Kies op maat

Inloggen Menu

Pedagoog in de Sport

Een sportclub is een wereld op zich. Met kinderen, jongeren, ouders en trainers. Wat als de sfeer in een team niet positief is? Hoe ga je om met een kind met faalangst? Welke adviezen geef je een trainer die niet weet hoe met pubergedrag om te gaan? Als sportpedagoog kun je een wereld van verschil maken bij een sportclub. De minor Pedagoog in de Sport laat je zien hoe.

Over deze minor

Deze minor is er voor studenten van sociale opleidingen die meer willen leren over het opvoeden en ondersteunen in een sportcontext. Je kunt de minor ook volgen als je student bent met een sportachtergrond en je meer wilt weten over omgaan met kinderen en pedagogische vaardigheden wilt opdoen. Een groot deel van de minor doe je in de praktijk, bij een sportclub of een sportpedagoog van een gemeente bijvoorbeeld. Zo kun je echt iets betekenen voor kinderen, jongeren, ouders, trainers en sportclubs en -organisaties.

Waarom de minor Pedagoog in de Sport?

  • Meteen doen, met tools aan de slag in de praktijk
  • In de topsport én amateursport
  • Werken met kinderen en jongeren, ouders en trainers
  • Bijdragen aan een veilig sportklimaat en positieve sportcultuur

Leerdoelen

Professional met oog voor iedereen

Met deze minor ontwikkel jij je als professional met oog voor kinderen, jongeren, ouders, trainers en de sportorganisatie. Je doet kennis op en ontwikkelt vaardigheden om een sportclub pedagogisch te kunnen ondersteunen. Dat kan gaan van werken met een jeugdspeler met faalangst of gedragsproblemen, tot het begeleiden van trainers en ouders op het vlak van positief coachen en het ontwerpen van een pedagogisch beleid van een club.

Vormen van onderwijs

In deze minor doe je kennis op tijdens lessen én ga je vooral zelf aan de slag met het doen van praktijkopdrachten. Ook krijg je trainingen, workshops en kennisbijeenkomsten. Bijvoorbeeld over omgaan met ouders langs de lijn, groepsdynamiek, positief coachen, opvoedingsondersteuning, sportpsychologie, samenwerken en het maken van een beleidsplan.

Samen gaan we ook op werkbezoeken bij sportclubs of andere organisaties. Daar leer je van een sportpedagoog in de praktijk en over relevante thema’s in de sportpedagogiek.

Tot slot zijn er onze activiteitendagen: samen met je medestudenten doe je een activiteit waarbij je dat wat je geleerd hebt (stimuleren, activeren) op elkaar toepast. Feedback geven én krijgen is daarbij belangrijk.

Een pedagoog kan in een sportomgeving veel betekenen voor kinderen of jongeren, maar ook voor ouders, een groep sporters en trainers. Je gaat dan ook met al die facetten en doelgroepen aan de slag. Na afronding van de minor ben je breed inzetbaar als sportpedagoog.

  • Sportorganisaties en -clubs adviseren en mee innoveren op pedagogisch gebied.
  • (Mede-)opvoeders ondersteunen en coachen.
  • Kinderen en jongeren individueel en in groepen op sportgebied begeleiden en stimuleren.
  • Je eigen ontwikkeling en samenwerkingsvaardigheden versterken.

Ingangseisen

Heb je affiniteit met sport, kinderen en/of jongeren en sociale processen, dan ben je welkom bij de minor Pedagoog in de Sport. Je moet wel de propedeuse van je eigen opleiding op zak hebben. Ook heb je toestemming nodig van de examencommissie van je opleiding.

Rooster

De minor Pedagoog in de Sport duurt 20 weken en is te volgen in lesplaats Sittard. Je bent 2 dagen per week op school en 2 dagen per week aan de slag als sportpedagoog bij een sportclub of andere sportorganisatie. Dat kan ook in de avonduren of in het weekend zijn. Eén lesdag volg je Eindhoven, de andere in Sittard (er wordt rekening gehouden met reistijd en aanvangstijd van de lessen). Verder is er één dag zelfstudie. Beide locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Toetsing

We toetsen jouw kennis aan de hand van de opdrachten die je uitvoert bij de club of organisatie waar je tijdens de minor aan de slag gaat. Je werkt daarin bijvoorbeeld aan de verbetering van het pedagogisch sportklimaat, of aan vragen van individuele kinderen en/of hun ouders en trainers. Je presenteert de resultaten uit je opdrachten tijdens een eindpresentatie.

Minorregeling:

Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Aanvullende informatie

Voertaal: Nederlands
Locatie: Eindhoven/Sittard
Startmoment: september
Periode: Semester 1 (september 2024 – februari 2025)
Studiepunten: 30 EC
Duur: Semester, 20 weken
Contacturen: Het betreft een voltijdminor. We gaan ervan uit dat je van maandag t/m vrijdag beschikbaar bent.

Heb je vragen over de inhoud van de minor? Mail dan naar minorcoördinator Sanne Voorwinden, s.voorwinden@fontys.nl.

Heb je vragen over de aanmelding? Mail dan naar minorcoordinatorpedagogiek@fontys.nl.