal je zelf. Dat boek laat je drukken zodat je het na afloop van de minor ook echt in je handen houdt. Klik hier voor de kaften van de afgelopen jaren.

Maar de opbrengst van de minor is breder dan dat boek alleen. Tijdens de minor onderzoek je ook hoe jij het beste schrijft, leer je beeldender en subtieler schrijven en ontdek je wat jouw valkuilen zijn bij het formuleren en opbouwen van een tekst en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

 

De vorm van het onderwijs

Het onderwijs heeft de vorm van bootcamps. Tijdens die bootcamps ben je bijna iedere dag op school of op een bijzondere locatie buiten school voor werkcolleges, workshops, opdrachten en gastcolleges van schrijvers, uitgevers en verhalenvertellers
In de rest van de weken ga je schrijven en herschrijven aan je boek en ga je lezen, want een schrijver is altijd ook een lezer. Je komt iedere donderdag op school om jouw teksten met je feedbackgroep te bespreken en te reageren op de teksten van anderen en je spreekt minstens een keer per week met je co-redacteur af. De duidelijke deadlines binnen de minor zorgen ervoor dat je aan het werk gaat en blijft en niet eindeloos wacht op inspiratie.

 

Wat zijn de leerdoelen?

  1. Je leert de taal op een beeldende, precieze en eigen manier gebruiken.
  1. Je kan een langer verhaal opbouwen
  2. Je maakt kennis met technieken als uitstel, versnellen en vertragen, dramatische dubbelheid en leert ze gebruiken om je verhaal sterker te maken.
  3. Je leert de sterke en zwakkere kanten van je eigen schrijven kennen en onderzoekt wat voor jou werkt om aan het schrijven te gaan en te blijven.
  4. Je leert in teksten en zinnen van je eigen en andermans teksten precies aanwijzen wat er sterk en minder sterk is en hoe je dat kan verbeteren.

 

Praktische informatie

Voertalen: Nederlands

Locatie: Fontys Hogeschool voor Journalistiek, Professor Gimbrerelaan 16 in Tilburg

 

Contact

De minor valt onder de verantwoordelijkheid van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek.

Contactpersoon: Elizabeth Venicz, e.venicz@fontys.nl

 

Toetsing

Iedere student werkt gedurende de minor aan een persoonlijk digitaal portfolio dat altijd toegankelijk is voor de docenten. Met daarin de drie versies van het boek, een blog over het eigen schrijfproces, een aantal schrijf- en onderzoeksopdrachten, een leeslijst en twee essays. Dat portfolio wordt beoordeeld met een voldoende of een onvoldoende.