Corporate Journalism
Ben jij maatschappelijk betrokken, nieuwsgierig (natuurlijk) en een tikkeltje eigenwijs en zie jij die dynamiek tussen jezelf, een opdrachtgever en een publiek wel zitten? Ben je geïnteresseerd in journalistiek, maar wil je meer dan nieuws brengen? Of ben jij die communicatiestudent met een kritische, journalistieke bril? Dan is bedrijfsjournalistiek misschien wel jouw ideale vakgebied!
In deze sector werk je voor bedrijven, organisaties of instellingen en schrijf of maak je content die hun kennis, visie en verhalen onder de aandacht brengt. Je maakt artikelen, interviews, blogs, podcasts en video’s voor interne communicatie, websites of sociale media.
Organisatiecommunicatie gaat niet om reclame maken, maar om impact maken met verhalen die informeren, inspireren en autoriteit uitstralen. Wat denk je bijvoorbeeld van een uitgebreid onderzoeksartikel over duurzaamheid in een techbedrijf, een diepte-interview met een CEO over innovatie of een persoonlijk portret van vrijwilligers die in een gemeente samen een wijkcentrum draaien? De bedrijfsjournalist balanceert tussen wat de opdrachtgever vraagt en de onafhankelijke journalistieke blik. Dat maakt het een uitdagend vak.
Arbeidsmarkt
Bedrijfsjournalistiek bevindt zich op het grensvlak tussen journalistiek en communicatie, met een nadrukkelijk journalistieke basis. Dat biedt kansen. De arbeidsmarktmonitor van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) laat zien dat bijna een vijfde van de afgestudeerde studenten Journalistiek een baan vindt in marketing & communicatie. Een derde van de freelancejournalisten werkt (ook) voor niet journalistieke organisaties, zoals het bedrijfsleven, overheden en communicatiebureaus.
Samenwerking met echte opdrachtgevers
In de minor waag je meteen de sprong in het diepe door te werken met en voor opdrachtgevers in de praktijk. Je bespreekt, bedenkt en maakt voor hen bedrijfsjournalistieke concepten en leert over bijvoorbeeld organisatie- en communicatiestrategie, imago, communicatieplanning, tone of voice, conceptontwikkeling, advisering en storytelling als gereedschap. Je verdiept je in een organisatie en haar doelgroep(en) en leert schakelen tussen opdrachtgever en publiek. Docenten en gastdocenten begeleiden je hierbij en in de minor werk je intensief samen met andere studenten om je denken, doen en maken naar weer een hoger plan te tillen.
Leerdoelen
-
Leerdoelen
- Je kunt bestaande fysieke en online bedrijfsjournalistieke concepten beoordelen op hun journalistieke kwaliteit en hun functionaliteit voor de bedrijfsdoelen van een organisatie benoemen.
- Je kunt de plek van bedrijfsjournalistieke concepten in het communicatiebeleid van een organisatie benoemen en toelichten.
- Je kunt organisaties adviseren over middelen en kanalen die aansluiten bij hun organisatiedoelen.
- Je kunt deze middelen produceren en wanneer nodig derden deze middelen laten produceren.
Ingangseisen
Ingangseisen
De ingangseis voor deze minor is je propedeuse. Ook verwachten we dat je goed bent in de Nederlandse taal.
De minor is geschikt voor studenten Journalistiek die zich willen scholen op het vlak van zakelijke communicatie en studenten Communicatie of aanverwante richtingen die zich willen richten op journalistieke contentproductie. De minor is ook interessant als je een andere opleiding volgt en je wilt verdiepen in kritische bedrijfscommunicatie.
Toetsing
Toetsing
Tijdens de minor stel je in een groep je eigen portfolio samen, met onder andere een communicatieplan, een analyse van de doelgroep, een advies, een (online) bedrijfsjournalistiek concept en aanvullende media gebaseerd op een grondige analyse voor een bestaande opdrachtgever. Een assessment maakt deel uit de van de beoordeling
Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.
Aanvullende informatie
Meer informatie
Voor inhoudelijke vragen over deze minor kun je contact opnemen met Lilianne van den Brekel via l.vandenbrekel@fontys.nl.