Kies op maat

Inloggen Menu

Kunst, creëren en onderzoek

Is dit iets voor jou?

Alles wat je nodig hebt voor deze minor is een flinke dosis interesse in creatieve vakken. Heb je dit, dan zit je hier helemaal goed. Je gaat jezelf op een eigentijdse manier ontdekken als kunstenaar en maker. Je leert een visie te ontwikkelen en gaat aan de slag met de maakprocessen in de kunstensector. Dit gebeurt op vlakken zoals performance art, schrijven, fotografie en audio. Je kunt met alle kennisniveaus terecht. Juist als deze minor totaal iets anders is dan waar je nu in je bachelor mee bezig bent, kan het een grote toegevoegde waarde zijn doordat je anders naar de wereld en je vak gaat kijken. Daardoor kun je je in je verdere carrière op creatieve wijze onderscheiden van de rest.

Over deze minor

De minor zoekt de grenzen op tussen kunst en de maatschappij. Je leert out of the box te denken en op verschillende manieren naar iets te kijken. Je krijgt inzicht in hoe jij als persoon bent binnen jouw vakgebied, en wat je onderscheidt. Ook bouw je een netwerk op in de kunsten, wat altijd van pas kan komen in de toekomst. Verder ga je op verschillende manieren op zoek naar wat het begrip kunst nou precies inhoudt.

Inhoud

Projecten

Op maandag hou je je bezig met performance art. Je maakt twee performances (met medestudenten) en doorloopt alle fases van het werken aan een performance. Dit wordt onderbouwd met hoorcolleges over dit onderwerp.

Woensdag heb je een keuzeproject waarbij je bijvoorbeeld kunt kiezen uit creërend schrijven, film- en cultuurtheorie en “Ik Denk”. (Let op! Aanbod varieert per periode)

Vrijdag volg je het vak Creëren met Media. Je gaat in basis aan de slag met fotografie om je oog te leren kijken. Ook ga je werken met film en audio om je eigen ideeën vorm te geven. Werkvormen zijn onder andere artistiek veldonderzoek, experiment, uitwisseling en analyse van bestaand werk en communicatie middels beeld en audio.  Het project sluit je af met een expositie waarin je, samen met je medestudenten, je werk toont aan docenten en publiek.

Op de overige dagen ben je bezig met zelfstandig werken aan je producties zoals werkstukken en presentaties. Ook werk je samen met medestudenten in discussies en werkcolleges. Je bezoekt interessante evenementen zoals lezingen, musea en voorstellingen die je kijk op het vak verbreden.

Docenten

De docenten die lesgeven binnen de minor zijn allen professionals uit het werkveld. Ze hebben ontzettend veel ervaring in hun vakgebied en met lesgeven. Zij zullen je onderdompelen in de kunsten en de processen die daarbij horen.

Praktische informatie

Toelatingseisen
Aan deze minor zijn geen specifieke toelatingseisen verbonden. Mocht je reeds een creatieve major hebben zoals Autonome Beeldende Kunst; ben je bewust van het feit dat het instapniveau, met name op vrijdag, waarschijnlijk onder je eigen niveau ligt en dat je dus verantwoordelijkheid moet kunnen dragen voor je eigen groeiproces. De docent, Marcel de Buck, begeleidt je hierin.

Het programma
De minor start twee keer per jaar, in september en februari.

Taal
Het programma van deze minor wordt in het Nederlands aangeboden. Te bestuderen literatuur kan in het Engels zijn.

Contacturen
De minor bestaat uit ongeveer 15 contacturen, bestaande uit de projecten waarover je kunt lezen bij inhoud, en 25 uur zelfstudie per week.

Locatie
Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK)
Zwijsenplein 1, Tilburg

Kosten
Voor deze minor hoef je geen boeken aan te schaffen. Wel kun je tot maximaal €150 kwijt zijn aan bijvoorbeeld het bezoeken van exposities of optredens.

Minorregeling
Je kunt hier de minor regeling downloaden. Het doel van de minor regeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minor regeling kunnen studenten rechten ontlenen.

FHK als inspiratie

Fontys Hogeschool voor de Kunsten is een broedplaats voor talent. Doordat alle verschillende disciplines onder één dak zitten studeer je in een bruisende omgeving waar altijd iets gebeurd. Je loopt langs dansstudio’s, repetitielokalen, schilderlokalen en muziekproductie studio’s wat als mega grote inspiratie kan dienen voor je eigen werk.

Kijk op deze pagina voor meer informatie en een filmpje: https://fontys.nl/Over-Fontys/Fontys-Hogeschool-voor-de-Kunsten.htm

Contact

Wil je meer informatie over docenten, inhoud of praktische zaken? Neem dan via fhkkco@fontys.nl contact op met de opleidingscoördinator;  Eline de Jong

Toetsing

Toetsing: Kunst, creëren en onderzoek

Versie: 20200610